Uusimmat

Burnout 3: Takedown (GC, PS2, Xbox)

04.11.2004 00:00 Thomas Puha

Burnout 3 – nopein autopeli. Miten muutakaan tätä voisi kuvailla? Criterion-studion luomus on normaalitilassaankin uskomattoman nopea, mutta nopeimpien F1-formuloiden ratissa pelaaja ei enää pysy välttämättä tapahtumien mukana. Vauhti on niin hirmuista, että maisemat vilisevät ohi yhtenä juovana. Kolareilta vältytään vain onnella. Tarvinneeko siis sanoakaan, että vauhdin tunne on mahtava ja se nostaakin pelaajan kasvoille hymyn kerta toisensa jälkeen. Hymy puolestaan repeää hohottamiseksi holtittoman kolaroinnin kera.

Nopeuden ohella Burnoutin resepti onkin kaikkia liikennesäätöjä ja autokoulujen ohjeita rikkova kaahaaminen – tunne on jotenkin epäuskoinen, kun pelaaja paahtaa talla pohjassa ruuhkaiseen risteykseen ja räjäyttää ajoneuvonsa kolaroivien ajoneuvojen keskellä. Viis hienosäädöistä, viis hienostelusta – nyt on lupa rällätä ja romuttaa.

Burnout 2 toi aikoinaan mukanaan crash-pelitilan, jonka idea oli aiheuttaa mahdollisimman paljon aineellista vahinkoa. Se sai niin paljon suosiota, että Criterion suunnitteli kolmosen lähes yksinomaan crash-tilan ympärille. Vaikka Burnout 3 olisikin loistava ajopeli perinteisenäkin ajopelinä, niin se on suorastaan jätetty taka-alalle Crashiin verrattuna.

Pelin peruskaava on perinteinen. Kilpailumenestyksen tuomat pisteet ja raha avaavat uusia ratoja, ajoneuvoja ja haasteita. Ajoneuvovalikoimasta löytyy pienempien autojen ohella myös rekkoja ja busseja, mutta niitä ei saa käyttöönsä noin vain. Pelitiloja on runsaasti ja pelissä on jopa enemmän syvyyttä, kuin pelaaja alkuun uskoisi. Painotus on silti crashailussa ja sitä varten pelissä on huimat 100 erilaista rataa. Pelitilaa on kuitenkin muutenkin kehitetty muun muassa monipuolistamalla pelimekaniikkaa.

Kilpa-ajoissa pelaaja kamppailee yleensä viittä muuta autoa vastaan. Kisat ovat todella hikisiä, sillä toiset kisaajat ovat taitavia ja aggressiivisia. Näiden runttaamisesta kuitenkin palkitaan – kolareista ja huonoista ajotavoista palkitaan rahallisesti, joten pelaajien ei kannata rajoittaa itseään turhaan. Moninpelissä tämä vasta hauskaa onkin! Ajaminen on muutenkin nautinnollista. Suunnittelijat eivät ole unohtaneet teknisen taituroinnin ohella tärkeintä: hyvää ajotuntumaa.

Criterion on kyennyt hiomaan kolmannesta osasta niin laajan ja monipuolisen, että peliä voi kehua mestarilliseksi. Sitä paitsi, myös pelin tekniikka on huippuluokkaa. PS2:lla ruudunpäivitys on 60 fps-luokkaa ja grafiikka on värikylläistä ja yksityiskohtaista. Tällaista näyttävyyttä näkee harvoin, etenkin kun taso pysyy kautta pelin.

Burnout 3 on kuin kesän suurtoimintaelokuva: popcorn-viihdettä parhaimmillaan. Se näyttää ja kuulostaa mahtavalta, se viihdyttää – ja sen parissa viihtyy etenkin kaverien kera kuukausien ajan.

Tekijä: Criterion
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: PlayStation 2, Xbox
Saatavilla: PlayStation 2, Xbox, GameCube
Pelin kotisivu: www.burnout3.ea.com