UUSIMMAT

City Life 2008 (PC)

23.05.2008 16:37 | Tommi Raulahti

Roomaa ei rakennettu päivässä. Mutta City Life 2008:ssä elämää sykkivän suurkaupungin tai vaikka vähän pienemmänkin kylän saa pystyyn lyhyessä ajassa pienellä vaivalla. Isompi työ onkin saada kaupunki tasapainoteltua toimimaan ilman isompia ongelmia. Siinä onkin tämän pelin suola visuaalisten herkkujen ohella.

Kaupunkirakentelupelien vyörytys alkoi vuonna 1989, kun SimCity julkaistiin. Matkalla on ollut monenlaista yrittäjää, niin SimCity perheessä kuin kilpailevissakin leireissä. Ja juuri City Life -pelisarjan edustajat ovat onnistuneet luomaan tähän varsin kapeahkoon peligenreen aina jotain uutta ja mielenkiintoista.

Niin tälläkin kertaa. City Life 2008:ssa kaupungin rakentelu ja hienosäätö viedään vieläkin hieman pidemmälle sekä visuaalisesti että teknisesti. Valittavana on 27 valmista kaupunkia, joiden lisäksi haluamalleen maapohjalle voi rakentaa tyhjästä vaikka oman kotikaupunkinsa.  Myös rakennuksia on 60 uutta.

Kansakunnan sulatusuuni

Pelin kantava idea on rakentaa sekä toimiva kaupunki että sulloa sen alueelle kuusi eri yhteiskuntaryhmää alueellisesti niin, etteivät ne aiheuta isoja kahnauksia ollessaan kosketuksessa toisiinsa. Kuulostaa helpolta mutta asuinalueiden suunnittelu palveluineen ja työpaikkoineen päivineen tasapainoillen kokoajan eri yhteiskuntaryhmien kanssa on loppujen lopuksi melko haastava urakka. Osa väestä saapuu asuttamaan kaupunkia vasta, kun se on saavuttanut tietyn kypsyystason, jolloin alue kelpaa myös näille vaativimmille ihmisryhmille.

Kaupungin tulisi myös toimia taloudellisesti, mutta rahajuttujen suhteen pelin lähestymistapa on jotakuinkin suoraviivainen, eikä talouspuolelle ole sijoitettu mitään ihmeellisiä mikromanagerointeja. Talousrakenteet on jätetty melko kevyiksi, mikä voi aluksi tuntua oudolta. Myöhemmin, kun kaupungissa alkaa piisaamaan säätämistä muutenkin, rahatalouden helppoutta kiittelee.

Käytettävät rakennukset ja muut resurssit lisääntyvät kaupungin kehittymisen ja väkiluvun kasvun myötä, kunhan kansalaisten tyytyväisyys pysyy vihreällä. On siis tärkeää pitää kaupunki jatkuvassa kasvussa samalla varmistaen, ettei mikään jo toimivaksi saatu alue sakkaa.

Visuaalisesti kaupungit ovat nättejä, etenkin kun zoomaa itsensä kävelemään rakentamansa kaupungin kaduille seuraamaan kaupunkilaisten edesottamuksia. Myös rakennuksista paljastuu lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia kun vain vaivautuu menemään ruohonjuuritasolle.

Muutoksen voimaa

Peliin sisältyy  editori, johon voi tuoda satelliittikarttoja Google Mapsista. Myös World Machinesta ja GeoControllista voi tuoda maastonmuotoja kaupunkia ehostamaan. Editorin oppimiskynnys on edelleen suhteellisen korkea, mutta aikaisempia versioita pelanneet jatkavat kätevästi siitä, mihin edellisissä versioissa jäätiin.

Kaupunkirakentelut jakavat mielipiteet kahtia. Toiset pitävät niistä kuin hullu puurosta, toisten mielestä homma on yhtä kiinnostavaa kuin parrankasvun seuraaminen.

City Life tarjoaa aiheesta kiinnostuneille paljon nikkaroitavaa, runsaasti haasteita sekä visuaalista herkkua. Pelin lievä raskaus kannattaa huomioida pelin ostamista harkitessa, ihan nuhapumpulla tätä ei ole miellyttävää pelata. Omassa genressään City Life 2008 lunastaa vaivatta paikkansa muiden pelien joukosta.

 

Tekijä: Monte Cristo
Julkaisija: CDV
Testattu: P4 3.2 GHz, GeForce 7800GS, 2 Gt muistia
Saatavilla: PC (Windows 2000, XP, Vista)
Laitevaatimukset: 2.5 GHz prosessori, 256 Mt muistia, 4.5 Gt kovalevytilaa, 64 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://citylife.cdvusa.com/

 

Lue lisää eDomesta

AGON: The Lost Sword of Toledo (PC)

Anno 1701: Dawn of Discovery (DS)

Glory of the Roman Empire (pc)

Left 4 Dead -ennakko (PC, 360)

MySims (DS, Wii)

SimCity 4: Ruuhka-aika (pc)

SimCity saapuu myös Nintendo DS:lle, nyt kuvien kera

SimCity Yhteiskunnat – Societies (PC)

Space Quest Collection (PC)

Wii Fit (Wii)

Keskustelu

Pitäisi olla ihan pelikuvia, mutta…
Osa kuvista on Tommin ottamia kuvakaappauksia, osa puolestaan haettu julkaisijan saitilta. Ehkä jälkimmäisissä on sitten käytetty vähän somistusfilttereitä…

Niinpä kun saa rakennettua ison kaupungin, niin huomaa perkele, että kerrostalot ovat aivan saman näköisiä, eikä ole kymmeniä erilaisia kuin voisi luulla, ärsyttävää

kuvagallerian kuvat on mitä? Kun nuo enemmän ingame kuvat näyttää aika karuilta monine nappeineen…

Muropaketin uusimmat