UUSIMMAT

BioShock (PS3)

31.10.2008 14:15 | Jukka O. Kauppinen

Onpas tämäkin. BioShock ilmestyi kertaalleen jo vuosi sitten, nyt se loikkaa uudestaan eteen, huutaa PÖÖ ja vaatii huomiota.

Ja on se vain niin kova peli, että huomiota on pakko antaa. Roppakaupalla. Olihan alkuperäinen peli yksi viime vuosien kovimmista ja merkittävimmistä seikkailupeleistä, joissa tarina iski hurjan raivoisasti liipaisinsormeen. Sitä se on edelleen, myös PS3:lla.

PlayStation 3 -versio BioShockista on perustaltaan se sama peli, josta PC- ja Xbox 360 -pelaajat nauttivat täysin rinnoin jo vuosi sitten. Kaikki aiempia versioita koskevat kehut – ja varmasti myös haukut – pätevät edelleen. Jotkut tykkäävät ihan sikana, toiset inhoavat täydestä sydämestään.

Kuten mestari Lehtonen arvostelussaan totesi,

Vaikka Bioshock ei varsinaisesti olekaan kauhupeli, sen tunnelma on jatkuvasti tiivis. Ympärillä lojuu palaneita ja runneltuja ihmisruumiita, seinät on töhritty herra ties millä ja nurkista löytyy audiopäiväkirjoja, jotka antavat pelaajalle pieniä silmäyksiä täysin korruptoituneisiin ihmismieliin. Kaikki kaupungin asukkaat eivät ole suinkaan kuolleet, vaan elävät tässä painajaismaisessa teurashuoneessa, eivätkä he ole todellakaan iloisia paikalle saapuneesta ulkopuolisesta…

Bioshock on aivan käsittämättömän hyvä peli. Se viihdyttää, se haastaa, se pelottaa, se naurattaa. Se on peli, jonka pelaamista ei millään tohtisi lopettaa, mutta samalla on kuitenkin pakko, sillä näin nautinnollisen kokemuksen ei soisi millään loppuvan kesken. Kun parikymmentuntinen urakka – jonka aikana en edes nähnyt tai tehnyt kaikkea mahdollista – on ohi ja lopputekstit pyörivät ruudulla, päällimmäisenä fiiliksenä on palava halu kokea sama uudelleen.

Bioshock on mestariteos. Se on peli, joka tulee jäämään pelaamisen historiankirjoihin ja jonka perään tämän sukupolven pelaajat haikailevat vielä vuosien päästä. Se on peli, jonka takia ostetaan konsoleita ja joka saa minut iloiseksi siitä, että olen pelaaja ja pääsin kokemaan sen riemut.

Tähän näkemykseen on helppo yhtye yhä edelleenkin, sillä PS3-version kokeilu oli venähtää astetta pidemmäksi pelaamisen orgiaksi. Rapturen painajaismainen ja seonneita ihmisjäänteitä pursuava maailma otti heti uudestaan syleilyynsä. Mitä siitä, että olin pelannut BioShockin läpi aiemminkin, tätä teki mieli pelata lisää.

Ja vaikka PS3-versio onkin käytännössä ihan sama peli kuin ennenkin, niin silti BioShock yritti viedä mukanaan. Se on todellinen merkki väkevästä pelistä. Lisäksi pelattavuus on hiottu erinomaisesti kohdalleen. Liikkuminen, tähtääminen ja toiminta ylipäätään ovat nopeasti selkäytimessä.

Toki PS3-pelaajille on tarjolla jotain lisäherkkuakin. Sisältöä on hitusen verran enemmän. Survivor-pelitila tekee merenalaisen Rapture-kaupungin uumenissa liikkumisesta entistäkin haastavampaa, sillä nyt viholliset ovat kovempia ja ammukset harvinaisempia. Niinpä pelaajan on käytettävä entistä enemmän mielikuvitustaan ja epäsuoria lähestymistapoja. Myöhemmin julkaistava ladattava lisäsisältö tuo mukanaan uuden Challenge Rooms -pelitilan, jota on kuvailtu BioShockin vastineeksi Half-Life 2:n Portalille. PS3-versio tukee myös palkintoja.

Ei liene yllättävää, että PS3:lla peli on Xbox- ja PC-versioiden tapaan visuaalisesti häikäisevä. Sen omaperäinen värimaailma, arkkitehtuuri ja tyyli kulkevat aivan omassa luokassaan. Harva peli on saanut meikäläisen ihan vain pysähtymään paikoilleen ja nauttimaan kenttäsuunnittelijoiden arkkitehtoonisista oivalluksista.

BioShock on edelleen yksi viimevuosien tärkeimmistä pelijulkaisuista, joka helpottaa Fallout 3:n ohella PS3-pelaajien seikkailunälkää. Sen semirealistinen lähestymistapa, vahva tarina ja taitava sekoitus seikkailua, toimintaa ja räiskintää ansaitsevat hatunnoston. Se on myös surullinen matka ihmismielen pimeimpiin syövereihin, joiden kautta kauniskin unelma utopiasta voi muuttua painajaiseksi.

BioShock on lisäksi edelleen siitä erikoinen peli, että pelaajat kokevat sen jopa täysin päinvastaisilla tavoilla. Joillekin se on puhdasta putkiräiskintää, toisille upealla tarinalla varustettu draama. Oivallinen pelisuunnittelu mahdollistaakin tapahtumien kokemisen monin eri tavoin.

Jos peli ei ole entuudestaan tuttu, lue alkuperäinen arvostelumme: Bioshock (PC, 360).

 

Tekijä: 2K Marin
Julkaisija: 2K Games
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.bioshockgame.com

 

Lisää aiheesta

Bioshock (PC, 360)

BioShock 2:ssa seikkaillaan myös moninpelinä?

BioShock-haastattelu – tulilinjalla pääsuunnittelija Paul Hellquist

BioShockista kasvaa trilogia

Katso kunnon versio BioShock 2:n trailerista

Panostakaa tarinankerrontaan, pyytää Bioshockin tekijä

Lue myös

de Blob (Wii)

Dead Space (PC, PS3, 360)

Hellboy: The Science of Evil (PS3, 360)

S.T.A.L.K.E.R: Clear Sky (PC)

Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

 

Keskustelu

paska juttu vaan että omalla koneellani demo ei pyörinyt ainakaan kunnolla koska näytöllä oli sen jälkeen kun tyyppi puhuu lentokoneessa jotain pelkkää mustaa, liekkejä palikoita ja punainen vilkku ja en tiedä mihin pitäisi mennä, joten en viitsi peliä ostaa tälle koneelle

Bioshockia parempaa peliä tuskin tulee vielä vuosiin.

AAARGH,
”Bioshock on yksi kovimmista peleistä ikinä, varsinkin juuri loistavan tarinansa takia, mutta miksi se piti toiseen kertaan arvostella?”

Koska testattu PS3-versio ilmestyi juuri. Tämä oli kuitenkin lähinnä PS3-päivitysjuttu, ei sisällöllisesti täysimittainen arvostelu.

Seen all,
”Itse olen Fallout kolmosen takana, jos Bioshockkiin vertaa. Todella nössöjä arvostelijoita, kun ei kukaan uskalla lytätä tätä kuplaa.”

Ei ole mitään puhkaistavaa. Se että Fallout 3 on loistava roolipeli ei millään tavalla ole pois BioShockilta. Molemmat ovat omalla tavallaan viihdyttäviä, kauniita ja sekä ajatuksia että tunteita herättäviä pelejä. Se on aika paljon enemmän kuin keskivertopeliltä voi odottaa.

”nukkemaiset jänisnaamat”

Reps! Niin totta.

”Fallout 3 on aina ollut edellä aikaansa”

Anakronismin lyhyt oppimäärä havainnollistavana esimerkkinä yhdellä virkkeellä. Onnitteluni!

”Fallout 3 on aina ollut edellä aikaansa”

Aina? Vastahan se julkaistiin.

Bioshock on yksi kovimmista peleistä ikinä, varsinkin juuri loistavan tarinansa takia, mutta miksi se piti toiseen kertaan arvostella?

Itse olen Fallout kolmosen takana, jos Bioshockkiin vertaa. Todella nössöjä arvostelijoita, kun ei kukaan uskalla lytätä tätä kuplaa. Bioshock on mielestäni yksi jollei kaikkien aikojen yliarvostetuin tekele. Fallout 3 on kaikkea mitä hyvässä FPS, RPGssä ja seikkailussa. Bioshock oli hieno visuaalisesti, mutta ei muuta tarina ammuskelun ohella rasittavilla itseään toistavilla Puzzleilla. Fallout 3 on aina ollut edellä aikaansa. Ei kannata uskoa mainstream arvostelijoita, jotka kehuu hypetettyjä ilman omaleimaisia kommentteja.

Grafiikka oli kyl kaunista katseltavaa, kunnes nukkemaiset jänisnaamat tuli ruutuun ja päähän tuli ensimmäisenä ajatus ”fail.”…

Portailta valuvat vedet ym. oli silmiä hivelevää nähtävää, mutta sitten ruutuun aina pamahti samat vanhat palikkahahmot, muistuttaen jostain syystä mcgee alicea ties kuinka monen vuoden takaa. Teki mieli kääntää katse muualle kun porukkaa alkoi tulla. Ammuskelu oli muutenkin tylsää.

Tästä olisi saanut ihan vakavasti otettavan pelinkin, mutta ei.

Sori jos joku on erimieltä.

Kyllä nyt on lyöty kehut yli niin että heilahtaa. Bioshock ei ole todellakaan mitään tuollaista, vaan varsin tavallinen fps kummallisella juonella ja rajoittuneella pelimoottorilla.
Läpipeluu tuntui aikoinaan samanlaiselta puurtamiselta kuin minkä tahansa muun pelin kampanja.

PeeCeen nupit-kaakkoon asetuksilla grafiikka menettää loistokkuutensa kun katsoo akkunasta vedenalaista kaupunkiaan: liian tarkat tekstuurit saavat talot näyttämään maitopurkeilta. Lisäksi jotkut tekstuurit konsolimaisen epätarkkoja.

”Demo on se huonoin osa peliä, valitettavasti. Homma avautuu ja monipuolistuu nopeasti demon esittämän alkupelin jälkeen”

Muuttuakseen epäuskottavaksi räiskinnäksi pelin puolenvälin jälkeen. Lopetuskin on ylipitkä. Jos vihut eivät skaalautuisi überkestäviksi pelin edetessä Bioshockista voisi pitääkin. Mutta mitä pidemmälle etenee, sen vaikeammaksi hakkerointi, tykkitornit, kamerat, vihut ja vähän kaikki muuttuu. Pian huomaa tyhjentävänsä pari lipasta tommy-gunia kahteen spliceriin, pääosumilla! Tot kai oikeiden kutien käyttäminen tepsii, mutta luulisi ihmisen kaatuvan herranjestas panssarintorjunkaluodistakin!

Outoa kun hahmo oppii jos jonkinmoista tuholoitsua, mutta tehokkaimmaksi (ainakin xboxilla) osoittautui fysiikkamoottorin puutteellisuuden ilmentävä ”tramboliinihypytys”.

Alkupeli on parasta antia, ja juoni on yllättävä kun ei osannut odottaa yllätystä.

Nätti peli,mutta ei itse en pidä mestari teoksena. Tunnelma on pelissä jännittynyt ja tunnelma onkin parasta pelissa. Peli on toimiva ja kaikin puolin hyvä, mutta ei vain minua varten

Demo on se huonoin osa peliä, valitettavasti. Homma avautuu ja monipuolistuu nopeasti demon esittämän alkupelin jälkeen.

Itse en päässyt ainakaan demoon oikein sisälle.. alku vesikohtaus oli kyllä ällistyttävän hieno,, mutta.. en tiedä. Täytyy vissii kokeilla jossain vaiheessa pelata kun muitten pelien ohessa kerkee.

Alkaa hauskuttamaan ajat jolloin sanottiin, ettei ps3:lla ole pelejä..nyt niitä on liikaakin.. ei kerkee kaikkia pelaamaankaan. Ei siinä kyllä mitään väärää ole. onpahan tekemistä.

Pitäisi lanseerata uusi lyhenne: FPSA = First Person Shooter Adventure

on näistä kyllä seikkailu kaukana näin perinteisessä mielessä.

Muropaketin uusimmat