Cities: Skylines After Dark (PC)
Tekijä: Colossal Order
Julkaisija: Paradox
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, 2 Ghz tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain, 4 Gt levytilaa
Testattu: Windows 10, i5 3570K 3,4 Ghz, 8 Gt muistia, Radeon 7790 HD
Saatavilla: PC
Tulossa: Xbox One
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava lisäosa, hinta 15,11 euroa (GamersGate, Steam, GOG)
Pelin kotisivu: https://www.paradoxplaza.com/cities-skylines-after-dark
Arvostelija: Niklas Isberg
Yhdeksi suomalaisen peliteollisuuden kärkinimeksi noussut tamperelainen Colossal Order syrjäytti Maxisin Simcity-sarjan melkeinpä kertaheitolla. Cities: Skylines sai valtaisan suosion, ja yhteisön luoman sisällön takia se elää koko ajan.
Mutta vaikka peli on pärjännyt markkinoilla hyvin, ei tiimi tyydy kuitenkaan uimaan vain rahasäiliössään. Cities: Skylinesia on viilattu jatkuvasti julkaisunsa jälkeen. Nyt päivänvalon näkee sen ensimmäinen virallinen lisäosa After Dark.
Nimi on osuva, sillä peli hyödyntää vuorokaudenaikojen vaihtelua. Öisin liikenne hidastuu ja rikollisuus kasvaa. Kaupalliset alueet muuttavat muotoaan baareiksi sekä yökerhoiksi mutta palautuvat normaaliin arkeen auringon noustessa. Päivisin meno on hektistä kuin Helsingin keskustassa ja ihmiset painavat töitä niska limassa – tai käyttävät sosiaalitukia hyväkseen.
After Dark ei lisää pelkästään päivä-yö-sykliä, vaan sen avulla muun muassa kaupungin budjettia voi muuttaa toimivammaksi. Esimerkiksi säästö-Suomen tapaan yösähkön tehokkuutta kannattaa alentaa, jolloin pormestarille jää enemmän käyttörahaa. Päätökset ovat lopulta kuitenkin pelaajan käsissä, ja kaupungistaan voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Metropolistaan on mahdollista luoda yöllä kukoistava metropoli tai kaupunki, joka puskee päivisin täyttä höyryä eteenpäin.
Viilaan, höylään ja rakennan vain
Jotta After Darkin tuomista parannuksista saisi kaiken mahdollisen irti, tein sitä varten uuden kaupungin. Tyhjästä nyhtäminen alkaa jo luonnistua, ja peruspeli onkin yhä suhteellisen helppoa. Kassavirta käy, jos osaa sijoittaa varansa järkevästi. Aikaa kuluu nyt kuitenkin enemmän budjettia säädellessä, jota pitää muutella kaupungin kasvaessa. Lisäksi turistien houkutteleminen on monipuolistunut, sillä uutta tekemistä on keksitty muun muassa vesiskootteriajelun ja poniratsastuksen muodossa.
Lisäosan uudistukset helpottavat myös valtakunnan hallintaa ja tekevät kansalaisten olosta hieman parempaa. Esimerkiksi taksitolppia voi ripotella juhlapaikkojen välittömään läheisyyteen. Bilekansa kiittää, kun rankan juhlimisen jälkeen pääsee suoraan lämpimään taksiin. Parannuksia on tapahtunut myös muiden kulkuvälineiden osalta, sillä kävelyn voi vaihtaa vaikka pyöräilyyn. Sille omistetut kaistat helpottavat kulkemista kiireisessä kaupungissa.
Pieniä uudistuksia
Citiesin peruspeli oli jo ennen lisäosaa todella onnistunut, ja sitä se on vielä uudistusten jälkeenkin. After Dark monipuolistaa rakentelua parempaan suuntaan mutta ei tee kuitenkaan älyttömiä muutoksia. Päivän ja yön vaihtelu on hienoa katseltavaa sekä pienet pelilliset viilaukset antavat vapaammat kädet kaupungin hallitsemiseen ja rahavirran tarkkailuun.
Lisäosa ei tuo kuitenkaan paljon näkyviä uudistuksia, mikä vaikeuttaa sen pisteyttämistä. Jo pelkkä vuorokaudenaikojen vaihtelu ilmestyi ilmaisessa päivityksessä, joten sen tuomat etuudet tuntuvat kalliilta. Lisurin ostaa mielellään suomalaisen peliteollisuuden tukemisen takia, mutta After Dark jää silti kokemuksena vähän vaisuksi.
Lisää aiheesta
Cities in Motion 2 (Linux, Mac, PC)
Cities Skylines muuttuu lentosimulaattoriksi – suomipelille jo 31 000 modia ja objektia
Pelikopteri #008 (23.02.2015) – retroa, suomipelejä, kauhua ja s
SimCity-tekijä modaa Cities: Skylinesia – Los Santoskin löytyy jo