Uusimmat

Book of Unwritten Tales (PC)

28.02.2012 16:26 Tero Lehtiniemi

Tekijä: King Art Games
Julkaisija: Lace Mamba
Testattu: PC Q6600, 4 Gt muistia, Radeon HD 6870 1 Gt, Windows 7 64-bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: 1,5 Ghz prosessori, 512Mt muistia, 128Mt näytönohjain, Windows XP/Vista/7
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu:http://bout.kingart-games.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Telltalen ja episodipohjaisuuden hallitsemassa seikkailupeligenressä puhtaasti paketoitua itsenäistä peliä voinee pitää jonkinlaisena taloudellisena riskinä tai jopa itsemurhana. Tämä ei kuitenkaan ole häirinnyt saksalaista King Artia.

Firman hiirivetoinen seikkailu Book of Unwritten Sales on kotimaassaan, Valtakunnan kielellä tehtynä versiona kerännyt loistavia arvosanoja. Nyt tämä fantasiahenkinen perinteinen seikkailu on käännetty englanniksi. Onkin aika katsoa onko teos hypen arvoinen vai onko joko käännöksessä tai rakkaiden aseveljiemme arvostelukyvyssä kenties jotain vikaa.

Book of Unwritten Tales sijoittuu perinteiseen fantasiamaailmaan, joka ei ota itseään hirveän vakavasti. Teknohörhöt tontut puuhastelevat joukkotuhoaseiden ja geneettisen muuntelun alalla, kääpiöt ovat Monkey Islandin grogiin verrattavaa kaljaansa kittaavia alkoholisteja ja muutenkin maailmassa on hyvän ja pahan välistä iänikuista sotaa lukuun ottamatta kaikki ihan hyvin.

Pelin tapahtumat saavat alkunsa, kun käynnissä olevaan sotaan olennaisesti liittyvän, mystisen paljastuksen tehnyt arkeologi joutuu paikallisten pahisten kaappaamaksi. Kidnappausvyyhteen ja samalla koko fantasiamaailman kohtalon määrittävään tapahtumaketjuun sotkeutuu varsin yllättävin tavoin neljä eri sankaria. Ivy on sopivan vähäpukeinen ja hyväperseinen haltiaprinsessa, Wilbur walesilaisella aksentilla haasteleva taikuudesta kiinnostunut menninkäinen, kun taas on Nate liioitellun seksistinen ihmisseikkailija.

Neljäntenä muttei vähäisimpänä on Naten mukana häärivä, määrittelemätöntä rotua edustava violetti otus jota pelissä kutsutaan vain Critteriksi. Tästä sekalaisesta nelikosta voiton vie loistava ja iki-ihana Critter, hyvänä kakkosena söpöilee Ivyn perse.

Ensimmäisenä Book of Unwritten Talesisssa iskee silmille se, kuinka upealta se näyttää. Parhaimmillaan 1920×1200-resolutiiolla pyörivä peli tarjoilee häikäisevän kauniita käsin piirrettyjä maisemia, ja hahmojen animoinnissa on kiinnitetty huomiota olennaisiin asioihin kuten Ivyn pyllyn heilumisen yksityiskohtaisuuteen. Yksi ainoista The Unwritten Talesin ärsyttävistä piirteistä liittyykin tähän: tärkeät esineet uhkaavat hukkua kauniisiin taustoihin välillä liian helposti. Jonka takia uuteen ruutuun pääseminen tarkoittaa yleensä sitä, että pelaajan on käytävä kartta perusteellisesti läpi hotspottien löytämiseksi.

Tai siis pitäisi: spacea painamalla peli näyttää ruudulta kaikki tärkeät esineet, mutta tätä ominaisuutta ei varsinaisesti dokumentoida missään. Pelin komeassa paketissa kun tuli mukana muun muassa komea kartta ja pelin soundtrack-cd, mutta ei manuaalia.

Die Kühne – Ratkaisijat

Saksalaiset rooli- ja seikkailupelit ovat perinteisesti kuuluisia paitsi syvällisyydestään, myös viimeistelemättömyydestään ja surkeista käännöksistä. Onneksi Book of Unwritten Tales onnistuu välttämään pahimmat sudenkuopat tälläkin osa-alueella.

Pelin dialogi on ensinnäkin loistavaa. Adventuresoftin Simon the Sorcerer -seikkailujen tyyliin itselleen ja genrelleen irvaileva juoni ja dialogi eivät ole käännöksessään menettäneet tippaakaan tehoaan, osansa saavat niin lajityypin ja populäärikulttuurin klassikot kuin esimerkiksi World of Warcraftikin. Ankeassa sodan runtelemassa maailmassa ihmiset pakenevat lohikäärmeiden  ja taikuuden täyttämää ikävää arkielämää verojen, byrokratian ja jonojen täyttämään fantasiamaailmaan.

Hauskaa dialogia täydentää loistava ääninäyttely. Näyttelijäkaarti hoitaa hommansa asiantuntevasti, ja ruudun kaikki hotspotit käy läpi ihan vain siksi, että tarpeettomienkin taakse on yleensä kätketty jotain huvittavaa legendaa.

Ongelmien vaikeustasoa voisi kuvailla sanalla looginen: puzzlet eivät ole mitään rakettikirurgiaa, vaan yleensä ongelmien ratkaisut ovat aivan yhtä selkeitä kuin miltä ne näyttävätkin. Tämä ei kuitenkaan kostaudu ylenpalttisella helppoudella, vaan peli kehittyy edetessään: alun kappaleet keskittyvät lähinnä yksittäisten hahmojen esittelyyn, mutta myöhemmin sankariporukan lyöttäytyessä yhteen ongelmanratkaisussa korostuu hahmojen välinen yhteistyö ja erikoisominaisuuksien hyödyntäminen. The Book of Unwritten Tales hyödyntää loistavaa mutta valitettavan harvoin käytettyä ongelmien rakentamiskeinoa eli useaa samanaikaista sankaria.

Pienestä skeptisestä ensiasenteesta huolimatta tai ehkä jopa siitä johtuen Book of Unwritten Tales onnistui suorastaan lyömään ällikällä: sitä on kaunis katsella, mukava pelata ja kiva kuunnella. Loistavia ääninäyttelijävalintoja täydentää mainio ääniraita, jolla kuullaan niin mukaelmia peliklassikoista kuin perinteisemmästäkin musiikista, kuten Griegin Vuorenpeikkojen Tanssista.

Hyvää, hiirivetoista seikkailupeliä kaipaavalle Book of Unwritten Tales on omissa kirjoissani paras vaihtoehto sitten Jane Jensenin Grey Matterin.

Ota riski, rakastu saksalaiseen. Nyt se on sitä paitsi helppoa: pelin virallisilla kotisivuilla digitaalista versiota kaupataan tällä hetkellä hiukan alle viidellätoista eurolla, mikä noin 20 tunnin mittaisesta laatuseikkailusta on varsin kohtuullinen hinta.

Pelistä löytyy myös pelattava demo, jonka voi ladata kotisivuilta.

 

Lisää aiheesta

I Am Alive -ennakko (PS3, Xbox 360)

Katherine (PS3, Xbox 360)

Mass Effect 3 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Alan Wake’s American Nightmare (Xbox 360)

Jagged Alliance: Back in Action (PC)

Super Pokémon Rumble (3DS)

Tetris (3DS)

Train Simulator 2012 (PC)

 

Muropaketin uusimmat