Bronze (PC)

15.12.2010 18:03 | Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Dreamspike Studios
Julkaisija: Shrapnel Games
Testattu: PC, Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP/Vista/7, Pentium, 128 Mt muistia, 1024×768 resoluutio
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: Bronze
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Ihmiskunnan varhaista historiaa on vuosien ja vuosikymmenten mittaan puntaroitu monenlaisissa peleissä. Tunnetuimpia lienevät MicroProsen ja sittemmin Firaxisin esittelemät Civilizationit.

Pienen indie-strategiajulkaisija Shrapnel Gamesin Bronze lähestyy aihetta Civilizationien tutuksi tekemästä muinaisesta näkökulmasta, mutta keskittyen Lähi-idän historiaan. Pystytkö sinä nostamaan muinaisen valtakuntasi pahnojen pohjalta ja rakentamaan siitä maailman mahtavimman valtion?

Bronze lähestyy (tunnetun)maailmanvalloitusta pelaajaystävällisellä, helposti opittavalla ja nopeasti pelattavalla tavalla. Pelin yksinkertaisuus onnistuukin yllättämään positiivisella tavalla. Tämä on kuin näpsäkkä lautapeli, jota voisi pelata missä tahansa kaverien pahvipainotteisessa illanistujaisessa, mutta tietokonevastustajien kera.

Valloita ja vapauta

Bronzessa ei niinkään rakenneta sivilisaatioita kuin laajennetaan omaa, tietenkin naapurien kustannuksella. Muinaisen Mesopotamian karttaa asuttaa 12 historiallisestikin elänyttä kansakuntaa, joista pelaaja voi valita johdettavakseen minkä tahansa. Sitten vain valitaan minne laajennutaan – ja murskataan viholliset taistelukentällä.

Taistelujen mekaniikka on viehättävän selkeää. Ensi alkuun molemmat – tai joskus useampikin – osapuolet keskittyvät lähinnä alueiden haalimiseen aloitusruutujensa ympäriltä, elleivät sitten suuntaa välittömästi kohti avarampia vesiä. Pikapuoliin vastustajat ovat jo kontaktissa keskenään, minkä jälkeen todellinen kieroilu alkaa.

Eri kansakunnilla on käytössään erilaisia rakennuksia, joita ruuduille voi asettaa. Maastosta ja tilanteesta riippuu mitä voi rakentaa. Ensin täytyisi tietysti valloittaa vauraita ja tuottavia alueita, joista kassa kilisee mukavasti. Sen jälkeen kukkaroa tyhjennetään rakentamalla kaupunkeja, temppeleitä, sotilasleirejä ja muita rakennuksia.

Tässä vaiheessa taistellaan, joskin erikoisesti. Sodat eivät muutu lihaksi, vaan alueet vain vaihtavat omistajaa. Kuka milläkin keinoin. Joku kansakuntaa rakentaa halvalla sotilasleirejä, jotka valtaavat ympäröivät farmit. Toisen erikoisuus ovat temppelit, jotka suojaavat leirit ja kaupungit valtauksilta. Yhden kaupungit valtaavat kaikki ympäröivät ruudukot ja samalla linnoittavat ne valtaamiselta.

Pelin ydin onkin osittain strategiapeliä, osittain kivi-paperi-sakset-puntarointia. Erilaiset rakennustyypit tarjoavat toisiinsa nähden etuja tai neutraloivat toistensa ominaisuuksia. Kun näitä ominaisuuksia käytetään fiksusti, pelaajan samalla vallatessa kansakunnalleen pelilaudan parhaimmat alueet, on lopputulos toivon mukaan voittoisa. Se voittaa, joka omistaa viimeisen vuoron saapuessa suurimman osan alueesta.

Jollain epämääräisellä ja mukavalla tavalla peli muistutti mieleen SSI:n esihistoriallisen Fortress-pelin (C-64, 1984). Molemmat ovat selkeitä ja yksinkertaisia pelejä, joissa rajoitetulla yksikkövalikoimalla vallataan pelilautaa. Pelit ovat nopeita, miellyttäviä ja silti nautinnollisen haastavia. Vaikeus ei tule pelimekaniikan tahallisesta mutkikkuudesta, vaan pelikentän ja -tilanteiden tulkitsemisesta, eteenpäin ajattelusta ja taktisesta ajattelusta.

Siinä samalla Bronze on myös mainiolla tapaa sivistävä näkemys historiaan. Peliin ujutettu todellista tietoa muinaisista valtakunnista ja näiden toiminnasta. Erilaiset pelitilat ja vaikeusasteet kampanjoineen tuovat pelaamiseen vaihtelevuutta.

Bronze on kerrassaan oivallinen ja viehättävä pieni strategiapeli, jota kehtaa suositella myös sopuisan hintalappunsa johdosta. Netistä ostettuna ja ladattuna peli maksaa vaivaiset 20 euroa. Näin kivasta ja viihdyttävästä pelistä se ei ole kummoinen raha. Mitättömien laitevaatimusten johdosta tämä toimii taatusti nätisti myös esimerkiksi miniläppäreillä, tarjoten oivallista matkapelattavaa.

 

Lisää aiheesta

Achtung Panzer! Kharkov 1943 (PC)

Armored Brigade -ennakko (PC)

Disciples III: Renaissance (PC)

Making History II: The War of the World (PC)

Lue myös

3-D Hunting 2010 (PC)

Farming Simulator 2011 (PC)

Gray Matter (PC, Xbox 360)

Two Worlds II (PC, Xbox 360)