UUSIMMAT

Close Combat: Modern Tactics (PC)

08.04.2008 09:00 | Jukka O. Kauppinen

Close Combat -sotapelit ovat nauttineet toisen maailmansodan kuvauksillaan pelaajakansan suosiosta jo 12 vuotta. Myös sarjan viimevuotinen modernisointi, Cross of Iron, oli erinomainen teos, jonka myötä klassisesta reaaliaikasodinnasta voitiin nauttia kunnolla myös moderneilla tietokoneilla.

Sarjan modernisointi moderniin sodankäyntiin menee kuitenkin penkin alle. Vaikka nykyaikainen sodankäynti voisikin toimia tällä pelimoottorilla mainiosti, ei sille yksinkertaisesti anneta mitään mahdollisuuksia.

Close Combat: Modern Tactics on periaatteessa lupaava teos. Se ottaa toimivan pelin konseptin ja tekee toisen maailmansodan strategiasta nykyaikaan sijoittuvan strategian. Nykypäivän jenkkilinjan mukaan peli siirretään tietysti Irakin/Syyrian tienoille, joissa Yhdysvaltain armeijan osastot kamppailevat arabiarmeijoita vastaan.

Lähtötilanne muistuttaa turhankin paljon pahoin epäonnistunutta Combat Mission: Shock Forcea, mutta osapuolten mallinnus on tasaisempi. Myös arabeilla pärjää, yllättävää kyllä.

Mutta ikävä kyllä Modern Tactics menee monella rintamalla niin pahasti puihin, ettei sitä pysty suosittelemaan kenellekään.

Okei, taistelusysteemit ja pelattavuus ovat kunnossa, sarjan perinteiden mukaan. Osastoja on helppo komentaa, pelaajalla ei ole epäselvyyttä mitä käskyjä annetaan kellekin ja yksiköiden tilan näkee selvästi. Mutta reitinvalinta pilaa joka ikisen pelin. Ihan oikeasti. Close Combateissa on ennenkin vitsailtu vihollisen kimppuun peruuttavista ja paikallaan pyörivistä panssarivaunuista, mutta Modern Tacticsissä tämä tuntuu pahemmalta kuin koskaan. Kulkuneuvojen reitinvalintaan ei yksinkertaisesti voi luottaa, ei sitten pätkääkään. Tämä pilaa monet taistelut täydellisesti.

Toisekseen tekoäly on käsittämättömän passiivinen. Ihmispelaajan puolustautumistehtävissä tekoälyn joukot saattavat junnata näkymättömissä loppuun saakka. 30 minuutin mittaisen tehtävän aikana puolustus saattaa nähdä muutamia tipoittain hipsiviä ja paikoillaan pyöriviä panssareita, ehkä jonkin uskaliaan tiedusteluryhmänkin. Mutta yleensä kunnolliset, keskittyneet hyökkäykset jäävät tulematta. Ero vaikkapa Close Combat III:n / Cross of Ironin neuvostoliittolaisiin panssarivyöryihin on käsittämätön. Miten peli on voitu munata näin?

Lopullinen niitti on kampanjan täydellinen puute. Close Combatien ydin on aina ollut kampanja, jonka myötä pelaajan yksiköt kulkevat taistelusta toiseen, keräten kokemusta, kaatuen, saaden täydennyksiä… Yksiköillä oli merkitystä. Vaan ei nyt. Tarjolla on vain liuta yksittäisiä taisteluja, jotka liittyvät toisiinsa periaatteessa vaan ei käytännössä.

Modern Tactics onkin malliesimerkki täydellisesti sotketusta jatko-osasta. Se on varmastikin kohtalaista hupia kaksinpelinä lähiverkon tai netin yli, mutta silloinkin yksiköiden reitinhaku todennäköisesti huudatuttaa. Yksinpeliksi tästä ei ole. Pysykää kaukana.

 

Tekijä: Strategy 3 Tactics
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset:
Pelaajia: 1-10
Pelin kotisivu: http://www.matrixgames.com/games/game.asp?gid=350

 

Lue lisää eDomesta

Advanced Tactics: World War II (PC)

Battlefront (PC)

Carriers at War (PC)

Close Combat IV: Taistelu Viipurista (PC)

Close Combat: Cross of Iron (PC)

Commander: Europe at War (PC)

Jenkit puolustavat maailmanrauhaa keräämällä pelejä Irakiin

Onko sinusta Ilmavoimien taistelunjohtajaksi? Testaa taitosi Hornet Leaderillä.

Strategic Command 2: Blitzkrieg (PC)

The Operational Art of War III (PC)