Beyond Good & Evil HD -ennakko (PS3, Xbox 360)

14.02.2011 13:13 | Heikki Takala

Tekijä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Xbox 360
Tulossa: PlayStation 3, Xbox 360 (PSN, XBLA)
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: www.ubi.com
Testaaja: Heikki Takala

Beyond Good And Evil oli legendaarinen peli. Ainakin pienissä piireissä. Sen ongelmanratkontaa, taistelua ja tutkimista sisältävä mekaniikka oli kuin raikas tuulahdus autopelien ja isojen aseiden  kansoittamassa pelimaailmassa. Vihreäsilmäinen päähahmo Jade oli puolestaan vaihtanut suuren rintavarustuksen älykkyysosamäärään, ja oli usein keskustelunaiheena naissankareista puhuttaessa.

Valitettavasti peli ei myynyt. Olipa kyse taiteellisesta tyylistä joka oli jonkinlainen sekoitus Mauri Kunnasta ja ranskalaista uutta aaltoa, tai sitten keppiä heiluttavasta naissankarista, peli meni alta lipan kaikilta paitsi valveutuneimmilta harrastajilta ja pelitoimittajilta. Nyt Ubisoft ottaa riskin ja julkaisee pelin teräväpiirtoversiona. Onko riski ottamisen arvoinen, ja kuinka peli on kestänyt raakaa ajan hammasta?

Tutkivaa Journalismia

Ennakkoversion perusteella uskallan sanoa: Ilman kariesta. Beyond Good And Evil on vieläkin niitä harvinaisia pelejä, jotka eivät alunperinkään ratsastaneet graafisella loistolla, vaan käsikirjoituksen tasolla, tunnelmalla ja muistettavilla hahmoilla. Eikä tämä ole edes nostalgian umpisuossa rämpivän pelaajan sekopäistä jaarittelua ajasta jolloin kaikki oli vielä hyvin. Suoraan sanottuna monikaan klassikko ei kestä enää lähempää tarkastelua tänä päivänä, Beyond Good And Evilin tarinaa ja hahmoja voi tuijottaa suurennuslasilla, ja ne silti kestävät kasassa. Toisin kuin esimerkiksi useat Final Fantasy -sarjan päähenkilöistä.

Nimeensä viitaten Beyond Good And Evil kertoo toimittaja Jadesta joka päätyy tutkimaan hallituksen salaliittoa. Hyllis planeettaa riivaavat DomZ nimisten muukalaisten hyökkäykset, ja hallitus on lähettänyt Alpha Sectioniksi kutsutun erikoisjoukon suojelemaan sitä. Samalla vastarintaliike IRIS tutkii Alphan salaista yhteistyötä DomZin kanssa, ja levittää omaa propagandaansa hallituksen todellisista tekosista, jotka liittyvät niin kansalaisten kidnappauksiin kuin murhiinkin. Jade liittyy Irikseen ja päätyy tutkimaan salaliittoa apunaan keppi ja uskollinen kameransa.

Ennen pitkää vihreäsilmäinen kaunotar huomaa hiippailevansa hallituksen omistamissa teurastamoissa, kuvaten todistusaineistoa sitä vastaan ja kääntäen kansan syvien rivien mielipiteitä vastakkaiseen suuntaan.

Juoni ei ole monimutkainen, vaikka se on helppo saada kuulostamaan siltä. Kirjoituksen taso on saumatonta. Hahmot ovat uskottavia, ja ääninäyttely osuu hahmoille kuin nenä päähän. Muutaman lyhyen hetken jälkeen Hyllisin maailma vie mukanaan niin voimakkaasti, että sen kohtalosta alkaa  välittämään, mikä toimii testamenttina alkuperäiselle pelille ja sen vetovoimalle.

Vanhassa vara parempi

Mekaniikka ei ole muuttunut alkuperäisestä. Tarina kuljettaa Jaden läpi erilaisten hallituksen omistamien laitosten läpi. Matkan varrella kootaan todistusaineistoa Alpha Sectionia vastaan, ja ratkotaan kevyita ongelmia. Vaikka kyseessä on pohjimmiltaan toimintapeli, toiminta ei ole sitä turpaan mättämistä, mihin esimerkiksi Zelda pohjaa. Vihreäsilmäinen sankaritar ei ole mikään tappokone, eikä hänellä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia raskaasti aseistettuja Alphoja vastaan.

Siksi Jade joutuu useimmiten hiipimään vartijoiden ohi, ja kykkimään erilaisten objektien takana piilossa, kuvaten samalla salaa heidän toimiaan. Kentät on suunniteltu suoraviivaisiksi putkiksi, jotka sisältävät useita ympäristöön piilotettuja arvoituksia. Nämä useimmiten ratkaistaan Jaden sedän Peyj:n tai jonkun muun kumppanin avulla. Tosin mieluummin Peyjin, sillä puhuva sika, joka käyttää pierun voimalla toimivia kenkiä on aina hauskaa seurattavaa.

Pelin sielunelämää ei voi kuvailla vain yhdellä sanalla, sillä kyseessä on sekoitus vähän kaikkea. Tällaisen vaarana on aina se, ettei mikään oikein toimi tai että vähintään yksi osa peliä on rikki. Ei kuitenkaan tällä kertaa. Jaden ampuessa Alphan selässä roikkuvan tankin puhki ja pinkoessaan näköalapaikalle valokuvaamaan raskauttavia todisteita, ei mikään mene pieleen pelin tähden. Kontrollit ovat rautaiset, vaikkakin hyvin yksinkertaiset, ja jokaiseen ongelmaan on selkeästi vain yksi ratkaisu.

Suoraviivainen kenttäsuunnittelu saattaa tosin kiusata joitakin. Beyond Good And Evil edustaa enemmän ajattelevan miehen toimintaseikkailua. Ja enemmän aikuismaisten teemojensa puolesta se on päättänyt hylätä joka ikisen esineen etsimistehtävän. Tarina ei sisällä keinotekoisia suvantoja, eikä se niitä kaipaa. Kaikki kerrotaan tarinan ehdoilla, ja kaikenlaiset pelinpitkittäjät voi suosiolla unohtaa.

Liikaa samaa?

Beyond Good And Evil HD antaa jo olettaa ettei alkuperäiseen konseptiin ole juuri puututtu. Silti ennakkoa pelatessa ajoittain takaraivoon hiipi pieni epäilyksen tunne: riittääkö tämä? Perustarinan lisäksi peli ei ainakaan ennakkoversion perusteella tarjoile mitään uutta vanhaan verrattuna. Toisaalta pelin suurin meriitti lienee se, että puupäiset pelaajat saavat nyt uuden mahdollisuuden tutustua helmeen, joka miltei jäi simpukkansa sisään seitsemän vuotta sitten.

Kultasilmät voivat kuitenkin rauhoittua. Pelin tekstuureita on siistitty alkuperäisestä, ja hahmojen animaatiosta on saatu hieman sulavampaa. Kenties muiden asioiden muuttamiseen ei ole nähty tarvetta, vaikka siihen olisi eittämättä ollut mahdollisuus. Ennakkoversion perusteella kyseessä on loppujen lopuksi sama peli joka julkaistiin 2003. Keskeneräisen koodin saloja tutkiessa tosin törmäsin useammin kuin kerran erilaisiin pistetaulukoihin ja salaisiin saavutuksiin, joten ainakin online-mielessä peli on nykyaikainen tuotos.

Beyond good And Evil oli merkittävä peli ilmestyessään, ja se on sitä vieläkin. Ennakkokoodin perusteella kaikki on jo nyt kunnossa, eikä peliä vaivannut juuri muu kuin hillitön määrä bugeja joita kehittäjä haluaa luultavasti siistiä pois. Perstuntumalta uskaltaisin väittää ettei lopullisen pelin julkaisu ole enää kovinkaan kaukana.

Peli julkaistaan digitaalisesti PlayStation Network- ja Xbox Live Arcade -palvelujen kautta.

 

Lisää aiheesta

Beyond Good & Evil (GC, pc, PS2, Xbox)

Aina silloin tällöin peliarvostelija yllättyy. Jokin peli voi olla niin hyvä ja vähän hypetetty, että pää ei ole täynnä turhaa ennakkotietoa tai -odotuksia. Kaikille konsoleille julkaistava Beyond Good & Evil on sellainen peli.

Mysteerisesti nimetty Beyond Good & Evil kertoo tarinan Jadesta ja hänen kumppaneistaan. Jade on nuori reportterinainen, jonka elämää hallitsee ainainen pelko Domz-olioiden hyökkäyksistä. Hillys-planeetan hallitus on antanut planeetan puolustamisen Alpha Sections -järjestön käsiin, mutta kidnappaukset ja hyökkäykset jatkuvat. Kapinallisjärjestö IRIS Network tekee myyräntyötä saattaakseen planeetan asiat oikealle tolalle. Onko Alpha Sectionsilla puhtaat jauhot pussissaan?

Lue myös

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Enslaved: Pigsy’s Perfect 10 DLC (PS3, Xbox 360)

LittleBigPlanet 2 (PS3)

Mass Effect 2 (PS3)

World of Warcraft: Cataclysm (Mac, PC)

 

Muropaketin uusimmat