UUSIMMAT

Black Island (Mac, PC)

22.01.2016 19:00 Jukka O. Kauppinen

blackisland_arv_0kansiTekijä: Helsinki Noir
Julkaisija: Helsinki Noir
Testattu: PC Windows 7 64-bit, i-7 4770k, Geforce GTX 770, 16 Gt muistia
Saatavilla: Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, 586 Mt levytilaa
Muuta: Ladattava peli, hinta 2,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.blackislandgame.com/
Arvostelija: Pekka Leinonen

blackisland_arv_03

 

Joskus sitä on mukava kaveriporukalla väsäillä kaikenlaista projektia. Jotkin sellaiset vain saavat miettimään, että onko kyseessä yliopistotason kokeellinen taidepläjäys vai halutaanko ilmaista jotain suurempaa ja merkityksellistä. Kotimaista tuotantoa olevasta Black Island -kauhuseikkailusta en ollut aivan varma ennen tämän tekstin loppua.

Tarinamme alkaa näin: mies soutaa sateessa veneellään ja horisee elämän suuria totuuksia. Ennen kuin mitään ehtii huomatakaan, hän herää teltasta pohtimaan, että mitähän kehveliä on mahtanut tapahtua. Päänsärystä protagonisti päättelee, että tuli otettua yksi liikaa. Kohta selviää, että hän on ajautunut autiolle saarelle, purtilo on kadonnut ja jokin tuntuu olevan pahasti vinossa. Ei auta kuin koota itsensä ja alkaa selvittämään tätäkin elämän mysteeriä.

blackisland_arv_01

Olin siis jälleen point & click -seikkailun ääressä. Mitenhän monennetta kertaa, vain Suuri Inkvisiittori tietää. Käyttöliittymä on yksinkertainen. Ruudulla klikkaillaan kohteita, jotka laukaisevat jonkin repliikin tai sitten esine siirtyy reppuun. Niitä yhdistellään maailmalla eri objekteihin tai kombotetaan muiden poimittujen rojujen kanssa. Peruskauraa siis.

Perinteisen esinekikkailun lisäksi harrastetaan tämän tästä myös logiikkapuzzleja. Yhteistä kaikille näille pähkinöille on se, että mikäli on kokemusta paristakaan seikkailusta tai maalaisjärkeään ei ole tuhonnut aivan kokonaan, ongelmissa ei ole haastetta nimeksikään. Tällä kertaa säännönrikkovana poikkeuksena on loppupuolen Speden Spelit -reaktiotesti, joka sekin meni sitten toisella yrittämällä läpi.

Liikkuminen tapahtuu klikkaamalla staattisessa kuvassa olevaa mielenkiintoiselta vaikuttavaa paikkaa kohti ja kuvakulma vaihtuu. Alkuminuuteilla saadaan kartta, jota painelemalla siirrytään näppärästi ympäri saarta. En ole koskaan ollut tämäntyylisen navigoinnin ja tutkimuksen ystävä, mutta nyt kohteita oli niin vähän, ettei tuo päässyt häiritsemäänkään.

Vaan jos oli peli helppo, niin oli se kyllä lyhytkin. Ratkaisuun kului kellon mukaan noin neljäkymmentä minuuttia. On ironista, että arvostelutekstin laatimisessakin kestää kauemmin kuin itse teoksessa.

Lyhyys ja helppous ei ole kuitenkaan yhtä kuin huono. Pidin erityisesti seikkailua pätkittävistä lyhyistä full motion -videoista, jotka siivittivät tarinaa eteenpäin. Itse asiassa juoni alkoi loppua kohden muuttua hyvinkin mielenkiintoiseksi. Tekijät ovat myös antaneet ymmärtää, että kyseessä ei ole suinkaan yksi rykäisy, vaan jatkoa on luvassa. Ehkä tämä ensimmäinen osa on kokeilu, että tuleeko tästä mitään. Mielestäni potentiaalia on. Pelaan kyllä, jos ja kun lisää tulee.

blackisland_arv_02

blackisland_arv_03

Muutama sananen visuaalisesta ja äänipuolesta. Staattiset maisemat eivät vakuuta, mutta FMV:ita katsoo mielellään, vaikka pari niistä onkin lähes surrealistisella otteella ohjattuja. Äänimailma toimii. Harvakseltaan soivaa musiikkia kuuntelee ja protagonistin ääninäyttely ei ole mitenkään huonoa. Eivätkä ne välivideoiden esiintyjätkään. Monologi on tarpeeksi uskottavaa. Kirsikan kakun päälle laittoi päävalikossa soiva työväenlaulu Balladi toveri Viljasesta. Pakko myöntää, että tässä ratkaisussa oli jotain poikkeuksellisen hienoa.

Seikkailu olisi yksinkertaista tuomita haasteettomuuden ja lyhyen kestonsa takia kahden tähden viritelmäksi. Pidin kuitenkin siitä, miten tarina kehittyi niinkin lyhyessä ajassa, ja miten sitä enimmän osaa kerrottiin pitkästä aikaa ihan oikeasti näytellyillä filmeillä. Kirjoitus oli hyvää, eikä hintakaan saa pumppua huutamaan nitroja. Kolme euroa ei ole mitenkään suuri summa, mutta ehkä kannattaa silti poimia alesta jos ruokavalio koostuu päivästä päivään makaronista. Tai sitten odottaa tulevia osia. Aika näyttää miten juoni tihentyy.

 

Lisää aiheesta

80 Days (Android, iOS, Mac, PC)

Agatha Christie: The ABC Murders -ennakko (Mac, PC, PS4, Xbox One)

Book of Unwritten Tales 2 (PS4, Xbox One)

Dragon’s Dogma: Dark Arisen (PC)

King’s Quest – Chapter 2: Rubble Without a Cause (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. (3DS)