Uusimmat

Battlestations: Midway –ennakko (PC, 360)

01.11.2006 12:07 Harro Grönberg

Strategiapelien – edes tosiaikastrategioiden – naittaminen konsoleille on vaikeaa puuhaa. Unkarilais-englantilainen yhteistuotanto Battlestations: Midway tuntuu kuitenkin ensitestin perusteella tässä onnistuneen.

Peli sijoittuu nimensä mukaisesti Tyynellemerelle, toisen maailmansodan kahinoihin Yhdysvaltojen ja Japanin välillä. Se tarkoittaa laivasto- ja ilmataisteluita sekä lentokenttien ja laivastotukikohtien pommittamista.

Sotaa kahdella rintamalla

Pelissä on tavallaan kaksi eri tasoa. Toinen on joukko-osastojen – lentueiden ja taistelualusten – käskyttäminen ja toinen näiden omakohtainen hallinta, liikehdintä ja tulitus. Battlestations: Midway on rakennettu siten, että teoriassa pelaaja voi jättää koko operaation suuria linjanvetoja lukuun ottamatta koneen hoidettavaksi. Tekoäly on kuitenkin enemmän puolustuspuuhiin sopiva, joten pelaajan kannattaa hoitaa aggressiivisemmat osiot. Julkaisijan edustajan mukaan tällä on haluttu aktivoida pelaaja toimimaan itse.

Eri yksiköiden välillä hypellään joko taktisen kartan tai pikakomentojen avulla. Jos näyttää siltä, ettei jenkkihävittäjä kestä taistelussa japanilaisia torpedoveneitä vastaan, voi siirtyä syöksypommittajasta suoraan hävittäjän tykkitorneja suuntaamaan.

Pommit irti – täyttä tyyrpuuriin!

Tapahtumien paljous tuntui ensi alkuun melkoiselta vastukselta, mutta kun sormet löysivät oikeat näppäimet ja tottui pelin rytmiin, Battlestations: Midway imaisi sisäänsä. Testasin lähinnä yhtä ainoaa tehtävää, jossa piti saada tuhottua japanilaisten laivastotukikohta ja lentokenttä. Samanaikaisesti tuli puolustaa omaa lentotukialusta, jonka uppoaminen lopettaisi tehtävän.

Ensin kannattaa nostaa ilmaan muutama lentue torjumaan vastapuolen torpedopommittajat. Tämä homma kannattaa jättää tekoälyn hoidettavaksi – koneen ohjastama ilmalähipuolustus on erittäin tehokasta. Pelaajalle lankesivat pommituslennot ja vastapuolen taistelualusten upottaminen. Tehtävä ei ollut monimutkaisimmasta päästä, mutta haastetaso tuntui hyvältä. Pieleenhän koko homma totta kai meni, mutta koko ajan oppi lisää, eikä peli tuntunut epäreilulta missään vaiheessa.

Lopullinen peli sisältää vajaat kaksitoista tehtävää käsittävän kampanjan, haastetehtäviä ja maksimissaan kahdeksan pelaajan moninpelin. Tehtäviin lukeutuu muun muassa taistelu legendaarisen taistelulaiva Yamaton kanssa ja muita historiallissävytteisiä puhteita. Moninpeliä ei ikävä kyllä päässyt testaamaan pienimuotoisessa esittelytilaisuudessa, joka järjestettiin Wimbledonissa, Lontoossa. Samoin oli japanilaisten puolella pelaamisen kanssa.

Battlestations: Midway vaikuttaa toimivalta idealta, joka saattaa haalia haaviinsa pelaajia aikaisemmin strategian suuntaan korkeintaan vilkaisseiden puolelta. Aloittamiskynnys on kuitenkin korkea, eikä peliin pääse sisään ainoastaan muutaman minuutin kokeilulla. Sotapelien ystävien kannattaa tarkkailla tätä taistelunäyttämöä.

 

Tekijä: Mithis
Julkaisija: Eidos / SCi
Tulossa: Xbox 360, pc, 2007
Pelin kotisivu: http://www.battlestations.net/

Mikä Tyynenmeren sodan taisteluista kiinnostaisi eniten?

Katso tilanne vastaamatta