Uusimmat

Blue Toad Murder Files: The Mysteries of Little Riddle (PS3)

07.06.2010 16:36 Muropaketin toimitus

Little Riddle on perienglantilainen pikkukaupunki. Rauhallisen, postikorttimaisen idyllin takana kuitenkin kuohuu. Tapahtuu jotain ennenkuulumatonta. Murha! Ja tämä on vain alkua.

Onneksi paikalle saapuu kuin tilauksesta neljä salapoliisia, mystisen Blue Toad -järjestön parhaimmistoa. Mutta onnistuvatko sankarit tehtävässään, kun vastassa on todellinen rikollinen nero?

Buzz-peleistä tutun Relentless Softwaren Blue Toad Murder Files on askel uuteen, arvaamattomaan suuntaan. Tietokilpailu on vaihtunut Agatha Christiemäiseen salapoliisileikkiin, jossa kuka tahansa voi olla rikollinen, eikä yksikään salaisuus jää lopulta paljastamatta.

Kirjava seurakunta

Heti alkuun on pakko todeta, että kyseessä on vallan hurmaava pieni teos. Kuuteen episodiin jaettu yhtenäinen tarina maalaa piirrosmaisella tyylillään ihastuttavan idyllisen kuvan Little Riddlestä ja sen asukkaista. Musiikki ja lämminhenkinen visuaalisuus luo tunnelman, jonka parissa viihtyy.

Salapoliisityö on hahmokeskeistä, ja juuri sillä alueella peli loistaa. Tarina kulkee eteenpäin hulvattoman kertojanäänen kuljettamana. Vähän väliä pysähdytään jututtamaan kaupungin asukkaita, joilla jokaisella on tynnyrikaupalla luonnetta.

Kasvoanimaatio on humoristisuudessaan ensiluokkaista, aivan kuten Buzzin tekijöiltä voi odottaakin, mutta todellinen tähti on ääninäyttely. Sama mies, Tom Dussek, vetää kertojan osan ja kaikki roolit sukupuoleen katsomatta. Suoritus on hersyvän hauska kaverin vaihtaessa saumattomasti roolista toiseen.

Hahmot ja tarina eivät toimisi ilman kunnollista käsikirjoitusta. Siihen onkin upotettu huimasti mielikuvitusta, eikä hauskoja viittauksia olla unohdettu. Omina suosikkeina voisin nostaa esille vaikkapa Pitkän Jussin majatalosta muistuttavan hotellinisännän tai epäilyttävästi Cthulhu-kulttiin päin kallellaan olevan pastorin, eikä hauskojen hahmojen kavalkadi suinkaan rajoitu tähän. Hymy oli pelatessa herkässä.

Pulmia kerrakseen

Ensi kuulemalta olisi voinut kuvitella kyseessä olevan seikkailupelin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Blue Toad Murder Files keskittyy pääasiassa puzzleiluun. Jokainen episodi sisältää 12 erilaista pulmaa, joita pysähdytään ratkomaan aina tarinan niin vaatiessa.

Puzzleissa löytyy vaihtelua matemaattista ja loogista päättelykykyä vaativista pähkinöistä anagrammeja ja piilosanoja hyödyntäviin kielellisiin pulmiin saakka. Viimeksi mainitut osoittautuivat välillä yllättävänkin haastaviksi. Onnistuneista suorituksista palkitaan kultamitaleilla, virheitä tehneet ja hitaat saavat tyytyä himmeämpiin lätysköihin. Unohtaa ei myöskään sovi juontajan antamaa julmaa, mutta tuhottoman hauskaa verbaalista palautetta.

Kun kaikki tehtävät on ratkottu, on aika paljastaa syyllinen. Jokaisen jakson lopussa päästään valitsemaan yksi neljästä roistoehdokkaasta. Tehtävä ei ole aina aivan yksinkertainen. Jos tarinankuljetuksen aikana ei ole pitänyt silmiään ja korviaan auki, on helppo valita väärin. Tarinan etenemiseen mokailut eivät vaikuta, mutta mitalit ja kehut jäävät saamatta, jos erehtyy syyttämään syytöntä.

Kallista lystiä

Tarinaan ja hauskuuttamiseen vetoava pikkupeli on parhaimmillaan seurassa nautittuna. Mukaan mahtuu enintään neljä pelaajaa, jotka vievät tarinaa eteenpäin ratkoen tehtäviä vuoron perään. Peliin saadaan myös pientä lisäjännitettä, kun osallistujat kilpailevat saavutettujen mitalien määrässä. Jokainen pelaaja pääsee myös lopussa veikkaamaan itse syyllistä, tietenkin salassa muilta.

Harmi vain, että hurmaavan mysteeripelin uudelleenpeluuarvo on pyöreä nolla. Tarina ja yllätykset eivät kestä uusintakierroksia, ja puzzletkin ovat aina samoja. Kerran pelatun pelin pariin palaa korkeintaan metsästämään viimeisetkin trophyt ja kultamitalit.

Pahimmin ollaan kuitenkin menty metsään hinnoittelussa. Episodien läpäisemiseen kuluu keskimäärin tunnin verran per jakso. Yksittäin ostetut tarinan palaset kustantavat melkein kuusi euroa kappale, ja kolmen jakson mittaiset säästöpaketitkin maksavat selvästi yli kympin verran. Koko seikkailuun uppoaa pyöreästi 26 euroa, missä on puolet liikaa tämän mittaisesta kokemuksesta.

Tyyris hinta on suuri harmi, sillä peli on mitä mainioin. Hymy pysyi kasvoilla koko seikkailun ajan, eikä naurussakaan säästelty. Pulmatehtävät tarjoavat myös juuri sopivasti vaihtelevaa haastetta logiikkapähkinöistä pitäville. Nykyisellä hinnalla kokemusta ei kuitenkaan uskalla suositella varauksetta. Nimi Blue Toad Murder Files kannattaa silti painaa mieleen siltä varalta, että teos tulisi jossain vaiheessa saataville edullisemmalla hinnalla.

 

Tekijä: Relentless Software
Julkaisija: Relentless Software
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.bluetoadmurderfiles.co.uk
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Professor Layton and Pandora’s Box (DS)

Scene It Twilight (PC)

Scribblenauts (DS)

Trivial Pursuit (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös

Iron Man 2 (PS3, Xbox 360)

Modnation Racers (PS3)

Split/Second Velocity (PC, PS3, Xbox 360)

Super Street Fighter IV (PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat