Uusimmat

Battlefield 2142 (PC)

10.11.2006 18:20 Miikka Lehtonen

Nettiräiskintäpelien seuraava evoluutio tuntuisi olevan käsillä. Normandian rannat ja terroristijahti on nähty miljoonaan kertaan, nyt maistuisi joku uusi. Battlefield 2142:n ja Quake Warsin kaltaiset pelit siirtävät toiminnan enemmän tai vähemmän synkkään tulevaisuuteen. DICE ehti oman visionsa kanssa ensin taistelukentälle.

Alunperin mainioilla flipperipeleillään itsensä pelimaailman tietoisuuteen paukauttanut Digital Illusions on nykyään varmasti tunnetumpi Battlefield-pelisarjastaan. Aiemmat osat ovat käsitelleet toista maailmansotaa, Vietnamin viidakkosaunaa ja modernia taistelua. Nyt olisi vuorossa jäinen tulevaisuus, jossa EU:n taistelujoukot ja Pan-Aasian armeijat ottavat yhteen. Niin, ja pelissä on myös taistelurobotteja!

DICEn aiemmat räiskintäpelit ovat saaneet aikaan osa osalta negatiivisempia reaktioita. Pelit ovat toisaalta hauskoja, helposti opittavia ja näyttäviä. Sarjan innokkaat fanit ovat kuitenkin leipiintyneet pitkään pelisarjaa vaivanneisiin bugeihin ja yleiseen kehityksen puutteeseen. Battlefield 2142 on tyypillistä DICEn tuotantoa, niin hyvässä kuin pahassa.

Positiivista ajattelua

Aiempien Battlefieldien tapaan myös Battlefield 2142 on tiimipohjainen nettiräiskintäpeli. Väsyneen deathmatchin sijaan Battlefieldin herruus ratkaistaan valloittamalla strategisia hallintapisteitä. Vähemmälle hallinnalle jäänyt osapuoli menettää hiljalleen pisteitä, joiden avulla rahoitetaan uudet sotilaat ja sotakoneet. Kun pisteet valuvat nollaan, lisäjoukkojen tulo loppuu ja peli päättyy.

Olen itse aina pitänyt Battlefieldin peruspelistä, koska se pitää aktiivisesti toimintaa yllä kentän avainkohdissa, jotka näin voidaan myös suunnitella jo ennakkoon mahdollisimman mielenkiintoisiksi. Runsas määrä valloitettavia kontrollipisteitä antaa samalla kuitenkin mahdollisuuden oveliin kommandoiskuihin vihollisen selustaan. Onneksi hyvää kaavaa ei ole pilattu vieläkään.

Ainoa uusi pelimuoto on titaanisota. Taistelukentän yläpuolella leijuu kaksi massiivista taistelukonetta, jotka kuhisevat sotilaita, tykkipesäkkeitä ja käyttövalmiita ilma-aluksia. Kontrollipisteiden valtaus on edelleen tärkeää, sillä ne toimivat IT-pesäkkeinä, jotka tekevät vahinkoa vastapuolen titaaniin. Mikäli tämä ei miellytä, voi myös tehdä suoran rynnäkön vihollisen taisteluasemaan ja yrittää räjäyttää tämän reaktorin. Peli päättyy luonnollisesti vihollistitaanin tuhoon.

Kuten arvata saattaa, uusi pelimuoto on noussut nopeasti megasuosituksi. Jää nähtäväksi, onko innostus vain hetkellistä vai korvaako titaanisota pitkässä juoksussa perinteisen Battlefield-rallin. Joka tapauksessa se jaksoi Battlefield 2 -veteraaniakin kiinnostaa, joten uudistusta voi pitää hyvänä.

Tulevaisuuden aseet – tänään.

Koska taistelut tapahtuvat tulevaisuudessa, myös teknologia on futuristista. Ainakin ulkoisesti. Pelin aseistus on edelleen sitä tuttua peruskamaa, joskin noloilla, pseudofuturistisilla malleilla varustettuna. Kummankin osapuolen kalusto on myös suunnilleen identtistä, vaikka aseiden ulkonäkö ja kuvaukset vaihtelevatkin. Lopulta ei ole kuitenkaan tippaakaan väliä, sanooko ase liipasinta vetäessä ”piu” vai ”pau”.

Peliä on muutenkin virtaviivaistettu melkoisesti. Hahmoluokkia on karsittu ja niiden tehtäviä yhdistelty. Jäljellä on neljä selkeää arkkityyppiä. Jääkäri rynnäköi ja oppii lisäkykyjen kautta tekemään lääkintämiehen hommia. Tiedustelija käyttää tarkkuuskivääriä, mutta voi myös hankkia käyttöönsä vaikka Predator-tyyppisen häivepanssarin ja tehokkaan lähitaisteluaseen. Pioneeri korjaa, virittää, rakentaa ja tuhoaa vihollisen panssaria. Huolto puolestaan kanniskelee lisäammuksia ja tehokkaita tukiaseita.

Battlefield 2:sta tutut, avattavat bonukset ovat yhä osa peliä, mutta nekin järkeistettyinä. Onnistumiset, komentajan käskyjen noudattaminen ja menestys taistelukentällä kasvattavat pelaajan pistepottia. Kun pisteitä on kertynyt tarpeeksi, seuraa ylennys ja uusi kykypiste. Näillä voi avata parempia aseita, pitempää juoksuaikaa ja muuta kivaa. Nettiroolipelityyppisesti jokaisella hahmoluokalla on kaksi kykypuuta, joita pitkin noustaan alhaalta ylös. Tämä pakottaa pelaajan valitsemaan oman erikoisalansa, koska kykypuita pitkin ei voi hyppiä sivuttain. Hieman oudosti esimerkiksi kranaatit ovat myös avattava kyky. Myöhempien suoritusmitalien vaatimukset ovat myös naurettavia. Kiinnostaisiko esimerkiksi viettää sata tuntia IT-tykin puikoissa?

Sama, yksinkertaisempi linja jatkuu myös ajoneuvojen puolella. Aikaisemman sekasorron sijaan kummallakin osapuolella on taistelupanssari, kuljetusvaunu, jeeppi, taistelukävelijä ja kaksi lentovehjettä. Toinen näistä taistelee, toinen kuljettaa joukkoja. Jalkaväkiaseiden tapaan myös ajoneuvot ovat kummallakin osapuolella melko samanlaista settiä, joskin ulkonäkö ja aseiden estetiikka vaihtelee.

Pelin parhaiden uudistusten joukkoon luetaan silti miehistönkuljetusvaunuihin lisätyt rynnäkkökapselit. Niiden avulla kyydissä olevat voivat haluamallaan hetkellä laukaista itsensä komeaan kaareen ja suoraan taisteluun. Miehistönkuljetusajoneuvon ei näin tarvitse edes hidastaa ja lisäksi kyydissä olevat voivat ryhmittäytyä valmiiksi suoja-asemiin ryhmittäin. Mainiota.

Huikeimman lisäyksen titteli menee kuitenkin luonnollisesti taistelukävelijöille. Vaikka ne häviävätkin panssarivaunuille tulivoimassa, ne vievät palkinnon liikkuvuuden ja cooliuden osa-alueilla. Kävelijä pääsee helposti paikkoihin, jonne vaunuilla ei ole mitään asiaa. Erikseen pyörivän ylä- ja alavartalon avulla kahden miehen kävelijä nouseekin kaupunkitaistelun kuninkaaksi. Kuskilla on käytössään konetykit ja PST-ohjukset, IT-miehellä taas pahuksen nopea konekivääri, jolla voi pudottaa lentovehkeitä tai vihollisen rivimiehiä.

Pohjimmiltaan kyse on siis tutusta Battlefieldistä, jossa pelattavuutta on hiottu parempaan suuntaan tehden pelattavuudesta helpommin lähestyttävää. Hommassa on kuitenkin iso mutta.

Mutta

Haluaisin niin kovasti pitää Battlefield 2142:sta ja hetkittäin näin tapahtuukin. Kun peli toimii kunnolla, se on ratkiriemukkaan hauskaa ajanvietettä. Mutta peli tekee itsestään niin pirun vaikeasti rakastettavan.

Ikävyydet alkoivat jo asennuksen yhteydessä, kun peli halusi päivittää itsensä. Muuten kiva, mutta päivitys ei korvannut poistamaansa käynnistystiedostoa. Näin ollen päivitetty peli ei enää käynnistynyt. Ongelmaa on valiteltu netissä laajemminkin ja ratkesi vasta, kun paremman tuurin omaava kaveri jakoi oman EXE-tiedostonsa.

Kun peli vihdoin toimi, vaikeudet jatkuivat. Ensimmäinen pelisessioni päättyi viiden minuutin jälkeen kaikkien Battlefield-veteraanien tuntemaan ”There is a problem with your connection” -viestiin. Ratkiriemukas verkkovirhe on vähintään yhtä yleinen kuin ennenkin.

Lisäriesana pelin Punkbuster-huijauksenesto-ohjelman tuki pätkii ja kunnolla. Peli ei osaa itse päivittää Punkbuster-tiedostoja, vaan se jää pelaajan vastuulle. Peli ei myöskään aina tunnista uusia versioita oikein, vaan kuvittelee pelaajan käyttävän jotain satunnaista versiota. Battlefield 2142 ei myöskään erittele Punkbusterin aiheuttamia potkuja, joten todellinen syy ja aiheuttaja jäävät mysteereiksi.

Peli sisältää myös mainoksia, joita syötetään pelaajan koneelle mainosfirma IGE:n servereiltä. Nokkelat hakkerit keksivät nopeasti keinon lukita mainostiedostot ja korvata koneella jo olevat mainokset omilla grafiikoillaan. Näin esimerkiksi minun pelissäni Fordin automainokset on korvattu Something Awful -foorumien hymiöillä.

Tähän voidaan lisätä vielä ämpärillinen satunnaisia bugeja. Omat pelaajat näkyvät edelleen satunnaisesti vihollisina, joskin nyt bugi on muutettu osaksi peliä antamalla pelaajille biotunnistin, joka on ”98% luotettava”. Hyppy helikopterista tai miehistönkuljetusvaunusta tulkitaan välillä hypyksi suunnattomasta korkeudesta ja johtaa paitsi kuolemaan, myös miinuspisteeseen vehkeen kuskille. Listaa voisi jatkaa vielä pitemmällekin, mutta pointti tullee selväksi jo nyt: Battlefield 2142 ei ole valmis peli.

DICE on juuri äskettäin julkaissut tiedotteen, jonka mukaan pelin ongelmiin tullaan puuttumaan, mutta Battlefield-veteraanit ovat kuulleet tämän ennenkin ilman mitään konkreettista tulosta. Esimerkiksi Battlefield 2 kärsii edelleen pitkään tiedossa olleista bugeista.

Kokonaisuutena voisikin todeta, että Battlefield 2142 voisi olla hyvä peli, mikäli se joskus ohjelmoidaan loppuun. Pelin nyt ostavat pääsevät maksaviksi betatestaajiksi, joten kannattanee odotella ja katsella pari kuukautta, mihin suuntaan peli lähtee kehittymään. Tällaisenaan siitä ei nimittäin ole kuin riesaksi.

 

Tekijä: DICE
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: Pentium 4 1.7 GHz tai vastaava, 512 Mt keskusmuistia, 128 Mt DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain, Windows XP
Pelin kotisivu: http://battlefield2142.ea.com/battlefield/bf2142/

Ovatko FPS-pelit mielestäsi parempia...

Katso tilanne vastaamatta