Uusimmat

Championship Manager 2006 (pc)

03.08.2006 09:00 Muropaketin toimitus

CM-nostoChampionship Manager-pelisarjalla on ongelma. Viime vuonna ilmestynyt CM 2005 ei ollutkaan se sama pakkomiellettä aiheuttava futismanagerointisarjan uusin osa. Peliä tehnyt Sports Interactive -tiimi riitautui kustantajansa Eidoksen kanssa ja löysi tiensä Segan hoivaavien siipien suojaan – he julkaisivat viime vuonna arvostelumenestykseksi osoittautuneen Football Manager 2006:n. Eidoksella hommat otti haltuunsa Beautiful Game Studios.

Lopputulos oli hirvittävä. Viime vuonna ilmestynyt Championship Managerin uusin osa myi kohtalaisesti, vaikka olikin pelattavuudeltaan silkkaa sontaa. Nyt pelaaja jo toivottavasti osaa valita pelihyllystä sen Football Managerin, sillä vaikka parannusta onkin tapahtunut, on uusi Championship Manager vielä kaukana FM-sarjan chelseamaisesta ylivoimasta futismanageririntamalla. CM 2006 on kuin Portsmouthin futisjoukkue – säilyy sarjassa, mutta ihmeitä se ei tarjoa.

Käyttöliittymä helvetistä

Championship Manager 2005 oli niin täynnä bugeja, että ne tekivät pelaamisesta mahdotonta. Hyökkääjä potki pallon yksin läpi päästyään omalle veskarille, joka Enckelman-henkisesti imaisi pallon maaliin. Silloin, kun moka sattui omalle kohdalle eikä vastustajalle, teki mieli viskata pelillä etupihan kattia.

Tänä vuonna vähän kaikkea on parannettu, mutta ongelmia löytyy yhä. Suurinta tuskaa aiheuttaa pelin käyttöliittymä. Valikot ovat hankalakäyttöisiä. Parhaimmillaan haluamaansa tietoa tai käskyä pitää hakea kolmenkin erilaisen valikon takaa. Älykkäämmällä käyttöliittymän suunnittelulla olisi säästetty niin aikaa kuin pelaajan hermojakin. Käyttöliittymään kuitenkin tottuu muutaman tunnin pelin jälkeen. Silti sitä vertailee vääjäämättä Football Managerin vastaavaan, joka peittoaa CM:n vastaavan lähes joka osa-alueella, vaikka siinäkin on omat puutteensa.

Niin pelaajien juoksu- kuin syöttösuunnat voi ottelutilanteissa määrittää. Sen kummemmin tästä ei hyötyä tunnu kuitenkaan olevan. 3d-pelitila on tuttuun tapaan täysin turha. Vaikka koko ottelun katsoisi läpi sitä käyttäen, ei pelaajien käytöksestä tahdo löytyä logiikkaa mistään.

3d-tilassa on myös mahdollisuus valita lukemattomista eri kuvakulmista, mutta mitään järkevää käyttöä tai tarkoitusta niille ei tahdo löytyä.

CM2006 arvostelu kuva 1

Tolppakuteja, vaan ei maaleja

Muutoin joukkueen valmennus on peruskauraa. Otteluissa voi vaihdella muodostelmia, päättää kuka potkii erikoistilanteet ja niin edelleen. Pelaajiensa valmennusta voi kontrolloida tarkasti – kuntokuuri kauden vaihteeseen vai pari viikkoa lomaa kavereille, kas siinä pulma. Pelaajia voi myös luonnollisesti ostella ja myydä. Monet valmennukseen ja esimerkiksi sopimusten uusimiseen liittyvät asiat voi jättää koneen huolehdittaviksi, mikäli itse haluaa keskittyä vain ottelutilanteissa valmentamiseen.

Tilastot ovat kohtalaisen paikkansa pitävät, ja pelaajien statistiikat kohdallaan. Jos ne eivät siltä tunnu, on kysymys lähinnä niistä henkilökohtaisista mielipiteistä: ”Ei toi fläsä Ronaldo enää noin hyvä ole!” Pelaajalistat ovat tammikuulta, joten pientä heittoa joukkueiden kokoonpanoista löytyy. Pelin kotisivuille tulee tulevaisuudessa päivitys, joka korjaa tilanteen ajankohtaisemmaksi. Suomalaisia joukkueita päivitys ei luultavasti tule kattamaan, joten Antti Pohja pitää itse siirtää HJK:n hyökkäykseen editoria käyttäen, Tuomas Ahosta puhumattakaan.

CM 2006 arvostelu kuva 2

Tilastoja peli tarjoaa muutenkin todella paljon. Jotkut näistä – kuten syöttöprosentit – ovat tavanomaisia mutta esimerkiksi pelin aikana nähtävät tilastot ovat melko tarpeettomia. Pelaaja voi muun muassa katsoa, kuka kentällä kirmaavista pelaajista tekee eniten töitä. Tämä kuulostaa tietenkin hyvältä idealta ja mahdollisuudelta vaikuttaa entistäkin enemmän peliin, mutta kun tämä ahkerin pelaaja vaihtuu tilastossa viiden minuutin välein, ei vaihtoihin ole syytä.

Muutenkin pelaajalla on välillä tunne, ettei hänen valinnoillaan ole paljoakaan merkitystä lopputulokselle. Onhan tämä tietenkin realistista – todella harva valmentaja maapallolla saa parilla vaihdolla koko palettia uusittua voittoisaan suuntaan – mutta virtuaalimaailmassa toivoisi valmennuspäätöstensä olevan arvokkaampia.

Championship Manager 2006 on suuri harppaus eteenpäin viime vuonna julkaistusta roskakasasta, josta ei löytynyt mitään hyvää. Vaikka edistystä onkin tapahtunut, ei kyseessä siltikään ole vielä peli joka pääsisi edes lähelle Football Managerin lumoa. Vaikka pelin tehnyt Beautiful Game Studios on ainakin nimensä perusteilla maailman kauneimman lajin faneja, jää pelaajalle tunne siitä, ettei kehittäjätiimi ole osannut ympätä peliin mukaan sitä tärkeintä: intohimoa jalkapalloa kohtaan. Virtuaalivalmentajalle jää jatkuvasti tunne siitä, että kentällä juoksentelee pelkkiä numeroita ja muuttujia ”omien poikien” sijaan.

 

Tekijä: Beautiful Game Studios

Julkaisija: Eidos

Laitevaatimukset: 1 GHz prosessori, 256 Mt muistia, 400 Mt kiintolevytilaa

Moninpeli: ei

Pelin kotisivut: http://www.championshipmanager.co.uk/