Uusimmat

Civilization: Beyond Earth: Rising Tide (Mac, PC)

27.10.2015 14:30 Miikka Lehtonen

CivilizationBeyondEarthRisingTide_arv_0kansiTekijä: Firaxis
Julkaisija: Firaxis
Testattu: Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskusmuistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows Vista SP2, Intel Core 2 Duo 1,8GHz, 2 Gt keskusmuistia, 256 Mt nVidia 8800 GT tai nopeampi DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)
Muuta: Laajennus, vaatii alkuperäisen pelin, hinta 29,99 euroa
Pelin kotisivuhttps://www.civilization.com/en/games/civilization-beyond-earth-rising-tide/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

CivilizationBeyondEarthRisingTide_arv_0enpa

 

Firaxiksen peleillä alkaa olla jo vähän kaavamainen elinkaari. Se ensimmäinen julkaisu on yleensä hyvä peli, josta puuttuu pari juttua. Sitten, noin vuoden kuluttua, peliin julkaistaan lisäosa, joka tuo mukaan ne puuttuvat jutut ja paljon muutakin, ja tekevät nyt pelistä erinomaisen.

Civilization: Beyond Earth lähti liikkeelle vähän eri asetelmista, sillä se ei alkujaankaan ollut mitenkään hirveän hyvä peli, vaan tuntui enemmänkin Civilization-modilta. Nyt lisäosa on julkaistu, mutta sillä on paljon paikattavaa.

Viime vuonna julkaistun Civilization: Beyond Earthin piti olla uusi Alpha Centauri, mutta se jäi kauas maalitaulustaan. Peli oli kyllä ihan hauskaa strategiaviihdettä, mutta tuntui käytännössä Civilization-modilta ilman juuri mitään merkittäviä uudistuksia tai parannuksia.

Nyt peli on saanut sen perinteisen ”vuotta myöhemmin” –lisälevynsä, Rising Tiden. Nimelleen uskollisesti Rising Tide tarjoilee merellisiä tunnelmia ja sisältää muun muassa veden päälle rakennettavat, kelluvat kaupungit, jotka voivat liikkua aaltojen harjalla.

CivilizationBeyondEarthRisingTide_arv_04

Neste nousee

Beyond Earth on siis peli tulevaisuuden kolonisteista, jotka laskeutuvat uudelle ja uljaalle planeetalle etsimään parempaa huomista ja uutta kotiaan. Matkassa on muttia, sillä planeettaa asuttaa pino vihamielisiä muukalaisia, eikä se naapurikaupungin kaverikaan välttämättä ole ihan ystävällinen. Sitten kehitetään, rakennetaan, soditaan ja laajennetaan koko rahan edestä.

Perustason 4X-kamaa muutamalla pienellä tuunauksella, mutta ei mitään hirveän ihmeellistä, varsinkaan jos verrokkina on täyteen buustattu Civilization 5. Ja sehän on, koska eivät pelit tyhjiössä elä.

Valitettavasti Rising Tide –lisäosa ei muuta tätä lopputulosta, sillä kaikki sen lisukkeet menevät kategoriaan ”ihan kiva, mutta”. Meren päälle rakennettavat kaupungit ovat ihan kivoja ja tuovat kartasta riippuen käyttöön yllättävän paljonkin lisää pelitilaa. Ja voi sitä riemun määrää kun tarpeeksi ärsytetty muukalaisten kekomieli spawnaa merille hirmuisen Krakenin, joka syö puolet kaupungeista kitaansa.

Diplomatia on monipuolisempaa kuin ennen, kiitos parinkin uudistuksen. Kaikki sivilisaatiot kerryttävät joka vuorolla poliittista pääomaa, joka on siis uusi resurssityyppi. Poliittisella voimallaan voi joko yrittää solmia diilejä, jotka sitten tuottavat molemmille osapuolille lisäpääoman ohella erilaisia etuja. Voi vaikka solmia sopimuksen, jonka ansiosta molemmat saavat tutkittua uusia yksiköitä sisältäviä teknologioita 10% normaalia halvemmin.

CivilizationBeyondEarthRisingTide_arv_02

CivilizationBeyondEarthRisingTide_arv_03

Merkittävämpää on se, että omalle johtajalleen saa persoonallisuuspiirteitä. Neljä piirrepaikkaa vastaavat niitä pelin yleisiä teemoja ja kuhunkin saa valita kyvyn useasta vaihtoehdosta. Näitä kykyjä voi sitten boostailla tai vaihdella myös poliittisen pääomansa avulla. Itse tykkäsin harventaa muukalaislaumoja, joten otin itselleni kyvyn, joka toi jokaisesta tuhotusta muukalaisnipusta vinon pinon tieteellistä tutkimusvoimaa laareihini ja niin edelleen.

Kun se naapurin ituhippi sitten innostuu valittamaan ”muukalaisten kansanmurhasta”, diplomatiaruutu näyttää vähän aiempaa enemmän infoa siitä, miksi naapuria nyt tällä kertaa harmittaakaan, ja miten paljon kunnioitusta ja pelkoa rajalla kykkivät MkV ”Ötökänmurskaaja” –raketinheitinpatteristot näissä herättävät. Käytännössä diplomatia tuntui oudolta. Naapurit sanoivat ei miltei kaikkiin ehdotuksiini, eivätkä suostuneet välillä hyväksymään rauhaa, vaikka miltei kaikki niiden kaupungit oli tuhottu ja tappio oli varma.

Planeetan pinnalta voi löytää myös artifakteja menneestä maailmasta, tai galaksin ihmeistä. Niitä voi sitten joko muuttaa raaka-aineiksi tai niistä voi yrittää kasata saman aihepiirin ympärille rakentuvia settejä, jolloin voi löytää uusia teknologioita ja muita läpimurtoja.

Uusien sponsorien – eli alkuasetelmaa muuttavien muuttujien – ja planeettatyyppien ohella uudistusten listasta löytyy vielä se, että pelin edetessä kerättävät ja kansakunnan yleistä filosofiaa kuvaavat affinityt eivät ole enää kiveen hakattuja, vaan tarjolla on myös hybridivaihtoehtoja. Enää ei siis tarvitse valita, kumpi kuulostaa paremmalta, ihmiskunnan rodullinen puhtaus vai miljoona kuollutta muukalaista. Levelöi molempia ja avaa uusia yksiköitä!

CivilizationBeyondEarthRisingTide_arv_01

Mutta miltä se tuntuu?

Onhan siinä yllä ihan kivasti uusia juttuja, mutta ei mitään mullistavaa. Ei varsinkaan, kun lisäosasta pitäisi maksaa se 29,99 euroa. Siihen hintaan odottaisi jo kovasti jotain uutta, mutta toisin kävi: Beyond Earth tuntuu yhä Beyond Earthilta. Kyllähän sitä vähän väliä vastaan tuli jotain uutta ja toki uudistukset tekevät pelistä hauskemman ja monipuolisemman kokemuksen kuin ennen, mutta ne eivät mene tarpeeksi pitkälle.

Kun fiilis ensimmäisten pelien jälkeen on, että jep, Beyond Earthiahan tämä edelleen on, en kyllä välttämättä katso saavani rahoilleni vastinetta. En toki odottanut, että lisälevy mullistaisi peliä mitenkään totaalisesti, mutta fiilikseni olivat silti aika vaisut. Tässäkö se oli? No, eipä vieläkään tee mieli pelata Beyond Earthia mielummin kuin Civilization 5:ttä!

Mutta en heitä vielä toivoa romukoppaan. Beyond Earth on edelleen ihan hauska ja pelaamisen arvoinen strategiapeli. Jos Civilization 5 on vielä pelaamatta, se on ehkä suorastaan erinomainen, sillä jos joka kulman takaa ei pilkistä deja vun peikko, pelistä saa varmasti enemmän irti. 29.99 euron hintaiseksi lisälevyksi Rising Tide tarjoaa kuitenkin liian vähän, eikä muuta tarpeeksi.

Kummastuttaako pisteiden tilalla komeileva peukku? Älä hätäänny, vaan lukaise aihetta käsittelevä blogipostaus!

 

 

Lisää aiheesta

Civilization III: Play the World (PC)

Civilization V (PC)

Civilization V: Brave New World (Mac, PC)

Civilization V: Gods & Kings -ennakko (PC, Mac)

Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

Sid Meier’s Civilization Revolution (PS3, 360)

Wiikon wanha: Civilization