Chrono Trigger (DS)

01.04.2009 16:59 | Tero Lehtiniemi

Chrono Triggeriä pidetään ansaitusti yhtenä JRPG-lajityypin kulmakivistä. Se yhdisti aikoinaan  kahden lajityypin nykyisen suurmiehen, Hironobu ”Final Fantasy” Sakaguchin ja  Yuuji ”Dragon Quest” Horiin kyvyt niin vaikuttavaksi lopputulokseksi, ettei seikkailu ole vielä vanhentunut päivääkään sitten vuonna 1995 tapahtuneen julkaisunsa.

Eurooppalaisia pelaajia on kuitenkin kohdannut suuri vääryys, sillä laillisesti tai helposti tästä kiistattomasta klassikosta ei maapallon tässä kolkassa ole aiemmin päässyt nauttimaan. Nyt ongelma on kuitenkin korjattu: Chrono Trigger on vihdoin täällä, tällä kertaa DS:lle ja laajempana kuin koskaan.

Peli kertoo tarinan Crono-nimisestä pojasta, joka kohtalon oikusta ajautuu häntä ystävineen aina esihistoriallisista ajoista kaukaiseen, synkkään tulevaisuuteen viskovaan seikkailuun. Vaikka jo juoni itsessään on mukaansa tempaava, huomionarvoista on ettei aikamatkailua ja sen aiheuttamia kausaalisia vaikutuksia ole hyödynnetty näin nerokkaalla tavalla missään muussa lajityypin pelissä.

Mielenkiintoisen ennakkoasetelmansa ja aikakikkailujen ulkopuolella Chrono Trigger toimii suhteellisen tavanomaisen JRPG:n tavoin. Cronoa ja tämän ystäviä kuljetetaan pitkin maita ja mantuja. Samalla pieniä puzzleja ratkaistaan, ihmisiä jututetaan ja välillä peli tarjoaa vaihtelua erilaisten minipelien muodossa.

Cronon elämä ei kuitenkaan ole pelkkää rauhaisaa käyskentelyä. Taisteluita piisaa, mutta ne eivät  ala tyhjästä. Suurin osa vihollisista liikkuu kartalla normaalisti, osan pysytellessä piilossa ennalta määritetyissä väijytyspisteissä. Taistelu toimii Active Time Battle -järjestelmän, tuttavallisemmin ATB:n varassa. Näennäisen reaaliaikainen taistelu antaa hahmojen toimia, kun näiden henkilökohtainen, nopeudesta riippuva toimintamittari on täynnä. Final Fantasynsä pelanneet varmasti tunnistavat järjestelmän, käytettiinhän sitä sarjassa aina osasta IV osaan IX saakka.

Ajatonta aikamatkailua

Chrono Triggerin peruspelinkin hienous on jotain, minkä täysin sanoin kuvaileminen on todella vaikeaa. Sen maantieteellisesti pikkuriikkinen pelimaailma huokuu enemmän henkeä ja tunnelmaa kuin lähes mikä tahansa muu JRPG-maailma, ja sen kohtalo alkaa hyvin pian merkitä oikeasti jotain.

Monet vaihtoehtoiset loput, piilotetut salaisuudet ja monien pikkuseikkojen tarjoama uudelleenpeluuarvo ovat tehneet siitä pelin, jonka pariin palaa aina säännöllisin väliajoin yhä uudestaan ja uudestaan. Samaa ei voi sanoa kovin monesta näin vanhasta pelistä.

Vanhaa seikkailua on DS-julkaisua varten myös hieman hiottu. Alkuperäisen version käännösmokia ja kieltä on tarkistettu sulavammaksi. Automaattinen juoksutila ja uusi karttatila tekevät seikkailusta aiempaa miellyttävämpää. Kontrollivaihtoehtoina on klassinen tai uusi. Uudessa mallissa yläruutu on varattu pelinäkymille, kun taas alaruudusta löytyy stylusvetoisen valikon ja automaattikartan yhdistelmä.

Graafisesti Chrono Trigger pärjää iästään hyvin mille tahansa tämän hetken DS-roolipelille. Säveltäjälegendojen Yasunori Mitsudan ja Nobuo Uematsun ajattomat sävellykset luovat pelille ainutkertaisen tunnelman.

Uutta sisältöä löytyy uusien luolastojen ja yhdentekevän hirviöareenan muodossa. Kaksi luolastoista on osa Lost Sanctum-nimistä laajaa tehtäväsarjaa, The Dimensional Vortex taas on kolmelle aikakaudelle levittäytyvä laaja luolastokokonaisuus, joka aukeaa vasta pelin läpäisyn jälkeen.

Vaikka uudet luolastot ovatkin osittain työläitä ja kärsivät hieman vanhan kierrätyksestä, erityisesti Dimensional Vortex tarjoaa Chrono Triggerinsä kolunneille reilusti uusia ja mielenkiintoisia haasteita. Luonnollisesti uudet luolastot pitävät sisällään myös uusia, todella tehokkaita esineitä. Vaikka uusi sisältö ei varsinaisesti olekaan tasoltaan alkuperäiseen peliin verrattavaa, on se tervetullutta ylimääräistä vastinetta rahalle pelissä, jonka suurin ongelma on se, että se loppuu.

Chrono Trigger DS on kutakuinkin parasta mitä Nintendo DS:lle on tällä hetkellä tarjolla, jos roolipelit vähänkin kiinnostavat. Se on ajaton, tunteita ja ajatuksia herättävä seikkailu kauas lajityypin kulta-ajoille. Uusi Chrono Trigger on lähes täydellisen pelin vielä täydellisempi versio.

 

Tekijä: TOSE
Julkaisija: Square Enix
Testattu: DS
Saatavilla: DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://na.square-enix.com/ctds/
Tero Lehtiniemi

Lue myös

Age of Pirates 2 – City of Abandoned Ships -ennakko (PC)

Bounty Bay Online (PC)

Fable II: Knothole Island (360)

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)

Sam & Max Season 1 (Wii)

Sega Ultimate Mega Drive Collection (PS3, 360)

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: Fright of the Bumblebees (PC)

Wanted: Weapons of Fate (PC, PS3, 360)