Uusimmat

Blur (PC, PS3, Xbox 360)

23.06.2010 16:00 Muropaketin toimitus

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Arcadekaahailuiden kesken käydään tiukkaa kilpailua, jossa vähemmän ei todellakaan ole enemmän. Enemmän autoja, näyttävämpiä ympäristöjä, huimempaa vauhtia.

Välillä on kuitenkin aika lyödä tutut säännöt säpäleiksi ja putsata pöytä uusilla konsteilla. Split/Second esitteli räjähtävät ympäristöt, mutta Blur menee askelen edemmäs ja muuttaa kilparadat todelliseksi taistelutantereeksi.

Joskus parhaat asiat syntyvät yhdistelemällä tuttuja eväitä. Oikeita automalleja sisältävä kevytkaahailu on turvallista pultata Need For Speed -sarjan valamalle perustalle. Sekoitetaan mukaan Super Mario Kartista tuttuja radalta kerättäviä bonuksia, ja yhtäkkiä käsissä on jotain aidosti tuoretta. Bizarre ei ole kuitenkaan tyytynyt vain tähän. Kokonaisuus on nimittäin viimeistelty Call of Dutylla. Kuinka se on mahdollista? Se selviää lukemalla eteenpäin.

Tuttua uraa

Ajetaan autoilla lujaa, kerätään radalta erilaisia bonuksia ja käytetään näitä vastustajien kampittamiseen. Siinä on Blurrin perusidea kiteytettynä. Yksinpeli rakentuukin monta kertaa nähdyistä palikoista.

Listalla löytyy kilpailua jos jonkinlaista. Kolmen parhaan joukkoon sijoittumalla ansaitaan valoja, joita keräilemällä avautuu uusia kilpailuja. Jokaisessa kisassa löytyy myös pari ylimääräistä haastetta, jotka on syytä suorittaa, jos mielii kerätä täyden pistepotin. Etenemistä estävät rivikuskien ohella persoonallisemmat pomot, jotka on voitettava kaksintaistelussa ennen uusien episodien avautumista.

Kisaamalla kertyy myös kokemusta, tai tässä tapauksessa faneja. Pistetili paisuu voittojen lisäksi myös radalla tehtävien temppujen myötä. Lähes kaikesta palkitaan, oli kyse sitten huimista hypyistä, tiukoista väistöliikkeistä tai vastustajien romuttamisesta.

Kokemuspisteillä avautuu käyttöön paitsi uusia autoja, myös erilaisia modeja, joilla ajotapaansa voi muokata. Rauhantahtoiset kuskit voivat parantaa autonsa kestävyyttä, kun taas vihanhallintaongelmaisille on tarjolla monenlaista parannusta radalta kerättäviin aseisiin. Näistä lisää hieman tuonnempana.

Power up

Ajomalli, se monen kaahailun akilleen kantapää, on Blurissa kohtuullisen liukas. Aluksi se voi oudoksuttaa. Ajokit eivät meinaa pysyä radalla sitten lainkaan ja tiukemmat mutkat kiidetään läpi flipperityyliin seinästä seinään kimpoillen. Harjoituksen myötä ajatus luistelun takana aukeaa. Kyse on vauhdinpidosta, huikeista tilanteista ja kolareista, jotka suorastaan huutavat simulaattoreita huomattavasti kevyempää otetta ohjaamiseen.

Blur ei nimittäin ole, kuten ylempänäkin jo kerroin, aivan tavallinen autopeli. Nyt taistellaan voitosta keinolla millä hyvänsä, reilun pelin säännöistä välittämättä. Avainasemaan nousevat radalta kerättävät aseet, power upit, joilla kilpakumppaneiden vauhtia voi jarruttaa.

Valikoimaan mahtuu kahdeksan erilaista bonusta, joita pääsee vielä muokkaamaan pelin myötä aukeavilla modeilla. Valikoima kattaa korjauksen ja suojakilven lisäksi muun muassa lämpöohjautuvan ohjuksen, miinan ja massiivisen sähkömyrskyn.

Mukaan mahtuu aseista kerrallaan vain kolme, joten menestyäkseen on pakko taktikoida. Mitä kerään, mitä käytän ja milloin ja onko syytä pudottaa jotain radalle, jotta voi korjata mukaansa paremmin tilanteeseen sopivan työkalun? Pieniä mutta merkityksellisiä päätöksiä, joiden tekemiseen ei aikaa yleensä myönnetä sekunnin murto-osia enempää.

Meno on jatkuvasti hektistä ja näyttävää. Hetkeäkään ei pääse kulumaan ilman, että pelti rypistyisi tai autot lentelisivät räjähdysten heitteleminä. Yksinpelistä puuttuu silti jotain. Ehkä vikana on hieman kalsea graafinen toteutus tai tietokonekuskien persoonattomuus, sillä soolopeli ei vain napannut mukaansa aivan niin tehokkaasti kuin olisi odottanut. Todennäköisintä on kuitenkin se, että syy löytyy pelin toisen osa-alueen toimivuudesta, sillä Blurin moninpelin jälkeen yksin ajeleminen ei kerta kaikkiaan tunnu miltään.

Räjähtävä kaaos

Kun radalla on parhaimmillaan 20 ihmiskuskia, muuttuu pelin luonne tyystin. Kohtuullisen tavanomainen arcadekaahailu aseilla höystettynä ei enää riitäkään kuvaamaan sitä kaaosta, joka radalle leviää lähtökäskyn kajahtaessa. Pelkkä tietoisuus siitä, että jokaisen auton virtuaalipenkillä istuu aito ihminen, nostaa jännityksen aivan omiin lukemiinsa. Kyse ei ole enää kilvan ajamisesta, vaan sodasta.

Jokainen kisa suorastaan pullistelee vauhtia, vaarallisia tilanteita, viime hetken pelastumisia ja raivostuttavia epäonnistumisia. Nyt mitataan millejä, sekunnin osia, huippuunsa viritettyä taitoa, mutta myös onnea, jonka kääntyminen voi heittää koko kisaa johtaneen kuskin jonon hännille tai nostaa peränpitäjän kärkikamppailuun. Pelaaminen käy melkein urheilusta, sillä vähän väliä on pakko hypätä ylös sohvalta ja kirota ruudulle nyrkkiä puiden.

Tapahtumat kisojen aikana ovat lähes yhtä tärkeitä kuin itse voittaminen. Call of Duty -sarjan uutukaisten tapaan lähes kaikesta palkitaan. Ammuitko ohjuksen? Olet yhden pykälän lähempänä ohjushaasteen suorittamista ja uutta palkintoa. Tyrkkäsitkö kaverin alas jyrkänteeltä? Onneksi olkoon, sait saavutuksen ja lisäfaneja.

Koukuttaminen on avainsana kaiken tämän takana. Tahdon ajaa vielä seuraavan kilpailun, koska haluan ansaita itselleni uuden auton. Pari kisaa vielä, niin maasturini ansaitsee lisäbonuksia. Miinahaaste on vain muutaman räjähdyksen päässä. Kun rinnakkaista saavutettavaa ja kerättävää riittää sivutolkulla, saa penkin alle menneestäkin kisasta yleensä ainakin jonkinlaisen palkinnon. Ilmaista kaljaa huomenna ja tämä seuraava on sitten tämän session viimeistä edeltävä kilpailu. Arvatkaa vain, kuinka monta iltaa on Bluria testatessa lipsahtanut aamuyön puolelle?

Verkkokoodikin toimii kohtuullisen hyvin. Lähdössä tekniikka ei aina pysy täysin mukana, varsinkaan jos mukana on täydet 20 autoa, mutta kaaos on yleensä sen verran huimaavaa, ettei pientä teleporttailua huomaa. Kun autot leviävät radalle, verkkoviivekin yleensä katoaa.

Aivan täydellisestä suorituksesta ei silti ole kyse. Yleensä ajaminen sujuu, mutta pari kertaa serveri heitti testaajan julmasti pihalle ja takaisin pääsyä joutui odottelemaan. Joidenkin huhujen mukaan ongelma on ollut pahempikin, mutta ainakin Xbox 360:lle on jo ehditty julkaisemaan päivitys, joka on helpottanut tilannetta. Valtaosan ajasta kisaaminen sujui kuitenkin keskeytyksettä.

Blur tekee lopulta arcadeautoilulle sen, minkä Modern Warfare 2 ja Bad Company 2 fps-peleille. Yksinpeli ei ehkä vielä riitä nostamaan sitä varsinaiseksi klassikoksi, mutta moninpelitoteutuksessa löytyy sellaista imua ja koukuttavuutta, jota ollaan yleensä totuttu näkemään vain mainitsemissani verkkoräiskeissä.

Vaikka pelityyppi on näennäisesti eri, todistaa pelottavan addiktoiva metapeli teosten olevan pohjimmiltaan toistensa lähisukulaisia. Taistelukenttä on ehkä muuttunut kilparadaksi ja työkalu tuliaseesta muskeliautoksi, mutta sota säilyy adrenaalinintäyteisenä ja viihdyttävänä. Verkkopeliä pelkäämättömillä arcadeautoilijoilla ei olekaan mitään syytä jättää Blur:ia kaupan hyllylle.

 

Tekijä: Bizarre Creations
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4, 2-20 verkossa
Pelin kotisivu: http://www.blurthegame.com
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Modnation Racers (PS3)

Moto GP 09/10 (PS3, Xbox 360)

Sonic & Sega All-Stars Racing (PS3, Wii, Xbox 360)

Split/Second Velocity (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Anno 1404 ja Venice-laajennus (PC)

Blue Toad Murder Files: The Mysteries of Little Riddle (PS3)

Pokémon: SoulSilver (DS)

Super Street Fighter IV (PS3, Xbox 360)