Battlefield 4: Second Assault DLC (PC, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360)

17.03.2014 15:30 Juho Anttila

Tekijä: DICE
Julkaisija: EA
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 4-64 (internetissä)
Muuta: Ladattava lisäosa, sisältyy BF 4 Premiumiin
Pelin kotisivu: http://www.battlefield.com/battlefield-4
Arvostelija: Juho Anttila

 

Battlefield 4 on yksi niistä uusista peleistä, joka myydään pelaajille käytännössä kahteen kertaan. Ensin pääpelin muodossa, sitten maksullisilla karttapaketeilla rahastaen. China Rising -lisäri tosin osoitti, että tällä kertaa rahalleen saa myös vastinetta.

Second Assault on näkökulmasta riippuen joko toinen tai ensimmäinen peliin luvatuista viidestä lisäsisältöpaketista. Lisäri kun ilmestyi Xbox One -yksinoikeuspläjäyksenä jo pelin julkaisun aikaan. Muilla alustoilla pelaavat pääsivätkin lisäriin käsiksi vasta jokunen viikko sitten.

Second Assaultin nimi on monimerkityksinen. Kyse on paitsi Battlefield 4:n toisesta lisäsisältöpaketista, myös tuttujen karttojen uudesta tulemisesta. Kaikki paketin neljä karttaa kun ovat uusia versioita Battlefield 3:n klassisimmista kartoista. Toki sisältö ei rajoitu vain tähän, sillä mukana on myös muuta kivaa.

Klassikoita ja ”klassikoita”

Lisärin ytimenä toimivat uusvanhat kartat edustavat jälleen kerran varsin monipuolista leikkausta siitä, mihin Battlefield 4 parhaimmillaan venyy. Toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä -teemalla on kuitenkin tällä kertaa todettava, että tarjonnasta loistaa pieni epätasaisuus.

Ensimmäinen uusista kartoista, Operation Metro on tuttu etenkin kaikille niille, jotka kokeilivat Battlefield 3:sta jo betatestivaiheessa. Metroon syvyyksiin laskeutuvassa kartassa ei käytetä ajoneuvoja lainkaan, vaan toiminta keskittyy puhtaasti ahtaisiin tiloihin ja jalkaväen yhteenottoihin.

Tuttuun karttaan on lisätty levolutionherkkuina, eli kenttien matsin aikana tapahtuvana dynaamisena muuttumisena, muutama romahtava katto. Näiden merkitys jää kuitenkin sangen pieneksi. Lisäksi kartan ominaispiirre, sisätilojen ahtaus aiheuttaa pahaa tukkeutumista. Etenkin täydellä 64 pelaajan kuormalla pelaajia on aivan liikaa tilaan nähden, jolloin taistelu taantuu parin pullonkaulan alueella käytäviksi ryhmärähinöiksi. Ongelma korostuu erityisesti uudessa lipunryöstöpelimuodossa.

Öljynjalostamon alueelle sijoittuva Operation Firestorm edustaa jo perinteisempää Battlefield-tarjontaa. Kentässä riittää niin sokkeloisia piilopaikkoja kuin tilaa myös tankkisodalle. Levolution-toiminnallisuutta hyödynnetään hajoavien öljysäiliöiden mukanaan tuomien tulipalojen kautta. Firestormia on mukava pelata, mutta kokonaisuutena kentästä puuttuu persoonallinen koukku. Kenttä on suunniteltu ehkä hieman liikaa varman päälle.

Gulf of Oman -kentästä näitä koukkuja löytyy kaksi. Pian matsin alun jälkeen alkava hiekkamyrsky leikkaa näkyvyyden murto-osaan normaalista. Conquest-pelitilassa toinen joukkue puolestaan aloittaa kaukaa mereltä, jolloin erityisesti taistelun alkuvaiheessa päästään hyödyntämään voimakkaasti myös veneitä.

Gulf of Oman on myös omalla tavallaan ristiriitainen kokemus. Hiekkamyrsky tekee ilmasodankäynnistä raivostuttavaa sokkolentoa. Tämä on toki tarkoituskin, mutta itse turhauduin metsästäessäni yhtä lisäosan saavutuksista, jossa tarkoituksena oli kerätä tarpeeksi monta tappoa lentokoneesta tai helikopterista käsin nimenomaan Gulf of Omanissa. Toisaalta maasodan näkökulmasta kentässä on monta mukavaa pientä oivallusta, jotka tuovat vaihtelua ja pakottavat pohtimaan taktiikoita uusiksi monelta kantilta.

Tarjonnan varsinainen helmi on Caspian Border. Herkullisen asymmetrisestä kentästä löytyy kaikkea. On avaraa tilaa tankkisotaa varten, jyrkkä joenuoma ja parikin tukikohtaa. Caspian Border tarjoaa todella monipuolista pelattavaa kaikkien hahmoluokkien edustajille. Mikä parasta, leikki on kivaa niin conquest-tilassa kuin myös lipunryöstöä pelattaessa. Uskaltaisin jopa sanoa, että Caspian Border on lipunryöstön ohella se paras syy hankkia Second Assault.

Lippu haltuun

Uusvanhana pelimuotona Second Assault esittelee perinteistäkin perinteisemmän lipunryöstön. Kyseessä on konstailematon perustoteutus tutusta teemasta. Vihollisen lippu on vietävä omaan pesään, mutta pisteitä saa vain, jos omakin lippu on paikallaan. Erät lyödään poikki kolmesta onnistuneesta lipunryöstöstä.

Yllä mainittua Operation Metroa lukuun ottamatta lipunryöstö on perin hauskaa puuhaa ja samalla mukavaa vaihtelua jo nähtyyn Battlefield 4 -pelaamiseen. Ajoneuvot tuovat tähänkin pelimuotoon oman mausteensa. Kentissä on kokoa ja pelaajia sen verran paljon, että soolosuorituksilla pärjää harvemmin. Onnistuneeseen ryöstöön vaaditaan yhteistyötä ja usein luovaa ajoneuvojen hyödyntämistä.

Ne loput Second Assaultin mukanaan tuomat bonukset edustavatkin sitten vähän laimeampaa tarjontaa. Viisi uutta asetta hukkuu pelin jo ennestään muhkean asetarjonnan sekaan. Uusi ajokki, hiekkakirppu, on ihan kiva, mutta mitään kovin uutta tämä ajokki ei tuo pelin tarjontaan.

Verrattaessa Second Assaultia aiempaan China Rising -lisäriin on pakko todeta, että kierrätyslisäri ei aivan pärjää edeltäjälleen. Niin hyvä kenttä kuin Caspian Border onkin, ja niin mukavaa kuin lipunryöstö parhaimmillaan on, China Rising tarjosi kuitenkin enemmän kokonaan uutta sisältöä ja paremmat lisäbonukset.

Tästä huolimatta Second Assault on ehdottomasti hankkimisen arvoinen lisäosa. Uusista kentistä irtoaa jälleen helposti tuntitolkulla hupia, etenkin, jos tavoittelee lisärin mukanaan tuomia uusia saavutuksia. Katse kääntyy joka tapauksessa väkisin pian julkaistavaan Naval Strike -lisäriin. Epäilys on, että China Risingin ja todella kiinnostavan carrier assault -pelitilan tarjoavan Naval Striken puristuksessa Second Assault jää hieman väliinputoajaksi.

 

 

 

Lisää aiheesta

Battlefield 4 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One) 

Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One) 

Battlefield 4: China Rising DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One) 

Lue myös

Blackguards (PC)

Outlast (PC, PS4)

Rambo: The Video Game (PC, PS3, Xbox 360)

Super Mario Bros 3 VC (3DS, Wii U)

The Elder Scrolls Online –ennakko (PC)

World of Tanks 360 Edition (Xbox 360)