Uusimmat

Burnout Revenge (360)

12.06.2006 15:03 Simon Elo

Criterion Gamesin kehittämä Burnout on viime vuosien menestynein pelisarja sekä kaupallisesti että kriitikoiden silmissä. Burnoutin tunnusmerkit olivat läsnä jo vuonna 2001 julkaistussa ensimmäisessä osassa – mahdoton vauhti, kova liikenne ja nautinnolliset kolarit. Toiseen osaan mennessä Eurooppa oli jo myyty, mutta vasta vuonna 2004 ilmestynyt kolmas osa sai amerikkalaiset hamstraamaan romurallin uutta kuningasta. Criterionin toinen tunnettu tuote on Renderware-teknologia, jota käytetään menestyksellisesti useissa tunnetuissa peleissä, kuten Grand Theft Auto -sarjassa. Alan jättiläinen Electronic Arts osti Criterionin vuonna 2004. Huhujen mukaan kauppasumma oli yli 40 miljoonaa puntaa.

Burnout Revenge julkaistiin alkujaan viime vuonna, muun muassa Xboxille. Pelin Xbox 360:lle käännetty versio hioo sarjaa entistäkin nautinnollisempaan ja helpommin lähestyttävään suuntaan. Koko peli on käännetty myös suomeksi. Kieliopillisesti käännös on niin tarkka, että muut käännöspelit saisivat ottaa siitä mallia. Suomi on huomioitu myös musiikkipuolella – amerikkalaisen autotallirockin seasta löytyy The Rasmus. Tosin katajainen kansa pitää enemmän kunnon monsterijytkeestä kuin teiniheilumisesta.

Kosto on suloinen

 Käännökseksi Revengen ulkoasu on yllättävän hyvä, vaikka vähäisemmästä yksityiskohtien määrästä näkee että peli on tehty edellistä sukupolvea silmälläpitäen. Kolarit ovat edelleen näyttävin osa-alue – tällä kertaa hidasten partikkeliakrobatian ja spoilerien tanssi luodaan näytölle teräväpiirron keinoin. Suureellisiin räjähdyksiin on panostettu aiempaa enemmän.

Nimensä mukaisesti Revenge keskittyy kostonhimoon. Jos joku romuttaa autosi, hänestä tulee vihamiehesi. Mitä enemmän sinua telotaan, sen kannattavampaa on antaa samalla mitalla takaisin.

Burnout-sarjassa autot ovat itsessään aseita. Toisten autoja romuttamalla pelaaja kerää omalle autolleen boostia, jota voi käyttää sopivalla hetkellä nopeuttamaan vauhtia. Meno on koko ajan hektistä ja ruudunpäivitys sulavaa, joten kieli täytyy pitää keskellä suuta. Boostia saa esimerkiksi romuttamalla kilpakumppanin auton, ajamalla vastaantulevien kaistalla ja ohittamalla autoja erittäin läheltä.

Yksinpelissä kierretään maita ja mantuja voittaen erilaisia haasteita. Kaupungit eivät ole aitoja, mutta maisemat muistuttavat Detroitia, Roomaa ja Tokiota. Radoilla on useita vaihtoehtoisia reittejä ja ilmalentoihin vieviä ramppeja, joten vaihtelua riittää. Maailmankiertueen valikko on edellistä osaa selkeämpi ja lataustaukoja on vähemmän. Kisoista saa sijoituksen lisäksi arvosanan, joista molemmat täytyy maksimoida saadakseen kaikki saavutukset.

Ykkönen silmään ja menoks

Huimaa liikenteen seassa poukkoilua on hillitty – nyt voi törmäillä tahallaan samaan suuntaan ajaviin pienajoneuvoihin ja töytäistä ne huitsin nevadaan. Huima ketjukolari ei ole tavaton näky. Hauskuuskerroin nousee uuteen potenssiin. Vastakkaiseen liikenteeseen törmäily tuottaa edelleen vain leskiä.

Valittavissa on kymmeniä painoltaan ja nopeudeltaan erilaisia autoja. Toiset sopivat paremmin kolareihin, toiset katukisoihin. Autojen ajettavuus on entistä hallitumpaa ja näyttävistä sivuluisuista saa muhkumman arvosanan.

Älyvapaat kolarikisat kuuluvat jokaisen romuttajan yleissivistykseen. Tarkoituksena on rysäyttää ruuhkaiseen risteykseen niin tehokkaasti, että mahdollisimman usea auto menee lunastuskuntoon ja vakuutusyhtiö repii pelihousunsa. Maaliauton pamauttamalla saa mahdollisimman suuren pistepotin. Onnistunein pelimuoto on Road Rage, jossa joka kierroksen viimeinen auto tiputetaan taistelusta pois. Avain menestykseen on kanssakisaajien armoton teilaaminen.

Tekoäly jatkaa kuminauhalinjalla, eli viholliset pysyvät takapuskurin tuntumassa vaikka ajaisi kuin Nico Rosberg turboahdettuna Räkä Räikkösellä. Kehittäjien ajatuksena on ollut taata jokaiseen kisaan tunne siitä, että pienetkin virheet kostautuvat välittömästi.

Anna koston kiertää

Kaikkia pelimuotoja voi pelata myös Xbox Livessä, enimmillään kuuden pelaajan voimin. Peleihin liittyminen on nopeaa ja verkkoviivettä ei esiinny. Tämä on suoranainen täyskäännös Burnout 3:sta, jota vaivasi moninpelin totaalinen hutilointi.

Koston tematiikka näkyy joka kisan alussa. Ennen baanalle lähtöä esitellään sekä pistejohtaja että eniten autoasi romuttanut pelaaja. Näin tiedetään ketkä ovat tärkeimmät kohteet.

Ensikertalaisten harmiksi ennen kolarikisoja ei näytetä alueesta yleiskuvaa, joten kokeneet suharit saavat liian suuren edun. Hienoimmat pätkät kisoista voi tallentaa kiintolevylle ja jakaa muille pelaajille Liven kautta.

Burnout Revenge nostaa rimaa jälleen yhden pykälän ylöspäin. Ideaa on jalostettu ja pelattavaa piisaa Suomen seuraavaan euroviisuvoittoon asti. Kylläinen autoilija alkaa olla epäileväinen – mitä parannettavaa enää jää seuraavaan osaan? Criterionin hemmot näyttivät omaavansa pettämättömän tyylitajun, joten toivottavasti spekulointi on vain kyynisen arvostelijanplantun horinaa.

 

Tekijä: Criterion Software

Julkaisija: Electronic Arts

Testattu: Xbox 360

Saatavilla: Xbox 360, Xbox ja PlayStation 2

Pelaajia: 1-6

Pelin kotisivu: Burnout Revenge