Uusimmat

Battlefleet Gothic: Armada on rautaista avaruussotaa (PC)

04.05.2016 14:04 Miikka Lehtonen

Battlefleet Gothic: ArmadaTekijä: Tindalos Interactive
Julkaisija: Focus Home Entertainment
Testattu: Windows 10, Intel Core i5-4670K, 16 Gt muistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Intel Core i5-2500, 4 Gt muistia, 1 Gt DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 39,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.battlefleetgothic-armada.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

battlefleet_gothic_armada_arv_04

 

Pienen kylän kokoiset, eeppiset avaruusalukset kaartelevat tyhjiössä. Ympäristö on sakeanaan valtavien kanuunoiden ja torpedoiden tuottamista räjähdyksistä. Pienemmät alukset singahtelevat kolossien joukossa etsien omia iskupaikkojaan. Kuolemaa vai kunniaa? Tervetuloa Battlefleet Gothiciin!

Games Workshopin Battlefleet Gothic on kenties paras figupeli, mitä firma on ikinä tehnyt. Se kuvaa valtavien avaruusalusten välisiä taisteluita Warhammer 40K:n synkässä universumissa. Alkuperäistä figupeliä kehittäessään suunnittelijat hakivat inspiraatiota brittiläisen imperiumin legendaarisista meritaisteluista ja niitä kuvaavista peleistä.

Niinpä aluksissa on valtavasti painon tuntua: ne liikkuvat kankeasti, ampuvat täyslaidallisia toisiaan kohti ja reagoivat todella hitaasti yllätyksiin. Suunnitelmia ei tehdä tätä tai edes seuraavaa vuoroa, vaan useampaa tulevaa vuoroa silmälläpitäen.

Figupeli on nykyään jo historiaa, sillä Games Workshop on vuosien varrella tappanut kaikki paitsi ne pari tuottavinta peliään. 41. vuosisadan amiraaleille ei siis jäänyt vanhan pelin ohella kuin muistoja, mutta nyt niitä voi verestää myös erinomaisen hyvässä samaa aihepiiriä käsittelevässä videopelissä.

Battlefleet Gothic: Armada

Goottisektori kapinoi

Warhammer 40K:n synkässä tulevaisuudessa ihmiskunnan imperiumi on levittäytynyt galaksin joka kolkkaan. Vastaan on tullut erinäisiä muukalaisrotuja, mutta ne on pyyhkäisty viemäriin ihmiskunnan musertavan runsaslukuisen ja raskaasti aseistetun käden tieltä. Suurin uhka ihmiskunnan tulevaisuudelle onkin ihmiskunta itse, sillä tuhansia vuosia sitten osa keisarin yli-inhimillisistä valiojoukoista päätti vaihtaa leiriä saatanallisten kaaosjumalten leipiin. Jostain avaruuden syövereistä näiden luopioiden laivastot iskevät ihmisten maille kerran toisensa jälkeen.

Eräs tunnetuimmista ja suurimmista 40K:n historian kapinoista tapahtui Gothic-sektorissa, jossa paska osui tuulettimeen oikein paineella. Aluksi satunnaisilta vaikuttaneet kaaosalusten iskut olivatkin vain esisoittoa 12. mustalle ristiretkelle, jossa sotaherra Abaddonin hirmuisen suuret legioonat aloittivat keskitetyn iskunsa ihmisten maille. Siinä sivussa teknisesti ylivertaiset eldar-ryöstelijät ja örkkimerirosvot päättivät hyödyntää tilaisuutta, hyökäten niin ikään Gothic-sektoriin.

Yllättäen ihmiskunta on hätää kärsimässä ja vain taistelulaivasto Gothic voi pysäyttää katastrofin ennen kuin loppu on käsillä. Näihin vauhdikkaisiin ja jännittäviin hetkiin sijoittuu myös Battlefleet Gothic: Armada. Tarjolla on niin moninpelimatseja kuin pitkä ja yllättävän syvällinen yksinpelikampanjakin. Aloitetaan jälkimmäisestä.

Yksinpelitilassa pelaaja ohjaa Gothic-sektorissa uraansa aloittelevaa nuorta laivastoupseeria, joka ajautuu keskelle kapinaa ja saa sitä kautta erinomaisen tilaisuuden edetä uraputkessa. Uratila koostuu periaatteessa vain moninpelimatseista tekoälyä vastaan, mutta sen ympärille on rakennettu monipuolinen strategiatila.

Battlefleet Gothic: Armada

Battlefleet Gothic: Armada

Vuorosta toiseen etenevässä tarinatilassa Gothic-sektorin lukuisat maailmat ovat liekeissä milloin mistäkin syystä. Joka vuorolla sektorin sadoista maailmoista reilu tusina joutuu jos jonkinlaisten hyökkäysten kohteeksi. Pelaajalla on käytössään muutamia tilaisuuksia iskeä prioriteetteina pitämiinsä maailmoihin ja yrittää pelastaa ne. Maailmat tarjoavat erilaisia bonuksia ja apuja, mutta vain niin kauan kuin niitä ei jyrätä maan tasalle. Kaikkea ei ehdi millään pelastamaan, joten edessä on kipeitä valintoja.

Siinä sivussa koetaan sitten tarinaa, jossa pieni kaaosinkursio muuttuu 12. mustaksi ristiretkeksi suurine hahmoineen ja yllättävine tapahtumineen. Tarina haarautuu pelaajan menestysten ja tappioiden mukaan ja pääseepä sitä itsekin tekemään valintoja, jotka vaikuttavat tarinan kulkuun.

Olen suoraan sanoen yllättynyt siitä, miten hyvä ja kattava yksinpelitila on. Odotin vain löyhällä tarinalla yhteen sidottuja bottimatseja, joten monipuolinen, kattava ja X-COM-vaikea strategiakerros kunnon tarinalla ja valinnoilla on puhdasta bonusta.

Tarinatilan suurin ongelma on, että vaikeustaso on välillä turhauttava. Se on vielä ihan okei, että väärät valinnat ja huonot ratkaisut johtavat suunnattomiin ongelmiin myöhemmillä vuoroilla, sillä se tuo peliin sitä maailmanloppu-fiilistä. Mutta siitä en ole ihan huumassa, että osa tehtävistä tuntuu olevan jos nyt ei mahdottomia, niin melkein.

Otetaan vaikka yksi tehtävätyyppi, jossa pitäisi ninjata lähelle vihollisten lippulaivaa, varastaa sieltä salaiset suunnitelmat ja sitten paeta hippulat vinkuen ennen kuin viholliset pöllivät ne takaisin. Matkassa on pari ongelmaa. Ensinnäkin vihollisalukset ovat usein valtavasti nopeampia kuin nopeimmatkaan imperiumin alukset. Täten se lähelle pääseminen karkumatkan onnistumisesta puhumattakaan on hyvin hankalaa.

Mutta se tuntuu jo suoralta haistattelulta, että vihollisalukset pystyvät näissä tehtävissä suunnitelmat takaisin pöllittyään hyppäämään pakoon taistelusta kirjaimellisesti silmänräpäyksessä, siinä missä pelaajan aluksilla hyppy taistelukentältä vaatii pitkää paikallaanoloa, warppimoottorien latailua ja iskujen vastaanottoa.

Onneksi muutaman pakollisen tarinaan sidotun operaation ulkopuolella tehtävätyyppinsä voi valita kampanjassa aika vapaasti, sillä tarjolla on aina enemmän tehtäviä kuin ehtisi tekemään. Niinpä haistattelulta tuntuvat tehtävätyypit voi jättää sivuun ja keskittyä puhtaaseen mättämiseen.

Battlefleet Gothic: Armada

Tiukkaa avaruusstrategiaa

Battlefleet Gothicin pelaaminen on puhdasta riemua. Olin aluksi vähän huolissani siitä, että vuoropohjainen miniatyyripeli on muutettu tosiaikastrategiaksi. Käytännössä ratkaisu kuitenkin toimii mainiosti, sillä Battlefleet Gothic: Armada vangitsee mainiosti figupelin tunnelman ja muuttaa sen vuoropohjaiset mekanismit tosiaikaisiksi.

Moninpelissä käytössä ovat kaikki pelin neljä rotua, eli keisarillinen laivasto, kaaoksen petturilegioonat, örkkipiraatit ja eldar-ryöstelijät. Kaikilla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, jotka eivät ehkä aivan suoranaisesti pakota pelaamaan millään tietyllä tyylillä, mutta ainakin vahvasti vääntävät siihen suuntaan.

Eldarit esimerkiksi ovat hirmuisen nopeita ja ketteriä. Heidän aluksissaan on valtavan tuhovoimaisia aseita, jotka kantavat todella kauas. Perinteisten suojakilpien sijaan eldar-aluksissa on holokentät, jotka yksinkertaisesti hävittävät vihollistulta sitä todennäköisemmin, mitä nopeammin alus liikkuu. Heiveröiset ja hienot eldar-paatit eivät kuitenkaan kestä vahinkoa juuri yhtään, joten jos vihollinen onnistuu pääsemään lähituntumalle, loppu on usein lähellä. Niinpä eldareilla pitäisikin liikkua nopeasti ja kaukana.

Asteikon toisessa päässä ovat örkit, jotka lentävät sangen hitailla, mutta hirvittävän kestävillä avaruushylyillään. Ne on lastattu täyteen valtavan suuria kanuunoita, mutta örkit eivät ole kovin hyviä ampujia. Niinpä osuminen vähänkään kauempaa on täyttä tuskaa ja tuuripeliä. Örkkien pitäisi siis päästä lähelle paukuttamaan täyslaidallisia vihollistensa naamaan, lähettämään ylivoimaisen voimakkaita valtausjoukkojaan vyöryttämään vihollisaluksia tai viimeisenä keinona posottaa moottorit kuumina suoraan vihollislaivan kylkeen ylivoimaisen massansa avulla. Jos siis yrittää sniputtaa örkkilaivastolla, edessä on ikäviä pelihetkiä.

Battlefleet Gothic: Armada

Valinta ei ole mitenkään lopullinen, sillä pelaaja pystyy pyörittämään yhtä aikaa useita komentajia eri rotujen piiristä, jokainen omalla laivastollaan varustettuna. Laivat keräävät taistelusta toiseen kokemusta ja niihin voi sitten heitellä voittojensa avulla parannusosia ja uusia komponentteja. Uraputken auetessa käyttöön tulee myös suurempia alustyyppejä ja suurempia pelejä. Matseihin valitaan aina aluksi paatteja tiettyyn pistemäärään saakka yksinkertaisella ”mitä tehokkaampi alus, sitä kalliimpi pisteissä” –periaatteella kuin figupelissä konsanaan.

Kun sitten vihdoin päästään avaruuteen, edessä on nautinnollista avaruusstrategiaa. Laivat kaartelevat toistensa ympärillä, räjähdykset täyttävät avaruuden ja voitto menee fiksuimmalle komentajalle, ei nopeimmalle klikkailijalle. Aluksia on tarjolla runsaasti erilaisia, kaikki omilla aseistuksillaan varustettuina. Jotkut aseet ovat parempia läheltä, toiset kaukaa. Osa tekee paljon vahinkoa suojiin, toiset taas enemmän runkoon kun suojat on pudotettu tieltä. Erilaisille pelityyleille löytyy tilaa.

Battlefleet Gothic on peli, joka vaatii paljon mikromanagerointia tai delegointia. Laivastossa on parhaimmillaan kymmenkunta alusta, joita kaikkia pitäisi komentaa yhtä aikaa. Onneksi tekoälylle voi antaa aika paljon fiksuja käskyjä, joiden mukaan aluksia yritetään sitten komentaa pelaajan huomion ollessa muualla. Aluksille voi komentaa haluamansa etäisyyden, määrätä, mitä kylkeä ne yrittävät pitää vihollisia kohti ja vaikka myös säätää erilaisia kykyjä käytettäväksi automaattisesti aina kun siihen on tilaisuus.

Battlefleet Gothic: Armada

Pelaaja voi myös priorisoida eri viholliskohteita ja tekoäly yrittää sitten automaattisesti komentaa laivastoa hyökkäilemään annettujen taktiikoiden mukaan näiden kimppuun. Käytännössä kokonaan käsiään ei voi ikinä pestä touhusta, vaan voitto ratkaistaan moniajamalla.

Battlefleet Gothic ei ole helppo peli, mutta sitäkin tyydyttävämpi. Pelin edetessä alukset saavat jos jonkinlaisia erikoisaseita ja –kykyjä. Itse esimerkiksi suosin torpedolaivoissani erikoiskykyä, jolla voi tehdä pienen warppihypyn, eli käytännössä siirtää alusta silmänräpäyksessä hieman eri paikkaan ja suuntaan. Koska torpedot laukaistaan keulasta suoraan eteenpäin, viholliset kuvittelevat helposti olevansa turvassa aluksen sivussa lipuessaan. Sitten Retribution of Mars –laivani yllättäen hyppääkin syrjään ja torpedoputket osoittavat suoraan vihollisaluksen kylkeen. Voi sitä fiilistä!

Alukset ottavat taisteluissa monipuolisesti vahinkoa, menettävät asejärjestelmiensä hallintaa, syttyvät palamaan ja niin edelleen. Aluksia voi myös käskeä tähtäämään vaikka vihollisten moottoreihin tai generaattoreihin, jolloin ne hajoavat todennäköisemmin. Fiilis on kuin avaruuteen sijoitettua toisen maailmansodan laivastopeliä pelaisi!

Battlefleet Gothic: Armada

Erinomaista avaruusräimettä

Itse olin ennakkoon pitkään hyvin skeptinen Battlefleet Gothicin suhteen. Rakastan figupeliä suuresti ja pelkäsin, että pieni studio tekisi halvan tusinaroskan, jossa rakkaan pelin visuaalinen ilme ja nimi yrittävät viedä rahat hölmöiltä. Toisin kävi: Tindalos-studion tyypit selvästi rakastavat Battlefleet Gothicia myös kovasti.

Pelailin pelkän moninpelitilan sisältävää betaversiota pitkälti yli 10 tunnin verran ja olisin ollut hyvin tyytyväinen, jos lopullinen peli olisi ollut vain sitä. On todella tyydyttävää rakentaa laivastoaan ja ottaa sitten yhteen muiden pelaajien kanssa – ainakin yleensä. Pelin ilmestyttyä mukaan on kuitenkin ilmestynyt suuri määrä whinettäjiä ja selvästi esikypsiä teinejä, jotka eivät oikein ymmärrä sitä ”strategia”-sanan merkitystä ja täten spämmäävät koko matsin ajan paskaa chattiin.

Battlefleet Gothic: Armada

battlefleet_gothic_armada_arv_0suosittelemme2En myöskään ole ihan huumassa siitä, että pelissä tuntuu olevan teknisiä ongelmia. Useimmat pelisessioni päättyvät kaatumisiin, mikä on yksinpelissä hyvin turhauttavaa. Oletusarvoisesti Armada nimittäin tallentaa tilanteen vain vuorojen välissä, ja kun yksi vuoro sisältää useita itsenäisiä taisteluita ja tehtäviä, kaatumisen jälkeen edessä voi olla paljonkin takapakkia.

Nämä ovat kuitenkin vain pieniä kauneusvirheitä, sillä Battlefleet Gothic: Armada on rautaa. Olen hämmentynyt siitä, miten hyvä, kiehtova ja toimiva avaruusstrategia siitä lopulta tulikaan. Jos laivastostrategia kiinnostaa tippaakaan, Battlefleet Gothiciin kannattaa tutustua.

 

 

Lisää aiheesta

Battlefleet Gothic: Armada –ennakko – sotaa Warhammer-avaruudessa (PC)

Warhammer – The End Times: Vermintide (PC, PS4, Xbox One)

Warhammer 40K: Armageddon (PC)

Warhammer 40K: Deathwatch – Tyranid Invasion (iOS)

Warhammer siirtyy aavoille merille – fantasiamerisotaa purjelaivoilla

Warhammer: End Times Vermintide -ennakko (PC, PS4, Xbox One)