Cleopatra: A Queen’s Challenge (PC)

17.04.2008 15:40 | Miikka Lehtonen

Oltiin Mystistä pelinä mitä mieltä tahansa, ainakin allekirjoittaneen mieleen se on jäänyt lähinnä kirosanana, puhtaasti perintönsä vuoksi. Kiitos Mystin voimme nykyään nauttia loputtomista seikkailupeleistä, joissa pelaaja tuijottaa staattista ruutua ja ratkoo yksinkertaisia logiikkaongelmia.

Näin tälläkin kertaa, mutta ainakin uusimmalla yrittäjällä on puolellaan yksi etu, nimittäin kiinnostava pelimaailma. Ainakin itse viihdyn Egyptin historiassa kymmenen kertaa mieluummin kuin geneerisessä usvan täyttämässä fantasiamaassa.

Cleopatra: A Queen’s Destiny on nimeltään hieman harhaanjohtava, sillä toisin kuin nimestä voisi kuvitella, pelaaja ei suinkaan ohjasta itse legendaarista kuningatarta. Itse asiassa Kleopatraa ei pelissä juuri edes nähdä, sen enempää kuin muitakaan hänen aikansa kuuluisuuksia. Näiden sijaan pelaaja ohjastaa nuorta oppilasta, joka joutuu keskellä sisällissodan kauhuja ratkomaan jos jonkinlaisia ongelmia yrittäessään pelastaa opettajansa tyttären.

Muinaismenoa

Itse peli on veistetty täysin samasta puusta kuin Myst ja miljoona muutakin seikkailupeliä. Staattiset ruudut, yksinkertaiset animaatiot ja kömpelö käyttöliittymä ovat siis päivän teemat. Cleopatra piristää vanhaa kaavaa tarjoamalla mahdollisuuden pyöriä ympyrää huoneissa, joskaan ideasta ei juuri oteta hyötyä irti. Pääseepä ainakin ihailemaan tarkemmin niitä Egyptin nähtävyyksiä.

Jos pelimoottori on sangen väsynyttä kamaa, samaa voi valitettavasti sanoa myös monista pelin ongelmista. Plussaksi on laskettava rauhallinen tempo, sillä aikaa vastaan ei tarvitse kisata, vaan jokaisessa tehtävässä saa ottaa rauhassa ja miettiä hartaasti. Ongelmien taso on tosin sen verran helppo, ettei todellisia pelinpysäyttäjiä tule vastaan.

Väsymyksen huipentumana pidin pelin mieltymystä alkemiaan. Tieteen oppilaana pelaajan pitää usein sekoitella ohjeiden mukaan erilaisia kemikaaleja. En oikeastaan edes viitsisi puhua puzzleista, koska ratkaisuun päästäkseen pitää vain seurata ohjeita.

Ei kannata silti kuvitella, että puzzlesuunnittelu olisi kokonaan täyttä roskaa, sillä mukaan mahtuu hyviä oivalluksia ja kiinnostavia tehtäviä. Valitettavasti nämä jäävät kuitenkin vähemmistöön, joskin niukasti.

Sarjassamme hyvät ideat joista olisi saanut irti enemmänkin voisi mainita pelin yrityksen syventää pelihahmoa todella alkeellisella hahmonluonnilla. Pelin aloittaessaan pelaaja saa valita sankarilleen syntymäpäivän, joka määrittää tälle hyviä ja huonoja päiviä. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaa vain sitä, että joskus puzzlet ovat pikkuisen pitempiä tai lyhyempiä kuin normaalisti.

Kaikesta huolimatta viihdyttävä

Tässä vaiheessa voisi helposti kuvitella, että peli on melkoinen floppi. Moottori on vanhentunut, puzzlet ovat epätasaisia eikä pelaaja pääse edes ihailemaan Kleopatran kehuttua kauneutta. Jotenkin oudosti peli silti piti otteessaan. Ehkä osasyy löytyy sen rauhallisesta tunnelmasta, johon antauduttuaan on mukava istuskella ratkomassa tehtäviä ja kuuntelemassa mainiota soundtrackia.

Oma osansa voi olla myös sillä, että peli on mukavan rehellinen. Se ei yritä olla interaktiivinen elokuva tai mitään muutakaan typerää, vaan tyytyy olemaan perusmukava seikkailupeli. Oli miten oli, seikkailupelien ystävät saanevat pelistä sen reilut 10 tuntia viihdettä, mutta itse suuntaisin katseeni ensin muualle.

 

Tekijä: Kheops Studio
Julkaisija: Nobilis/Paradox Interactive
Testattu: Windows Vista, Intel Core 2 Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt keskusmuistia
Laitevaatimukset: Windows 2000/XP/Vista, Pentium III 800 MHz tai nopeampi, 64 Mt muistia
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.cleopatra-thegame.com/indexUK.html

 

Lue lisää eDomesta

EverQuest II – Rise of Kunark (PC)

Hard to be a God (PC)

King’s Quest Collection (PC)

Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer (PC)

Nostradamus: The Last Prophecy (PC)

Pirates of the Burning Sea (PC)

Sam & Max Episode 203: Night of the Raving Dead (PC)

Sam & Max Episode 204: Chariots of the Dogs (PC)

The Sims: Selviytymistarinat (PC)

Ovatko Mystit...

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Loistavia seikkailupelejä
0%
Ihan sujuvaa ajanvietettä
0%
Seikkaipelien syöpä
0%
En osaa sanoa
0%

Siirry takaisin kyselyyn

Muropaketin uusimmat