Uusimmat

Bravely Default (3DS)

02.01.2014 13:30 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Silicon Studio/Square Enix
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://bravelydefault.nintendo.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Japanilaisten roolipelien muuttuessa yhä erikoisemmiksi ja länsimaalaisia kosiskelevimmiksi jää välillä kaipaamaan niitä vanhoja, kunnon perinteisiä rooliseikkailuja ilman hienoja reaaliaikaisia taistelujärjestelmiä sun muita kommervenkkejä. Perinteitä kaipaaville tuore 3DS-roolipeli Bravely Default on mitä lääkäri määräsi.

Perinteisyys ei kuitenkaan tarkoita paikalleen jämähtäneisyyttä. Bravely Default on nimittäin kuorrutettu niin hienoilla pelisuunnittelullisilla ratkaisuilla ja ominaisuuksilla, että se jättää niin sanotussa innovatiivisuudessa varjoonsa suurimman osan kilpakumppaneistaan. Lopputulos on perinteikäs, mutta samalla hämmentävän mullistava.

Bravely Default kertoo suhteellisen tavanomaisen japsiroolipelitarinan neljästä kohtalon kautta yhteen päätyvästä sankarista, jotka päätyvät pelastamaan maailmaa pahalta imperiumilta. Tarinassa on toki omat yllätyksensä ja käänteensä, mutta ikävä kyllä suurin osa käänteistä on varsin ennalta-arvattavia. Tarina on kaikessa perinteisyydessään ja viihdyttävyydessäänkin kuitenkin se pelin vähiten vaikuttava osa.

Päällisin puolin Bravely Default toimii kuten mikä tahansa genren perinteinen edustaja: sankaripoppoota ohjataan kylästä, kaupungista ja luolastosta toiseen laajalla maailmankartalla, ja matkaa hidastavat tyhjästä alkavat satunnaistaistelut. Ensimmäinen asia johon huomio kiinnittyy, on satunnaistaisteluiden määrä. Siihen voi itse vaikuttaa helposti säädettävällä mittarilla. Tiheys vaihtelee tarpeen mukaan muutamasta askeleesta siihen, ettei taisteluita ole ensimmäistäkään.

Tämä antaa pelaajalle rutkasti mahdollisuuksia: hahmonkehityksellisten paineiden iskiessä tämä voi säätää mittarin kaakkoon helppoja vihollisia kuhisevalla alueella ja antaa automaattitaistelun hoitaa pahikset. Jos taas pupu iskee pöksyyn ja luolastosta on päästävä ennen pomotaistelua täydennyspisteelle, onnistuvat sekä pako- että paluumatka ilman resursseja kuluttavia tai jopa hengenvaarallisia satunnaistaisteluita.

Ammatinvaihtoa

Vuoropohjainen taistelu itsessään selittää myös jossain määrin teoksen melko persoonallista nimeä. Taistelussa pärjääminen vaatii nimittäin kahden pelille täysin uniikin ominaisuuden, Braven ja Defaultin käyttöä. Bravella pelaaja voi niputtaa maksimissaan neljä käskyä kerrallaan suoritettavaksi, mutta ylimääräiset käskyt siirtävät seuraavaa toimintavuoroa vastaavan määrän eteenpäin. Default taas on puolustuskomento, jolla hahmo vastaavasti siirtää toimintavuoroja varastoon myöhemmin käytettäväksi. Ideana taisteluissa onkin oppia hahmottamaan milloin on syytä ladata täyslaidallisia ja milloin puolustaa, sillä vastustajilla on käytössään täysin samat ominaisuudet.

Uudentyyppinen taistelusysteemi tuo hienoja ja poikkeuksellisia taktisia ulottuvuuksia, joita vielä tehostaa Final Fantasy V -henkinen mutta jalostettu hahmoluokkajärjestelmä. Erilaisia ammatteja on parisenkymmentä perinteisistä Final Fantasy -tason valkoisista ja mustista maageista vampyyreihin ja kemisteihin. Homman juju on siinä, että käytännössä kahden hahmoluokan taidot saa aina käyttöön, ja käytännössä mikä tahansa toisen hahmoluokan erikoisominaisuus on minkä tahansa muun hahmoluokan käytössä. Tämä tarjoaa lähes rajattomasti mahdollisia yhdistelmiä, joissa suurimpana rajana on mielikuvitus.

Pelimukavuutta nostetaan myös muilla keinoin. Peli esimerkiksi automaattitallentaa aina kerroksesta tai kartasta toiseen siirryttäessä, ja netin tai streetpassin kautta hankittujen kavereiden erikoishyökkäyksiä voi käyttää taistelussa apunaan. Samaisia ystäviä voi käyttää myös pelin suurimman sivutehtävän, sankari Tizin tuhoutuneen kotikylän jälleenrakennuksessa. Jälleenrakennusprojekti vie oikeaa reaaliaikaa, ja töiden vaatimaa aikaa voi vähentää laittamalla ystäviä töihin. Kahdella ystävällä 20 tunnin projektissa meneekin enää kymmenen tuntia. Bravely Defaultia pelaavien ystävien puutteesta kärsivien ei myöskään kannata huolestua, sillä peli osaa etsiä netistä satunnaisotannalla uusia ystäviä.

Bravely Default on Fire Emblem: Awakeningin, Ni No Kunin ja Persona 4:n ohella vuoden parhaimpia roolipelikokemuksia, mutta se eroaa näistä melkoisesti. Kaksi viimeiseksi mainittua osoittavat omalla tavallaan lajityypin uuden aallon äärimmäistä hienoutta, kun taas Bravely Default ja Fire Emblem osoittavat että vanhoillakin rakennuspalikoilla voidaan vielä saada aikaiseksi jotain tuoretta ja hienoa, ja molemmille suuntauksille on paikkansa. Bravely Defaultin pudottaa peukulta ja todellisilta huippupisteiltä ainoastaan sen hieman liian tavanomainen ja paikoitellen laahaava tarina, joka tosin pitää otteessaan puutteistaankin huolimatta.

 

Toinen mielipide

Kuten Tero arvostelussaan mainitsi, Bravely Default on järjestelmältään hyvinkin vanhan koulukunnan japaniropeilua. Viriteltävää ja kokeiltavaa löytyy ämpärikaupalla  —puolet taistelujärjestelmän huvista onkin kehittää omat tappoyhdistelmät, joiden avulla viholliset kaatuvat kuin heinä konsanaan.

Valitettavasti pelin kaatuu rähmälleen sen viimeisessä kolmanneksessa, mikä raahaa koko peliä pahasti alas. Loppupuolella erään käänteen seurauksena peli pakottaa pelaajan koluamaan vanhoja luolastoja, joissa taistellaan ensimmäisen kolmanneksen pomoja vastaan useaan kertaan. Kun lopputekstit valuvat ruudulla, on samat pomotaistelut käyty kolmesta neljään kertaan lähes samoine dialogeineen.

Peliä riittää sinnekin asti, joten voi vain pohtia: miksi tämmöinen ratkaisu loppusuoralla?

Eric Hartin

 

Lisää aiheesta

Kingdom Hearts 1.5 Remix HD (PS3) 

Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS) 

Persona 4 Golden (PSV) 

Pokemon X ja Y (3DS) 

Lue myös

Lego Marvel Super Heroes (3DS, DS, PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

My Riding Stables 3D (3DS)

Super Mario 3D World (Wii U)

The Walking Dead Season 2 Episode 1: All That Remains (Mac, PC, PS3, Xbox 360)