Uusimmat

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon -ennakko (Android, iOS, Mac, PC)

22.09.2014 14:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Polar Motion
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Tulossa: Android, iOS, Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Intel Core Duo 1,33 GHz, 1 Gt muistia
Pelaajia: 1, 2 (PBEM)
Pelin kotisivu: Buzz Aldrin’s Space Program Manager
Testaaja: Jukka O. Kauppinen

Buzz Aldrin oli astronautti ensimmäisellä kuulennolla ja toinen ihminen, joka astui vieraan taivaankappaleen kamaralle. Buzz Aldrin’s Race Into Space taas oli Interplayn oivallinen strategiapeli, jossa kuvattiin minua erittäin väkevästi viehättäneellä tavalla USA:n ja Neuvostoliiton välistä kilpajuoksua avaruuteen.

Ja avaruushörhö kun olen, niin Slitherine/Matrixin tuleva Buzz Aldrin’s Space Program Manager on kuin minulle tehty. Space Program Manager (SPM) on strategiapeli ihmisille, jotka tykkäävät suunnitella avaruudellisia asioita ja jännätä, että räjähtikö raketti alustalle vai nostiko se satelliitin kiertoradalle. Hups, satelliitti menikin rikki. Kyllä nyt harmittaa. Raippaa insinööreille, korjataan bugi, yritetään uudelleen. Veronmaksaja kyllä maksaa!

SPM on myös peli ihmisille, jotka tykkäävät taulukoista ja pitkälle menevistä ajatuskuluista, suunnittelusta. Ei se nyt ihan Exceli ole, mutta sinnepäin.

Avaruuskeskus. Tänne rakennetaan rakettihalli, lennonjohto ja koulutuskeskukset. Rakennuksia voi päivittää ajan mittaan, jolloin niiden kapasiteetti kasvaa. Enemmän astronautteja/kosmonautteja, tutkijoita, lennonjohtoa ja hallintoa, joiden myötä työn alla voi olla enemmän projekteja ja taivaalla enemmän kalustoa.

Kohti tähtiä

SPM:ssä Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton kilpailu kohti avaruutta, kuuta ja kauempia taivaankappaleita luodaan teknisillä ja historiallisilla mittapuilla pikkutarkasti ja mielikuvitusta kutkattavasti. Pelaaja komentaa avaruusvirastoaan ja laukoo taivaalle alati suurempikokoisia liekkipyllyjä massiensa mahdollistamalla tahdilla. Mutta avaruusohjelma ei polje eteenpäin pelkällä tahtotilalla, siihen tarvitaan massin lisäksi  insinöörejä, porukkaa lennonjohtoon ja astronautteja/kosmonautteja.

Kohta tukikohtaa täytyy laajentaa, jotta sinne saadaan enemmän väkeä ja voidaan rakentaa isompia raketteja, jotka nostavat taivaalle isompia satelliitteja. Ehkä jopa ihmisen?

Rakettipaketti! Insinöörit voi laittaa kehittämään vaikka miten montaa rakettia, mutta mille on oikeasti tarvetta? Mitä yksinkertaisempiraketti, sen halvempi se on, sitä vähemmän teknisiä ongelmia – ja sitä vähemmän tavaraa nousee kiertoradalle. Kompromisseja ja valintoja!

Apollon komentomoduulin testi matalalla maan kiertoradalla onnistui. Olemme taas askeleen lähempänä kuuta!

Seuraavaksi telakoidutaan kiertoradalla.

Onnea matkaan, Tristan ja Kayden.

Sitten vain mietitään, että mihin suuntaan avaruusohjelmaansa haluaa työntää – ja pistetään insinöörit töihin. Rakenna minulle Mars-luotain ja avaruusalus, jolla pääsee Kuuhun. Ai pitäisi ensin suorittaa iso liuta testejä ja ampua äijä matalalle kiertoradalle? No jos nyt sitten.

Peli rakentaa avaruusohjelman monista vaiheista hienon, tarkan ja uskottavan kuvan. Lähtöalustalle räjähtelevät raketit ja muutenkin epäluotettava tekniikka tekee jokaisesta laukaisusta jännitysnäytelmän. Millaisia raketteja rakennat ja mitä ylipäätään haluat taivaalle lähettää? Tutkimuspolut kattavat hienosti avaruustutkimuksen pääpolut 50-luvulta eteenpäin, pakottaen pelaajan miettimään laajemmin. Tarjolla on huimasti vaihtoehtoja ja tutkittavaa avaruutta, mutta taloudelliset rajoitteet ja teknologiset riskit pakottavat pitämään ainakin toisen jalan maassa. Sputnikista ei loikata suoraan kuurakettiin, vaan siinä välissä on monta kehitys- ja testivaihetta.

Tarjolla onkin valintoja, harkintoja ja onnistumisen riemua – ja epäonnen kyyneliä. Niitä hetkiä, kun kahdella peräkkäisellä avaruuslentokoneen laukaisuyrityksellä kuolee astronautti. Ja kun saat ensimmäisen kerran äijän kiertoradalle, avaruusalukset telakoituvat tai Saturn V nousee taivaalle ensimmäisen kerran. Ehjänä.

SPM:n historiallinen puoli on rautaa, samoin resurssinhallinta ja suunnittelupuoli. Mutta se kätkee uumeniinsa myös excelmäisen ärsytyksen. Ainakin ennakkoversio pihtaa tietoa ja päädyin esimerkiksi pitämään avoimina olevista projekteistani listaa paperille, jolle merkitsin aloitetut ja suoritetut tehtävät. Niitä kun ei erillä projektilistoilla millään tapaa tekemättömistä laukaisuista. Ajan mittaan tästä tulee akuutti ongelma, kun työn alla on useita rinnakkaisia projekteja, eikä pelaaja voi enää millään muistaa ulkoa mitä lentoja ja tehtäviä on jo suoritettu, mitkä ovat kesken ja mitkä ovat tarjolla seuraavaksi.

Kolme laukaisua peräkanaa. Yksi mies kiertoradalle, kaksi luotainta kuuhun. Kaikissa yli 90 prosentin onnistumismahdollisuus.

Riskillä mennään. Jupiter-C-kantoraketti toimii 80,9 prosentin todennäköisyydellä. Satelliittikin 80,6-prosentilla.

Muutenkin pelin monimutkaisuus on sitä luokkaa, että alkuun tarvitaan pari harjoituspeliä, joiden aikana sen logiikkaa ja mekaniikkoja opetellaan yrityksen ja erehdyksen kautta.

Jyrkkä vaikeusaste ja tiedon pihtaaminen eivät kuitenkaan nousseet esteiksi, kun aihe kiinnosti. Ja myönnetään, että onhan noita hankalia strategiapelejä tullut pelattua, eikä käyttöliittymäsuunnittelu aivan tuhottoman huono ole.

Osittain tiedon pihtaamisesta johtuen käyttöliittymäkin tanssituttaa valikkorumbaa, se pääosiltaan se on ihan looginen.  Pulmakohtia onkin mahdollista sietää ja toivotaan, että kömpelyyksiä ehditään korjata julkaisuversioon.

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon on Matrixin avaruusstrategiapelisarjan ensimmäinen osa. Myöhemmissä osissa paneudutaan avaruusasemien rakentamiseen maapallon kiertoradalle ja syvempään avaruuteen, sekä miehitettyihin avaruuslentoihin ja tukikohtien rakentamiseen etäisille taivaankappaleille.

Avaruustutkimuksen ystäviä hemmotellaan näillä näkymin 31.10., kun peli julkaistaan PC:lle ja Macille. Android- ja iOS-versiot ilmestyvät myöhemmin.

 

Lisää aiheesta

Alien Isolation –ensikosketus – kahdeksannen matkustajan paluu [osa 1]

Alien Isolation –ensikosketus – nähdä Alien ja kuolla [osa 2]

Armada 2526 + Supernova DLC (PC)

Eliten julkaisusta 25 vuotta

J.U.L.I.A (PC)

Kerbal Space Program – indiepelien aatelia

Pandora: First Contact (Linux, Mac, PC)

Spacebase DF-9 –ennakko (Linux, Mac, PC)

Star Chamber: The Harbinger Saga (pc)