Uusimmat

Capcom Arcade Cabinet (PS3, Xbox 360)

04.10.2013 14:00 Mats Kyyrö

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (pelaajaa samalla koneella ja internetissä)
Muuta: Ladattava peli. Ensimmäinen peli ilmainen. Lisäpelit 3,99€ kappale tai kaikki yhteensä 29,99€.
Pelin kotisivu: http://www.capcom-europe.com
Arvostelija: Mats Kyyrö

Japanissa vanhat kolikkopelit nauttivat edelleen kulttistatuksesta ja niihin törmää tuon tuostakin pelihalleissa ja karkkikaupoissa. Suomen ennestäänkin harvat pelihallit ovat kuitenkin kadonneet jo kauan aikaa sitten. Ovatko pelit kolmen vuosikymmenen takaiset pelit edelleen tutustumisen arvoisia, jos niitä ei katso nostalgialasien läpi?

Capcom kokeilee kepillä jäätä tuomalla konsoleille latausmuodossa liudan yhtiön 80-luvulla pelihalleihin julkaisemia kolikkopelejä. Näistä jotkut ovat tulleet lännessäkin tunnetuiksi tietokoneille ja kotikonsoleille tehtyjen käännösten kautta, mutta osaa ei ole aiemmin nähty olleenkaan Japanin ulkopuolella. Mukaan on ympätty myös roimasti lisäsisältöä, saavutuksia ja jopa verkkopelimahdollisuus.

Itse Capcom Arcade Cabinetin lataaminen on ilmaista. Se toimii keskuksena, josta toiset pelit käynnistetään. Pelikokoelmaan kuuluvat: 1942, 1943, Avengers, Black Tiger, Commando, Ghosts’n Goblins, Gun.Smoke, Legendary Wings, Pirate Ship Higemaru, Savage Bees, Section Z, Side Arms , SonSon, Trojan ja The Speed Rumbler. Näistä vain armoton tasohyppely Black Tiger on aluksi pelattavissa. Muut pelit täytyy avata ostamalla – joko kaikki kerralla, tai yhden ja kolmen seteissä.

Käyttöliittymä kohdallaan

Valikoiden ilme on Capcomille ominaiseen tapaan tyylikäs, ja niitä sävyttää taustallla soiva leppoisa hissimusiikki. Päävalikkoa koristaa iso hahmokollaasi, jota selaamalla päästään käsiksi yksittäisiin peleihin. Jokaisella pelillä on omat saavutuksensa, joita tekemällä saa avattua galleriaan esimerkiksi konseptitaidetta ja julisteita. Pelien musiikkia voi myös kuunnella sisäänrakennetulla jukeboksilla.

Pelaajalla on useampi eri vaihtoehto siihen, miten kokoelman pelejä pelaa. Arcade-tilassa pelit vastaavat ominaisuuksiltaan täysin alkuperäisiä kabinetteja. Meno on kerrasta poikki ja vaikeusaste aiheuttaa kovimillekkin konkareille varmasti hampaiden kiristelyä. Helpommassa casual-tilassa voi vaikeusasteen säätää mieleisekseen. Kolikoiden ja lisäelämien määrän lisäksi voi muuttaa esimerkiksi vihollisten aggressiivisuutta ja kestävyyttä, tai sitä mitä eri esineet pelissä tekevät. Mukautetuilla asetuksilla ei huippupisteitään voi kuitenkaan lähettää verkkoon, ja saavutuksetkin jäävät avaamatta.

Pelit skaalautuvat isolle ruudulle nätisti, eivätkä värikkäät pikseligrafiikat menetä tarkkuuttaan. Hienosäätöä varten löytyy  kuvasuhteen, taustojen ja erilaisten filttereiden säätämiseen runsaasti eri asetuksia. PS3:lla pelatessa voi myös nauhoittaa pelistään videota ja lähettää sen suoraan omalle YouTube-tililleen. Syystä tai toisesta samaa toimintoa ei löydy Xbox-versiosta, mikä on iso miinus.

Mutta entäs ne pelit?

Suurimman osan kokoelman peleistä muodostavat sivuttain ja pystysuunnassa vierivät lentelyt. Genren perustyyppiä edustavat 1942 ja sen huomattavasti parempi jatko-osa 1943, joissa yksinäinen jenkkipilotti lähettää hävittäjällään molemmat sekä Japanin ilmavoimat että laivaston märkään museoon. Oikeat saavutukset suorittamalla on myös mahdollista avata vain Japanissa julkaistu 1943: Kai, joka on lentelyiden suhteen kokoelman parasta antia.

Savage Bees on kumppaneitaan tylsempi, eikä edes sen erikoinen mehiläisteema tee siitä pelaamisen arvoista. Section Z:n ja Side Armsin erikoisuutena taas on mahdollisuus kääntää pelihahmo ympäri ja tulittaa myös tulosuuntaan. Legendary Wings sekoittaa lentelyn väliin tasohyppelyä, mutta pelin pelattavuus on kankeaa verrattuna myöhemmin kotikonsoleille julkaistuihin versioihin. Yksityiskohtainen grafiikka on kuitenkin pikseleiden ystäville komeaa katsottavaa.

Run ’n Gun -genren peleistä kokoelmaan on valikoitunut hieman laadukkaampia julkaisuja. Klassikkoräiskintä Commando on huikea kokemus verrattuna siihen, mitä useimmat meistä ovat aikanaan Amigalla ja Commodorella pelanneet. Gun.Smoke taas on monelle Nintendolta tuttu länkkäripeli, jonka arcade-versio on veret seisauttavan vaikea. Yllättäen lajityypin helmeksi nousee melko tuntematon The Speed Rumbler, joka tarjoilee Mad Max -henkistä ammuskelua sekä jalkaisin että autolla.

Avengers ja Trojan ovat molemmat kehnoja turpiinmättöpelejä, mutta Avengers on mainitsemisen arvoinen erikoisen kuvakulmansa vuoksi: hahmoa kun ohjataan ylhäältäpäin, eikä sivusta kuten genrelle on tyypillistä. Se ei kuitenkaan pelasta peliä surkealta osumantunnistukselta. Muinainen SonSon on yhdistelmä ammuskelua ja tasohyppelyä ripauksella japanilaista mytologiaa. Yksinkertaisessa pelimekaniikassa on tiettyä charmia, mutta peliä ei silti jaksa pelata montaa minuuttia kerrallaan.

Mitkä sitten ovat kokoelman ehdottomat hitit? Ghosts’n Goblinsin arcade-versio on mahdollisesti vaikein tasohyppely jota maa päällään kantaa, mikä tekee siitä suunnattoman koukuttavan kokemuksen. Bomberman-tyylinen Pirate Ship Higemaru taas on kaikessa yksinkertaisuudessaan juuri sellaista hupia, mihin saattaisi vielä tänäkin päivänä lyödä kolikoita sisään.

Kokoelman kruunaa tasohyppely Black Tiger, eli juuri se peli, jonka Capcom antaa Arcade Cabinetin mukana ilmaiseksi. Pelissä ohjataan ritaria matkallaan nitistämään lohikäärmettä, ja samalla reissulla kyykytetään jos minkälaista demonia ja hirviötä. Grafiikka on ajalleen erinomaista, ja kentät suuria ja täynnä salaisuuksia. Jos peli näyttää kummallisen tutulta, johtunee se myöhemmin Super Nintendolle Magic Sword nimellä julkaistusta jatko-osasta.

Jos et usko, kokeile

Capcom Arcade Cabinet on hyvä retropaketti, jota painavat kyseenalaiset pelivalinnat. Capcom on julkaissut vastaavia kokoelmia myös aiemmin, muun muassa PSP:lle, joissa pelivalikoima on ollut parempi. Ei voi kuin ihmetellä, miksi sellaiset klassikot kuin Knights of the Round ja King of Dragons loistavat poissaolollaan. Ehkäpä ne on säästetty myöhemmäksi?

Teknisellä puolella kokonaisuus kärsii ärsyttävistä latausajoista valikoissa ja pelejä ladatessa. Voisi kuvitella, että kolmekymmentä vuotta vanhojen pyörittäminen moderneilla konsoleilla ei olisi näin aikaa vievää. Lisäksi Xbox-versio kärsii edellä mainitusta videotallennuksen puutteesta, jota ei todellakaan korvaa puolivillainen Facebook-integraatio.

Kun kuitenkin ottaa huomioon, että Capcom Arcade Cabinet on ladattavissa ilmaiseksi kokoelman parhaan pelin kanssa, en näe mitään syytä miksi kukaan retropelien ystävä jättäisi sen kokeilematta.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

The Chaos Engine (PC)

Flashback (PC, PS3, Xbox 360)

Williams Pinball Classics (PS3, Wii, Xbox 360)

Dreamcast Collection (Xbox 360)

Lue myös

Crusader Kings II: The Old Gods DLC (Mac, PC)

Killer is Dead (PS3, Xbox 360)

Persona 4 Golden (PSV)

Rain (PS3)