UUSIMMAT

Batman The Telltale Series Episode 2: Children of Arkham ravistelee Bat-mytologian perusteita (multi)

06.10.2016 14:39 | Miikka Lehtonen

Batman The Telltale SeriesTekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5 3570K 3.4 GHz, 16 Gt muistia, NVidia GTX 970
Saatavilla: iOS, Mac OS X, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: Windoes 7 64Bit Service Pack 1, Intel Core 2 Duo 2,4 Ghz tai vastaava, 3 gigatavua muistia, NVIDIA GTS 450+ tai parempi näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: https://telltale.com/series/batman/
Arvostelija: Juho Anttila

telltale_batman_ep2_arv_035

 

Telltale Games on tehnyt pelejä mielenkiintoisista aiheista, mutta Batman on näistä itselleni ehkä jopa kaikkein kiinnostavin. Batman-sarjan ensimmäinen osa kärsi osalla pelaajista uuden pelimoottorin lastentaudeista, mutta tarina potkaistiin silti käyntiin onnistuneesti.

Sarjan toinen osa pyörähtää käyntiin mielenkiintoisista asetelmista. Jos ensimmäinen osa on lukematta, lopettakaa nyt ja tutustukaa sen arvosteluun, luvassa on nimittäin myös pieniä spoilereita ensimmäisen osan tapahtumista.

Batman The Telltale Series

Ensimmäinen osa, Realm of Shadows, esitteli ensinäkemältä perin tutun oloisen Batmanin. Juoni otti kuitenkin odottamattoman suunnan, kun Bruce Waynen vanhempien viattomuus asetettiin kyseenalaiseksi. Aiemminhan Batmanin ystävät ovat voineet pääosan aikaa luottaa siihen, että vaikka viittasankarin itsensä toiminnan moraalia kyseenalaistettaisiinkin, Thomas ja Martha Wayne on esitetty lähes pyhimyksinä.

Nyt siis ravistellaan Batman-mytologian perustuksia ja kun vauhtiin kerran päästiin, samaan suohon sukelletaan entistä syvemmälle. Voiko Bruce Wayne luottaa enää mihinkään, jos hänen koko identiteettinsä perusta, viattomien vanhempien kuolema julman ryöstön uhrina asetetaan kyseenalaiseksi? Tilannetta ei helpota myöskään se, että pormestarinvaalikampanjointi käy kuumimmillaan samalla, kun uusi uhka kärjistää tilannetta entisestään.

Batman The Telltale Series

Tuttua ja tuntematonta

Kuten Telltalen peleissä on viimeiset vuodet ollut tapana, teokset ovat pääosan aikaa enemmän interaktiivisia elokuvia kuin perinteisiä seikkailupelejä. Kaikeksi onneksi tarina jatkuu yhä vahvana. Telltalen käsikirjoittajat ovat onnistuneet loihtimaan juonenkäänteitä, jotka kunnioittavat Batmania ja hahmon mytologiaa, mutta eivät ole kuitenkaan hiilikopioita jo nähdyistä tarinalinjoista.

Erityisen mukavaa on huomata, etteivät kirjoittajat pelkää yllättäviäkään juonenkäänteitä edes silloin, kun tapahtumien kohteena on kaanonin kannalta oleellisia hahmoja. Tämä luo hieman samanlaista tunnelmaa kuin George R. Martin kirjoissaan parhaimmillaan: koskaan ei voi tietää, mitä tulee tapahtumaan, sillä kukaan ei lopulta ole turvassa.

Tarinallisesti Batman-sarjan toinen osa tekee juuri sen, mitä siltä odotetaankin. Aiemmin esiteltyjä juonilinjoja kehitetään eteenpäin ja samalla esiin marssitetaan uusia hahmoja ja tapahtumia. Kun parin kolmen tunnin mittainen episodi on koettu, Batmanin ja Bruce Waynen tilanne on herkullisella tavalla entistä pahemmin sekaisin.

Batman The Telltale Series

Valintoja ja turpaanvetoa

 Vaikka tarina onkin pelin kantava voima, pääsee pelaajakin osallistumaan tapahtumiin. Keskusteluiden aikana ruudulle pommitetaan valintoja toisensa jälkeen. Totuttuun tapaan peli muistuttaa jatkuvasti hahmojen muistavan, mitä Bruce Wayne tai Batman sanoo. Eri asia on jälkeen kerran se, kuinka paljon valinnat oikeasti vaikuttavat pelin tapahtumiin. Varsinaisia suuren luokan valintoja on episodiin mahdutettu oikeastaan vain yksi, eikä senkään todellisista seurannaisvaikutuksista voi vielä sanoa juuri mitään.

Ensimmäisen episodin Xbox One -versio sai runtua rakoilevasta tekniikasta, joka teki QTE-henkisistä toimintakohtauksista välillä tympeää pelattavaa. Tehokkaalla PC-koneella moisia ongelmia ei ilmennyt. Sinällään reaktiopeleihin perustuva toiminta ei anna pelillisestä näkökulmasta  katsellen kovinkaan kummoista pureskeltavaa, mutta kohtauksia viljellään sen verran maltilla, etteivät ne ärsytä, vaan ennemminkin tuovat tapahtumiin mukavaa hektisyyttä.

Valitettavasti sarjan lupaavimpia kikkoja käytetään säästeliäästi. Ensimmäisessä episodissa koettua salapoliisileikkiä todisteita yhdistämällä ei hyödynnetä käytännössä lainkaan ja hyökkäysten suunnittelustakin saisi varmasti enemmän irti. Toivottavasti tulevat episodit hyödyntävät uusia kikkoja ahkerammin.

Batman The Telltale Series

Lupaavasti alkaneen Batman-sarjan meininki pysyy toisenkin osan ajan pääosin positiivisena, joten Telltalen tyylin ystävät ja Batman-fanit viihtyvät sen parissa varmasti. Toisaalta tunnetasolla teos kutittelee selvästi firman parhaita pelejä maltillisemmin. Ehkä syynä on se, että supersankarihahmona Batman jää kuitenkin hieman etäiseksi huolimatta siitä, että hahmoa käsitellään hyvin paljon nimenomaan Bruce Waynen kautta. Tämä on toki lähdemateriaalin luoma haaste, jota ei vielä täysin saada selätettyä.

Telltalen Batman-sarja on saanut kahden ensimmäisen episodinsa myötä lupaavan alun. Seuraavaksi edessä on kuitenkin perinteisesti vaikea kolmas osa. Tässä vaiheessa on siis vielä liian aikaista nostaa Batmaniä Telltale Gamesin seikkailupelikatalogin kärkipaikoille, mutta jos meininki jatkuu yhtä nousujohtoisena, on teoksessa potentiaalia vielä vaikka mihin.

 

Lisää aiheesta

Telltalen Batman-pelisarja on viisiosainen pelisarja, jonka jaksojen kaavaillaan ilmestyvän normaalilla tahdilla, eli episodi kerran kuukaudessa, parissa. Kun tarkoituksena on taas kerran rakentaa yhtenäinen tarina, joka kulkee kaikkien viiden osan läpi, ei ole mitenkään hirveä ihme, että ensimmäisessä osassa lähinnä vain pohjustetaan tulevaa ja asetellaan pelimerkkejä laudalle.

Batman Episode 1: Realm of Shadows rakentaa pohjaa suuremmalle seikkailulle (PC, PS4, Xbox One)

 

Telltale Games
Kaikki jutut aiheesta