Uusimmat

Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

15.11.2013 14:00 Janne Mikola

Tekijä: EA Digital Illusions CE
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: PC Windows 7 64-bit, Intel Core 2 Q9550, 4 Gt muistia, GeForce 560Ti.
Saatavilla: PlayStation 3, PC, Xbox 360
Tulossa: PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: Windows Vista SP2 tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 GHz tai nopeampi, 4 Gt muistia, Nvidia GeForce 8800 GT tai nopeampi, 512 Mt näytönohjainmuisia, 30 Gt kiintolevytilaa.
Pelaajia: 1, 2-64 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.battlefield.com/battlefield-4
Arvostelija: Janne Mikola

Nerot valkoisissa labratakeissa ovat tähän päivään tutkineet asioita niin paljon, että avoimien kysymysten ja suurten tuntemattomien määrä nykymaailmassa on saatu aika näppärästi kuriin. Ihmisen koko genomin voi nykyään ladata netistä, ja vastikään Euroopan parhaat räppärit löysivät Higgsin bosonin.

Vaan voisiko joku valkotakki kertoa, mistä ihmeestä johtuu se anomalia ihmiskunnan kollektiivisessa psyykeessä, että Call of Duty pyyhkii joka kerta Battlefieldillä baarin vessan lattiaa myyntiluvuissa? Ihan selvä juttu on, että Bäfä on ollut kaksikosta parempi peli jo kolme inkarnaatiota putkeen.

Itse olen ihan rohkeasti sitä mieltä, ettei tällaisissa pelihistorialliselta merkitykseltään puhtaissa moninpeleissä tarvitsisi olla lainkaan sitä seitsemän tunnin skriptattua yksinpeliksi kutsuttua putkea. Minusta ei ole hienoa katsella huone kerrallaan, kun joku tollo tekoälyn ohjaama muovinaama availee minulle ovia elokuvamaista huoneenpuhdistushetkeä pohjustaen. Olihan tuo toki alkuperäisen Half-Lifen Opposing Force -lisärin yksi ikimuistoisimpia hetkiä… Vuonna 1999.

Meitä, joiden Battlefield-fiilismittaria ei yksinpelikampanjan laatu väräytä yhden karvan vertaa, on muutamaankin kuljetuspelikopteriin. Tästä syystä teimme toimituksessa ratkaisun; arvostellaan erikseen moninpeli, ja perään Lehtosen Miikka heittää arvion kokonaisuudesta ja pistää homman isompaan perspektiiviin.

Battlefield 2013

Onhan se hullua, mutta Battlefield 4:n suurin heikkous on se, että se tuli liian nopeasti sarjan edellisen osan perään. Nyt tuore tulokas joutuu ikään kuin hieman selittelemään, että mitä se täällä tekee jo nyt. Mikä oikeuttaa sen läsnäoloon? Eihän tässä vaan ole kyse EA:n bravuuritempusta, vuosipäivityksestä?

Kysymys on hieman vaikea vastattava. On ihan pässinlihaa, että Battlefield 4 on paras peli sarjan kolmen tuoreimman julkaisun joukosta – eli jossain mielessä Battlefieldin modernilta aikakaudelta. Pelimoottori on pistetty uusiksi, mukaan on nakkailtu vanhan liiton miesten perään huutelema Commander-tila, löytyy uutta pelimuotoa, kolmas taisteleva osapuoli, hirveä läjä uutta metapeliä ja jopa kilpapelaajien haalimiseksi on tehty liuta ominaisuuksia ja myönnytyksiä.

Toisaalta, peli tuntuu jollain hieman hämyisellä tavalla sen yhden pykälän liikaa ”vain” Battlefield kolmoselta ja puolikkaalta.

Itse näen asian kuitenkin niin, että jos otetaan markkinoiden paras moninpeliräiskintä ja tehdään siitä vielä puoli numeroa parempi, on kyse yksinkertaisesti aika pirun hyvästä pelistä.

On se hyvä

Bad Company 2:sta lähtien Battlefieldien äänimaailma on ollut videopelibisneksen huippua. Niin tälläkin kertaa. Taistelutanner kuulostaa upealta, vaikka vau-efekti on peli peliltä toki pienentynyt. Luodit viuhuvat ilmassa, kimpoilevat kallioilla, huudot kajahtelevat solissa ja päällä on aina todellinen tekemisen meininki, kun Battlefieldiä pelaa. Peli tulee korvista pään sisään. Suurin syy, miksi henkilökohtaisesti haluaisin Battlefield 4:n PC:n lisäksi Xboxilleni, on se, että saisin edes hetken kuunneltua tuota uskomatottoman hienoa kajahtelua olohuonehifeillä työhuoneen muoviäänentoiston sijaan.

Kontrollien ja aseiden käyttäytymisen puolesta Battlefield 4 on markkinoiden pelattavin peli, ainakin omassa sarjassaan. Toki jostain Team Fortress 2:n otteesta voi tykätä niin paljon kuin haluaa, mutta pidettäessä jalat maassa (kirjaimellisesti) ja edes käsitteellisesti koitettaessa imitoida oikeita aseita, Battlefield 4 on parasta, mitä 50 euron setelillä kaupasta saa ilman aseen hallussapitolupaa.

Kenttäsuunnittelu on pääpiirteittäin parempaa kuin sarjan edellisessä osassa. Se on hauskempaa, virkistävämpää, mutta ennen kaikkea pelattavampaa. Vaikka mukana on muutama ahdas sisätilakarttakin, edellisen pelin Operation Metron kaltaista naurettavaa kranaattispämmiä, tai sotilastermein clusterfuckia, ei pääse syntymään. Siispä kiitos nokkelalle kenttäsuunnittelulle. Battlefield 4 mahdollistaa aina hyökkäyksen painopisteen siirtämisen kentän toiselle laidalle. Tämän seurauksena myös puolustus siirtyy, ja peliin syntyy dynamiikkaa. Se hengittää itseään.

Myös Bad Company 2:n perusvitsaus, eli kentät jotka suunnittelullaan suorastaan kannustavat pelaajaa istumaan puskassa (yleensä jonkin kohdetta ylenkatsovan kallion päällä) kiikarikivääri kainalossa, on myös vältetty sillä, että niitä ilmiselviä sniputtelukallioita ei yksinkertaisesti löydy. Tarkka-ampujat joutuvat tekemään vähän työtä harrastuksensa eteen. Laukauksia, liikettä, uuden paikan hakemista, ja taas laukauksia. Ihan kuin herra luutnantti tapasi 3. jääkärikomppanian pihalla meille opettaa.

Hyvästä hiomalla loistava

Yleisesti ottaen peli on varsinainen hyvien pikkuideoiden lähde. DICEn ajatusmalli on luultavasti ollut, että Battlefield 3 oli jo niin hyvä, että koko ideaa ei tarvitse pyöräyttää päälaelleen. Nyt riittää, kun viilataan, tuunataan ja hiotaan.

Battlefield 4 kannustaa pisteytyksessä edeltäjäänsä enemmän sekä ryhmätyöskentelyyn oman ryhmän sisällä, että kulloinkin kyseessä olevan kohteen tavoitteluun niiden iänikuisten tappojen keräämisen sijasta. Lisäksi on todella rohkea ja upea pelinavaus, että Battlefield 4 kirjaa ylös tappona myös sen, mikäli vain avustaa tapossa, kunhan tekee suurimman osan vahingosta nukutuksen saavaan jantteriin.

Termiä ”last-hittaaminen” käytetään monissa toimintapeleissä, ja sillä tarkoitetaan sitä, että perinteisesti tappo rekisteröidään sille pelaajalle, joka vie sen vihoviimeisen hiparin murhattavana olevalta taholta. Minua tämä periaate on rasittanut aina. Onko mitään epäreilumpaa kuin paikalle pölähtävä tiimikaveri, joka korjaa työn hedelmät huitaisemalla kerran sinnepäin, kun itse olet ensin pehmittänyt pahikselta pääosan elämänvoimasta?

On myös hyvä, että jo peliin ensimmäistä kertaa pölähtäessään pelaaja saa käteen jo tukun tussareita, joista löytyy punapistetähtäitä ja kranaatinheitintä nätisti kiinni pultattuna. Ei enää verisiä kyyneleitä ja tuskaista hikoilua sen vuoksi, että ottaa kupoliin kun vihulaiselta löytyy kiväärin kyljestä roipetta ja itseltä ei löydy. Ennen oli epistä, ei ole enää.

Battlefieldille tuttuun tyyliin aseita saadaan käyttöön pikkuhiljaa kenraalin natsoja kohti kiivettäessä. Hienosäätöä on tehty myös järjestykseen, jossa niitä saadaan, ja joidenkin välineiden ominaisuuksia on järkeistetty pelin ehdoilla . Esimerkiksi ensimmäinen käytössä oleva sinko on tehoton, mutta ohjautuvine ohjuksineen helppo ja nopea kuin mikä. Vasta myöhemmin käteen tipahtaa järkälemäistä RPG:tä ja ameriikanserkun versiota vastaavasta, jolla tuhoa saa aikaan enemmän, jos osaa. Ainoana pienenä kauneusvirheenä nostaisin esille aidosti erilaista pelityyliä tukeneen AN-94 Abakan -kiväärin poistamista pelistä. Rauhallista ja tarkkaa pelityyliä tukenut, asemaailmassa todella uniikki kivääri (tsekatkaa Wikipediasta) oli sarjan edeltäjissä iloinen valopilkahdus sen rynnäkkökiväärien tasaisen harmaan massan keskellä. Miksi, oi miksi, se piti tästä jättää pois?

Lääkäri määrää

Kuten aiemmin jo väläytin, pienen lahden toisella puolella on otettu vihdoin vakavissaan myös kilpapelaajat. Battlefield 4 esittelee pelisarjaan käyttökelpoisen pelinkatselutilan, jonka puute on käytännössä estänyt minkäänlaisen vakavasti otettavan eSports-skenen muodostumisen Battlefieldin ympärille. Vai miten muka luoda ilmiötä, kun matseja ei voi katsella livenä?

Kilpapelaajia varten on nyt myös uusi pelitila, jonka nimi on ihan rehellisesti ja reilusti ”defuse”. Kysehän on siis täysin suorasta kopiosta Counter-Striken pääasiallisesta pommituspelitilasta, pysyvine kuolimisineen ja kierroskäsitteine kaikkineen. Tätä pelitilaa voi pelata ainoastaan viidellä pelaajalla viittä vastaan, eikä tätä näin ollen julkisilla palvelimilla juurikaan pyöritetä. Mielestäni Battlefieldin oma Squad Rush -pelitila on oikeastaan jopa saman idean 10 vuotta parempi implementaatio, mutta ei näistä duplikaattitiloista ainakaan haitaksi ole. Nähtäväksi jää se, minkä tilan kilpapeliyhteisöt ja -tapahtumat omakseen omivat.

Yksi negatiivinen diagnoosi jutun alkupuolella mainituilta valkotakeilta Battlefield 4:stä tipahti kyllä kuin apteekin hyllyltä: Kaatumatauti. Vakava. Hoidoksi lääkäri määräsi DICEä toimittamaan  pikapikaa pelaajille pari päivitystä, joita nyt vielä tätä juttua kirjoitettaessa saadaan vielä odottaa. On ihan realistista väittää, että omalla, muutoin aivan absoluuttisen vakaalla peliraudallani peli kaatuu pari kolme kertaa illassa. Oireiden ollessa pahimmillaan tuntuu, että maagista näppäimistön kolmisormiotetta saa etsiä noin neljänkymmenen minuutin välein.

Huvittavinta on, että itse totesin pelin vakaimmaksi niin vanhoilla Nvidian ajureilla, että peli joka käynnistyksessä valittelee, kuinka ajurini ovat niin vanhat, että siitä voi seurata epävakautta. Ironista, suorastaan. Ei ole kivaa ei. Mutta mitä se sitten kertoo pelistä, että sen Ctrl+Alt+Del -yhdistelmän löydyttyä seuraava toimenpide on poikkeuksetta ollut pelin käynnistäminen uudelleen?

PS. Olen lukenut läpikotaisin kaikki Seldonin psykohistoriaa käsittelevät teokset, ja uskoisin sen perusteella tietäväni vastauksen tekstin alussa olleeseen kysymykseen. Eiköhän se markkinoinnista johdu. Älä ole uhri.

 

Battlefield 4 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Yksinpeli ei ole perinteisesti ollut Battlefield-pelien juttu, vaan sarja on yleensä keskittynyt siihen pääosaamiseensa, moninpeliin. Niinä harvoina kertoina kun yksinpeliä on jahdattu, se on pääasiassa ollut tasoltaan kauniisti sanoen vaihteleva. Bad Company oli hauska, mutta muuten on ollut aika hiljaista. Mutta ei koskaan näin hiljaista, sillä Battlefield 4:n yksinpelikokemus lipsahtaa jo lähelle luokatonta.

 

Lisää aiheesta

Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII (PC) 

Battlefield 2 (pc) 

Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield Vietnam (PC) 

Battlefield: Bad Company 2 (PC, PS3, Xbox 360) 

Lue myös

Batman: Arkham Origins (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Ghosts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

FIFA 14 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

XCOM: Enemy Within (PC, PS3, Xbox 360)