Uusimmat

Blue Dragon –ennakko (360)

23.08.2007 17:02 Jukka O. Kauppinen

Xboxit eivät ole olleet koskaan oikein roolipelaajien suosikkikoneita. Microsoftin konsolialustoille julkaistut seikkailut ovat olleet verrattain vähälukuisia, etenkin PlayStation 2 –seikkailupelien määrään verrattuna. Toki laitteelle on löytynyt joitakin todella erinomaisiakin seikkailu- ja roolipelejä, mutta jokainen uusi seikkailu on silti ollut merkkitapaus.

Niinpä Microsoftin kovalla rahalla työstämä ja puffaama Blue Dragon saapuukin mielenkiintoiseen saumaan. Kyseessä on monella tapaa erikoinen luomus. Se on massiivinen japanityyppinen ja animehenkeä hohkava Japanissa valmistettu roolipeli, joka kuitenkin julkaistaan vain länsimaissa menestyneelle konsolille. Pelillä tyydytetäänkin läntisiä seikkailupelien ystäviä, vaikka samalla se oli merkittävä yritys tuupata Xbox 360:iä myös Japanin pelaajakansalle.

Japaniaa kansalle

Microsoftille japanityyppisten roolipelien julkaisu on harvinaista, joskaan ei mitenkään ainutlaatuista herkkua. Esimerkiksi Xboxille 2004 julkaistu Sudeki oli hyvä yritys ja löytyipä pelistä suomalaistakin tietotaitoa. Valitettavasti pelissä oli kuitenkin loppujen lopuksi enemmän pintaa ja näyttävää meininkiä kuin sisältöä.

Blue Dragonissa ollaan alkumetreilläkin monta astetta jännemmillä linjoilla. Jo tekijätiimi nostattaa kulmakarvoja. Pelin tuottajakin on itse Hironobu Sakaguchi, joka tunnetaan muun muassa toistakymmenestä Final Fantasy –sarjan pelistä, Kingdom Heartsista, Chrono Triggeristä ja monista muista peleistä. Mies on ollut yli 20 vuoden aikana tekemässä yli 60 peliä, joten ainakaan kokemuksen puutteeseen ei Blue Dragon kaadu.

Muitakin merkkihenkilöitä löytyy. Hahmot ovat muun muassa Dragon Ball Z –mangan/animen luoneen Akira Toriyaman luomia ja pelimusiikit on säveltänyt Final Fantasyistä tuttu Nobuo Uematsu.

Tekijäkaartiin on siis panostettu. Kunnolla. Tavoitteet lienevätkin näin ollen kaksitahoiset. Ensinnäkin on haluttu pistää pelinappuloita pöydälle niin reilusti, että pelistä varmasti tulee hyvä. Toisekseen japanilaispelaajille ja –medialle rakkaiden tekijöiden uutuuspeli on varmasti saanut tuheaa näkyvyyttä nousevan auringon saarella.

Hei, me seikkaillaan

Sitten katse itse peliin. Blue Dragon tekee hyvän vaikutelman jo alkumetreillä. Pelin suurisilmäiset hahmot ovat miellyttäviä, joskin päähenkilö, nuori poika nimeltä Shu, on persoonana ehkä turhankin korostetun räväkkä ja kovapäinen. Nuoren kapinallisen karikatyyri, melkein. Alun sympaattinen ja rauhallinen oleilu rikkoutuu nopeasti, sillä Shun kotikylä joutuu oudon maan sisällä liikkuvan pedon, maahain (land shark), hyökkäyksen kohteeksi.

Shu ja hänen ystävänsä ovat kuitenkin tehneet viekkaan juonen, jonka avulla he yrittävät voittaa maahain. Homma melkein onnistuu, mutta sitten kuseekin nilkoille ja kolme sankaria joutuvat oikein kunnon liemeen. Maahain muassa he joutuvat ensin outoon maanalaiseen luolastoon, sitten jonnekin aivan muualle. Kyllä siinä nuorukaisia ja neitokaista hämmästyttää.

Pelijärjestelmä on yleisesti ottaen tuttu rooli- ja toimintapeleistä. Pelaaja ohjaa poppootaan kuvaavaa päähenkilöä pelialueella ja välillä mättää vihollisia, välillä tutkii ja käyttää erilaisia esineitä.

Hahmon liikuttaminen sujuu luontevasti vasemmalla sauvalla, oikealla katsellaan ympärille. Pelimaailmassa ei ole erikseen korostettu käytettäviä tai tutkittavia esineitä, eikä kaikista ainakaan ennakkokoodissa myöskään sanottu että ”paina A-nappulaa käyttääksesi tätä”. Niinpä aktiivinen tutkiminen palkitaan.

Systeemi yhdistää miellyttävästi vapaata tutkimista ennalta käsikirjoitettuihin tapahtumiin. Esimerkiksi useissa suljetulta vaikuttavissa paikoissa pelaaja voi kuljeksia ja tutkailla rauhassa aikansa, kunnes aikarajan päätyttyä tai jotain tiettyä vipua kääntäessään tarinan seuraava osanen aktivoituu ja peli siirtyy välianimaation kautta eteenpäin.

Ylipäätänsäkin meininki on miellyttävän japsiropehenkistä. Toiminta ja puuhastelu on selkeää, myös taistelussa. Pelaaja voi vaikuttaa ryhmänsä asemiin ja varusteisiin suoraan valikosta, samoin kuten hahmon toimintoihin taistelun tiimellyksessä. Mätkinnän ohella pelaaja voi esimerkiksi käyttää esineitä, parannella hahmoaan, vaihtaa varusteita ja paiskoa loitsuja. Ensimmäisten taistelujen kohdalla pelotti, että eivät kai nämä välianimaatiot toistu yhtä pitkinä joka ikisessä kahakassa, mutta onneksi järkeä on käytetty. Taistelut sujuvat sutjakkaasti ja haukottelematta.

Kauniin visuaalisen toteutuksen ja mielenkiintoiselta vaikuttavan pelimaailman myötä Blue Dragon näyttää olevan uusin potentiaalinen jeesuspeli Xbox 360 –seikkailijoille. Joillekin Oblivion jo räjäytti pankin, joillekin kaikki Bethesdaan liittyvä on suoraan Saatanasta. Ehkäpä Blue Dragon on siis se peli, joka täyttää odotukset. Ja jopa myy muutaman Xbox 360:n seikkailijoille.

Killikin tykkää

Microsoftin gaming specialist Jarno muuten tykkäsi myös pelistä. Pari lainausta herran blogista:

Voisin sanoa Blue Dragonin tehneen vaikutuksen allekirjoittaneeseen, koska olen tahkonut sitä jo lähes kuusi tuntia enkä aio lopettaa vielä. Peli etenee kohtalaisen hitaasti ja antaa vaikutelman, että useimpiin asioihin on mahdollista vaikuttaa.

Maailma on todella laaja, joka selviää jo pelkästään karttanappulaa painamalla. Erilaisia esineitä, taikoja, taitoja ja välineitä pelistä löytyy vaikka kuinka paljon, joten opittavaa on riittää. Niitä myös tarvitaan, sillä vihollisia on vähintään yhtä paljon ja monia erilaisia. Jokaiseen toimivat omat temppunsa, joiden hoksaaminen voi joskus kestää ja samalla turhauttaa.

Voit lukea lisää herran blogista, mutta varo – Killi spoilaa pelin alun erittäin perusteellisesti. Älä siis lue, jos haluat pysyä viattoman tietämättömänä tapahtumista.

 

Tekijä: Mistwalker
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Tulossa: Xbox 360, 28.8.2007
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.xbox.com/fi-FI/games/b/bluedragonxbox360/

 

Vieraskielistä tuotetekstiä

Luotan lukijoiden kielitaitoon ja tyydyn heittämään jutun loppuun palasen alkuperäiskielisen tuoteselosteen ominaisuuslistasta. Nämä ovat tietysti kustantajan promotekstiä, joten ei kannata uskoa sokeasti, mutta ne tietysti antavat hieman lisää viitettä pelin olemuksesta.

Innovative RPG gameplay features. As their quest progresses, warriors can create original attack methods by using several types of Shadow Change, including Sword, Assassin and Power Magic. Players can also choose to focus their hero on certain areas of expertise; as they fight, shadows will level up and gain new abilities associated with the job being done. Once gained, abilities remain available to use when needed.

Massive scope and engrossing environments. Shu and his companions battle their way through an immense world filled with vividly illustrated remnants of ancient civilizations long forgotten. Their journey takes them through alluring ancient ruins scattered with machines of war that have long since fallen into disrepair.

Stunning graphics. Taking full advantage of the power of Xbox 360, “Blue Dragon” will engage gamers in a world and characters that are brought to life with vibrant colors and detail — from Shu’s wild hair to his martial arts-style garb — conveying the beautiful simplicity and sense of adventure found in this truly next-generation RPG.

Dazzling character design and effects. Toriyama’s unique influence is evident in the design of the game’s anime-style characters, whose actions are enhanced with next-generation blur effects. In addition, the game’s algorithmic animation system adds heightened realism to character and creature movements.

Muropaketin uusimmat