UUSIMMAT

City of Heroes (PC)

10.12.2004 00:00 | Antti Mutta

Miltä tuntuisi elää Marvel-sarjakuvien sankarien elämää? Millaista olisi taistella osana supersankarijoukkoa oikeuden puolesta ja vääryyttä vastaan? Miltä tuntuisi suunnitella oma sankarihahmo ulkoasua ja erikoisvoimia myöten?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa massiivinen verkkomoninpeli (MMORPG) City of Heroes. Supersankaripeli on korealaisen, maailman suurimman MMORPG-pelien tuottaja NCSoftin toinen Euroopassa julkaistava tuotos. Samalla se on erikoisuus pitkien pelisessioiden ja fantasiamaailmojen kansoittamassa peligenressä. City of Heroes sijoittuu nimittäin lähitulevaisuuden metropolikseen ja se ei vaadi auetakseen kymmenien tuntien pelaamista päivittäin. Tunnissakin ehtii palauttaa pikkuneidin varastetun kassin ja mahdollisesti jopa suorittaa lyhyen tehtävän tutun sankariryhmän kanssa.

Rakenna oma supersankarisi

Ihan ensin pelaajan täytyy luoda oma supersankari alter-egonsa. Itse tekoprosessi on kuin köyhän miehen versio The Simsin virtuaalipersoonan muokkaamisesta. Ensin valitaan sankarin voimien lähde, joka voi olla esimerkiksi mutaation tai magian tulos. Tämän jälkeen valitaan sankarin arkkityyppi: onko hahmo enemmänkin suoran toiminnan kannalla vai ehkäpä muiden suojelemiseen suuntautunut?

Sitten päätetään erikoisvoima-alat ja poimitaan niiden alta ensimmäiset supervoimat. Lisää voimia ja kokonaisia voima-aloja ilmestyy kokemuksen kasvaessa ja hahmojen noustessa tasoja, aivan kuten kunnon roolipelien perinteisiin kuuluukin. Voimiin voi myös liittää parannuksia, joita voi vaihtaa muilta pelaajilta, ostaa kaupoista tai löytää pelin varrelta.

Sillä silmällä

City of Heroesissa hahmon ulkonäkö on yhtä olennainen osa kokonaisuutta kuin kyvyt. Väriskaalaa asusteisiin on riittävästi, mutta vaatekaapin sisältö on pieni pettymys. Onneksi pelin edetessä ja hahmon noustessa tasoja huomaa, että omaa sankaria voi oikeastaan muokata melkoisesti vielä alkuvalintojenkin jälkeen. Sankarien kaupungissa näkeekin uskomattoman kirjon mitä mielikuvituksellisimpia hahmoja Nalle Puhin näköisestä oikeuden puolustajasta liekehtiviin demoneihin. Isoilla supersankariryhmillä on vuorostaan omat tavaramerkkiasunsa aivan kuin sarjakuvissa konsanaan.

Kaiken huipuksi erilaisia hahmoja voi luoda useita. Näin yhtenä päivänä voi pelata lähikontaktiin luottavalla lihaskimpulla ja toisena taas vaikkapa psi-voimia käyttävällä kontrollerilla.

Hädässä ystävä tunnetaan

Pelaaminen on tehty helpoksi, mutta paksusta ohjekirjasta ja kartasta huolimatta moni asia kummastuttaa kaupungin uusinta toivoa. Tässä kohtaa auttaa kädestä pitäen neuvova harjoitusosio, joka tutustuttaa kaupunkiin ja peliin. Tämän lisäksi aloittelevan sankarin apuna toimivat muut, kokeneemmat pelaajat. Suunnittelu on tässä suhteessa nerokasta, sillä pelaajat tosiaan tarvitsevat toisiaan etenkin alemmilla tasoilla. Neuvoja onkin helppo saada kanssapelaajilta ja supersankaritiimeihin pääsee nopeasti mukaan.

Pelissä voi seikkailla yksinkin, mutta tosiasiassa se ei ole pelkästään tylsää, vaan myös yleensä aivan liian vaarallista. Ainoastaan kaduilla sattuvia pikku rikoksia kannattaa lähteä torjumaan omin voimin. Kokemuspisteiden keräämiseen tämä on kätevä lisä. Onnistuneen sankariteon jälkeen kansalaiset kiittävät vuolaasti, mikä on omiaan lisäämään sankaritunnelmaa.

City of Heroesin kerronta perustuu tehtäviin, joita saa ympäri kaupunkia olevilta avainhenkilöiltä. Usein hahmoilla on tarjolla useita tehtäviä suoritettavaksi. Nämä suoritettuaan neuvotaan uuden henkilön pakeille. Jokaisella hahmotyypillä on omat erikoisuutensa ja syystä, sillä tehtävissä käytävissä taisteluissa on oma käytännön sanelema hierarkiansa: kontrollerit pysäyttävät ja hidastavat vihollisia, taisteluun erikoistuneet tekevät tuhoa minkä kerkeävät ja suojelijat parantavat kaikkia muita. Parhaiden supersankariryhmien tiimityöskentely sujuukin kuin tanssi.

Massiivinen kaupunki

Kuten suurimmassa osassa massiivisia verkkomoninpelejä, myös City of Heroesissa grafiikkamoottori on suunniteltu taloudellisuuden eikä näyttävyyden kannalta. Tästä johtuen peli pyörii kiitettävästi hieman vanhemmillakin koneilla. Erikoisefekteillä ei siis pröystäillä, mutta supersankarien voimat ovat silti sopivan näyttäviä.

Vaikka visuaalisesti peli on kevyen oloinen, se onnistuu yhdessä asiassa loistavasti. Kaupungin koko pilvenpiirtäjineen ja eri alueiden matkoineen on erinomaisesti toteutettu. Suuruuden huomaa varsinkin alkupuolella, kun supersankarin tärkein kulkuväline on omat jalat ja välimatka seuraavaan tehtävään muutamia maileja. Ei ihme, että pelaajat odottavat malttamattomana tietyn tason jälkeen tarjolle ilmaantuvia lento- ja teleporttauskykyjä.

Kuvakulmana toimii oman valinnan mukaan joko kolmas tai ensimmäinen persoona. Tätä voi säädellä portaattomasti, mikä on oivallinen idea. Massiivisissa taistelukohtauksissa on miellyttävää kun tapahtumia voi katsella laajemmasta perspektiivistä.

Toiveiden täyttymys

City of Heroes on yksinkertaisesti mahtava pelikokemus ja toiveiden täyttymys kaikille supersankariurasta unelmoineille. Verkkopelin mukaansatempaava yhteisötunnelma on kuitenkin pelin A ja O, sillä ilman tätä ominaisuutta kyseessä olisi vain hieman keskitasoa parempi mätkintätuotos. Tarkkaan tasapainotetun yhdessä pelaamisen ja oman hahmon kehityksen vuoksi sankarien kaupunkiin palaa uudelleen ja uudelleen. Lisäksi muihin MMORPG:hin verrattuna City of Heroes vaatii pelaajalta vähemmän ajankäytön suhteen – asia, joka ei näinä nykymaailman hektisinä aikoina ole pieni juttu.

Peli on testattu Yhdysvalloissa julkaistulla versiolla ja Atlantin toisella puolella sijaitsevilla palvelimilla. Euroopassa City of Heroesin betatestaus on alkanut aivan hiljattain. Peli ilmestyy kokonaisuudessaan ensi vuoden alkupuolella, jolloin kaikilla wannabe-supersankareilla on mahdollisuus päästä kokemaan millaista on lentää trikoot päällä tai pelastaa tavallisia kaduntallaajia ilkeiden jengiläisten käsistä. Yhdysvalloissa betatestaukseen taas on ehtinyt City of Villains –jatko-osa, jossa nimensä mukaisesti hypätään supersankarien arkkivihollisten kenkiin. Pelisarjalla näyttääkin olevan pitkä ja monipuolinen tulevaisuus edessään.

Tekijä: Cryptic Studios
Julkaisija: NCSoft
Testattu: PC
Saatavilla: PC
Pelaajia: tuhansia
Pelin kotisivu: uk.cityofheroes.com
 

Muropaketin uusimmat