Uusimmat

Boktai: the Sun is in Your Hands (GBA)

02.06.2004 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa Game Boy Advancen Boktai: the Sun is in Your Hands

Toisinaan kauppoihin saapuu julkaisuja, jotka ylittävät pelien perinteiset raja-aidat ja joiden pitäisi tyydyttää kriittisintäkin innovaatioiden etsijää. Hyvä esimerkki tästä on auringonvaloon perustuva Boktai: The Sun is in Your Hands.

Paketista kuoriutuu hieman tavallista kookkaampi pelikasetti, josta osa jää törröttämään GBA:n ulkopuolelle. Tässä ylimääräisessä pätkässä on herkkä valosensori, joka mittaa jatkuvasti siihen osuvan auringonvalon määrää. Se vaikuttaa peliin monin eri tavoin, joten pelaaminen ilman päivänvaloa ei juurikaan kannata. Edes taskulampulla huijaaminen ei auta tilannetta, sillä systeemi osaa erottaa keinotekoisen valon aidosta tavarasta. Sensorin vuoksi tulokas ei ole yhteensopiva Game Boy Playerin kanssa.

Tämän teknologian ympärille on rakennettu pulmanratkontaa ja toimintaa yhdistelevä seikkailupeli. Sen päähenkilö on nuori vampyyrinmetsästäjä, joka perii isältään auringonvaloa ampuvan Gun Del Solin. Uuden lelunsa turvin nuorukaisen pitäisi pelastaa maailma sitä piinaavilta epäkuolleilta. Apunaan hänellä on auringon lähettiläshenki Otenko, joka opastaa pelaajan pelin saloihin.

Onnistuakseen tehtävässään sankarin on raivattava tiensä kymmenien kenttien sekä niitä täyttävien ansojen, hirviöiden ja pulmien lävitse. Epätavallisesta aseesta huolimatta kyseessä ei ole varsinainen toimintapeli. Useimmat viholliset ovat sen verran voimakkaita, että suoraviivaiset hyökkäykset päättyvät ennen pitkää turmioon. Sorminäppäryyden sijaan pelaajalta vaaditaankin oveluutta ja kärsivällisyyttä, joiden avulla suurimman osan vastustajista voi ohittaa ilman yhteenottoa. Räiskimisen sijaan pääpaino onkin vaivihkaisella etenemisellä, ongelmien ratkomisella ja satunnaisilla taisteluilla.

Aurinkovoimalla eteenpäin

Pelin riippuvaisuus auringonvalosta ei ole vain hassu lisäpiirre, vaan siitä on tehty koko seikkailun keskeinen elementti. Se toimii sankarin aseen käyttövoimana, heikentää vihollisia ja vaikuttaa siihen, pääseekö tietyille alueille lainkaan. Pilvisenä päivänä pelaaminen ei ole täysin mahdotonta, sillä pelistä löytyy muutamia kikkoja hämärän kiertämiseen. Ennemmin tai myöhemmin vastaan tulee kuitenkin tilanteita, joissa suora auringonvalo on käytännössä välttämättömyys.

Lisäksi seikkailun tapahtumiin vaikuttaa reaaliajassa tikittävä kello, joka muuttaa pelimaailmaa vastaamaan oikeaa vuorokaudenaikaa. Niinpä yöllä pelaaminen johtaa siihen, että aurinkoaseen lataaminen ei onnistu ja monissa kentissä on enemmän vihollisia kuin päivällä. Lisäksi pelissä on jonkin verran elementtejä, jotka aktivoituvat ainoastaan tiettyyn aikaan vuorokaudesta. Ajankohdan vaikutuksia voi kyllä kiertää säätämällä kellon asetuksia, mutta tosipelaajat eivät tietenkään sorru moiseen.

Koska reaalimaailman olosuhteet vaikuttavat peliin niin monin eri tavoin, Boktain pelaaminen on hyvin epätavallinen kokemus. Päivänsä tulee rytmittäneeksi säätilan ja pelin vaatimusten mukaan eikä pihalle ryntääminen auringonvalon perässä tunnu mitenkään kummalliselta. Toisinaan pelaaminen on melko katkonaista, mutta kokonaisuutena touhu on varsin palkitsevaa. Hirviöiden täyttämissä luolastoissa hiippaileminen toimii hyvin, kontrollit hoitavat tehtävänsä mallikkaasti ja monipuolista tekemistä riittää koko 10 tunnin mittaisen seikkailun ajaksi.

Boktain perusteella reaalimaailman olosuhteiden ja pelien yhdistäminen vaikuttaa sen verran mielenkiintoiselta, että vastaavia julkaisuita olisi mukava nähdä enemmänkin.