Big Brain Academy for Wii (Wii)

17.11.2007 10:00 | Markus Muhin

Nintendo DS:lle on viime vuosien kuluessa luotu uudenlainen aivojumppa-pelityyppi, jonka edustajien minipeleissä tehdään laskutehtäviä, pelataan muistipelejä sekä harjoitellaan visualisoimista. Yksi Dr. Kawashima’s Brain Trainingin vanavedessä suuren yleisön tietoisuuteen päässeistä aivojumpista oli Big Brain Academy.

Big Brain Academy saapuu nyt myös Wiille kapulaohjauksella höystettynä. Aivoakatemiassa ei mitata niinkään aivojen ikää vaan niiden painoa.

Kuvat ovat japanin- tai saksankielisistä versioista, mutta Suomessa myytävät versiot ovat helpommin ymmärrettävissä.

The New Kid

 Ensimmäisellä pelikerralla akatemiaan kirjautuessa uutta tulokasta tervehtii kellastunutta hattivattia muistuttava rehtori. Hän mittaa aina kokeiden päätteeksi oppilaan aivojen painon. Paino luonnollisesti on sitä suurempi, mitä enemmän on vastannut kysymyksiin oikein. Suuriin painoluokkiin päästessään pelaaja saa tunnustukseksi pronssi-, hopea- tai kultamitaleita.

Big Brain Academyn tehtävät jakautuvat viiteen eri ryhmään: tunnistukseen, muistiin painamiseen, analysointiin, laskentaan ja visualisointiin. Esimerkkejä tehtävistä ovat muun muassa ruudulla esitettävien piirroshahmojen kasvojen muistaminen, oikean summan saaminen erinumeroisia palikoita kokoilemalla ja eläimen tunnistaminen vähitellen selkeytyvästä kuvasta.

Tehtävien perusteella pelaajalle tehdään kaavio kuvaamaan hänen kykytasoaan ja onnistumistaan eri tyyppisissä tehtävissä sekä arvioidaan aivojen paino. Tehtävillä on kolme vaikeustasoa.

Vaihtelua – vähän liikaakin

 Varsinkin alussa tehtävien tekeminen wiimotella on hauskaa ja hiukan koukuttavaakin. Pelissä esiintyvä ääni lausuu tehtävämaratonien aikana erilaisia kannustuksia ja kommentteja ohjaimen kaiuttimen kautta.

Rehtorin kehotukset harjoitella usein eivät ole aivan hömppää. Pidemmän tauon jälkeen huomaa, ettei testin suorittaminen mennyt läheskään yhtä hyvin kuin viimeksi. Harjoitusosiot tulevat tarpeeseen.

Tehtävien ja niiden vaikeustasojen välillä on kuitenkin hieman liian paljon vaihtelua. Summien muodostaminen korkeasta palikkapinosta on jo melko haastavaa, mutta esimerkiksi linnun kätkevän neljän häkin äkkääminen kymmenkunnan samanlaisen häkin keskeltä vaatii jo aikamoista taitoa. Suurella todennäköisyydellä monet pelaajat vain turhautuvat tällaisten kanssa.

Ei aivan huippuopisto

Ainakaan yksinpelin peli-innostus ei jaksa kauaa kyteä. Kun kaikki harjoitteluosiot on käyty läpi ja saatu pari kultamitalia, ei urakkaa enää innostu viemään paljoa pidemmälle. Kaksinpelinä Brain Academysta saattaa irrota hupia hieman pitemmäksi aikaa. Tällöin pelaajat kilpailevat keskenään hyvistä arvosanoista.

Wiin Big Brain Academy tarjoaa ainakin silloin tällöin pientä hupia aivosolujen vaivaamisen parissa. Pelin huonoja puolia ovat vain eri tehtäväosioiden vaikeustasojen liiallinen vaihtelu ja lyhytaikaiseksi jäävä peli-innostus. Tällaisena peli toimisi ehkä paremmin Nintendo DS:llä, joten Big Brain Academyn hankkimista kotikoneelle kannattaa harkita tarkkaan.

 

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1-2 samalla koneella
Pelin kotisivu: http://www.bigbrainacademy.com

 

Lue lisää eDomesta

Big Brain Academy (DS)

Dr Kawashima’s Brain Training: How Old Is Your Brain? (DS)

Mercury Meltdown Revolution (Wii)

More Brain Training from Dr. Kawashima: How Old Is Your Brain? (DS)

MySims (DS, Wii)

Trauma Center: Second Opinion (Wii)

Venyttele aivojasi Nicole Kidmanin avulla

Koetko pelit kehittäviksi tai opettaviksi?

Katso tilanne vastaamatta