Close Combat: Panthers in the Fog -ennakko (PC)

11.11.2012 21:54 | Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Matrix Games
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Tulossa: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 800 MHz prosessori, 1 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain
Pelaaja: 1, 2 (internetissä)
Muuta: digiostos
Pelin kotisivu: Close Combat: Panthers in the Fog
Testaaja: Jukka O. Kauppinen

Close Combat -strategiapelien sarja ilahdutti sotapelien ystäviä suunnattomasti vuonna 1996 ilmestyneellä esikoisteoksellaan. Atomic Games -studion nätti, omaperäinen ja innovatiivinen rts-sotailu viehätti yhteensä viiden pelin verran, vuonna 2000 ilmestyneeseen ja alkuperäisen sarjan viimeiseksi jääneeseen Invasion Normandyyn sakka.

Close Combateja on sittemmin nähty monessa muussakin muodossa, mutta nyt luvassa on ensimmäinen upouusi CC-strategia miesmuistiin. Kolme hurraata Panthers in the Fogille!

Mutta kerrataanpa vielä CC-sarjan viimeiset viisi vuotta. Invasion Normandyn ja 2007 julkaistun Close Combat III: The Russian Frontin uusioversio Cross of Ironin väliin mahtui monta surkeaa yritystä viedä pelisarjaa uusiin suuntiin. Pieleen menivät. Mutta Cross of Iron menestyi yllättävän hyvin, minkä tekemänä alkuperäisestä pelisarjasta tehtiin koko liuta parannettuja, laajennettuja ja nykykoneilla toimivia modernointeja: Close Combat: Wacht am Rhein 2008 (The Battle of the Bulge), Close Combat: The Longest Day 2009 (Invasion Normandy) ja Close Combat: Last Stand Arnhem 2010 (A Bridge Too Far). Hyvin on siis vanhaa lehmää lypsetty, mutta hyvä että on, minä ainakin kiitän.

Ihan uuden Close Combatin lähestyminen onkin omanlaisensa merkkitapaus. Kiintoisa siinäkin mielessä, että olisiko lopulta jo päästy eroon yhdestä vanhan pelimoottorin ja tekoälyn perussynnistä: eli hieman aneemisesta tekoälystä.

Ennakkoversion perusteella vastaus on harmillisesti kielteinen. Sama vanha tekoälyrutiini surraa edelleen taustalla, mikä tekee pelaamisesta joskus pirun tylsää. Vihollinen vain pyörii paikallaan, eikä sen enempää lähde hyökkäykseen kuin tee hämääviä sivustamanööverejäkään. Peluu onkin yleensä kiinnostavampaa hyökkääjänä.

Close Combat -sarjan vanhoille ystäville uutuus on pääosin tutunlainen, ehkä vähän nätimpi, muokkautuvampi ja hiotumpi vain. Grafiikat ovat entisenlaista pikkunättiä 2D:tä, vähän vanhoja pelejä värikkäämpänä ja kylläisempänä vain. Äänet ovat taistelukentän jytinää, räjähdyksiä ja sotilaiden huutoja.

Tärkeimmiten se kiehtova RTS-sotimisen henki on tallella. Joukkojen komentaminen taistelukentällä reaaliajassa on rakennettu taitavasti sopivaan mittakaavaan, jossa jokaisen sotilaan henki on arvokas. Kartalla liikkuvien osastojen komentaminen, tukiaseiden sijoittelu ja panssarivaunujen ynnä muun kaluston johtaminen on suorastaan kiehtovaa.

Ajallisesti Panthers in the Fog sijoittuu Normandian maihinnousun tapahtumiin. Wehrmacht yrittää vastahyökkäystä Mortanissa, tarttuen kaksin käsin viimeiseen mahdollisuuteensa työntää liittoutuneiden maihinnousu takaisin mereen. Kokonaisuus on kiintoisa paketti, jota voi pelata niin yksittäisinä taisteluina, pieninä muutaman taistelun mittaisina operaatioina tai täysimittaisena kampanjana, jossa pelaaja siirtelee strategisella kartalla yksiköitään, jakaa niille tulitukea ja sen jälkeen katsotaan mitä vihollinen tällä kertaa juonitteli. Toiset yksiköt liikkuvat esteittä, toisten niskaan tulee yhtäkkiä ilmaisku ja muutamat kohtaavat vihollisen, minkä jälkeen siirrytäänkin hoitamaan jokainen yhteenotto taktisessa rts-pelitilassa.

Tässä kohtaa täytyy ylistää kampanjajärjestelmän mainiota toimivuutta, sillä taistelut eivät ole välttämättä kerrasta poikki yhteenottoja. Joskus tappelut päättyvät tasapeliin, joten kahinaa jatketaan myös seuraavalla kierroksella. Pikaisen voiton nimissä ei kannatakaan uhrata joukkojaan, sillä pyrrhosmaiset tappiot itkettävät myöhemmissä taisteluissa.

Vaikka Panthers in the Fog on monella tapaa jo monet kerrat nähty peli, löytyy siitä sarjan vanhoillekin faneille sen verran uutta ja kiinnostavaa, että se onnistui herättämään innon. Uusiksi koodattu peli toimii nykywindowseissa paremmin kuin edeltäjänsä, laajemmasta yksikkövalikoimasta löytää kivoja yllätyksiä ja sodankäynti on yksinkertaisesti mukavaa.

Kokeiltu ennakkoversio tuntui jo niin valmiilta peliltä, että eiköhän tätä uskalla suositella jo nyt toisen maailmansodan strategioiden ystävien ennakkotilauslistalle.

 

Videokaapauksia omasta pelailustani

Virallinen traileri

 

Lisää aiheesta

Close Combat: Cross of Iron (PC)

Close Combat: Modern Tactics (PC)

Close Combat: The Longest Day (PC)

Close Combat: Wacht am Rhein (PC)

Lue myös

Carrier Command Gaea Mission (PC, Xbox 360)

Halo 4 (Xbox 360)

New Super Mario Bros. 2 (3DS)

Shardlands (iOS)

Skylanders: Giants (PS3, Wii, Xbox 360)

Unfinished Swan (PS3)

 

Muropaketin uusimmat