Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 3: The Oracle (Mac, PC)

24.06.2013 17:30 Juho Anttila

Tekijä: Phoenix Online Studios
Julkaisija: Phoenix Online Studios
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3570K 3.4 GHz, 16 Gt muistia, NVidia GTX 670
Saatavilla: PC, Mac
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Pentium 4 1,8 Ghz, Ahtlon XP 1700+ tai nopeampi, GeForce 210, Radeon X600 tai nopeampi näytönohjain, 2 Gt muistia, 2,5 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.postudios.com/cognition/
Arvostelija: Juho Anttila

Julmia sarjamurhaajia, yliluonnollisia kykyjä ja taustalla etenevä kaiken yhteen sitova juoniverkko. Kickstarter-rahoitettu Cognition yllätti iloisesti punomalla kiehtovan mysteerijuonen. Tarinan kolmas osa myllääkin sitten kaiken uusiksi.

Neliosainen sarja osoittautui kahden ensimmäisen osansa perusteella mukavaksi yllätykseksi. Perinteinen seikkailupeli kiehtovalla juonella varustettuna kutkutti mukavasti aikuisempia puzzlemakuhermoja. Legot uudelleen järjestävä kolmas osa on kuitenkin hankala pala.

Pahemmin edellisiä osia spoilaamatta muistelemme Erica Reedin olevan veljensä murhasta traumatisoitunut punapäinen FBI-agentti. Kun toisiinsa kietoutuvat raa’at murhat osoittautuvat myös Reedin menneisyyteen kytkeytyviksi, on agentin pakko ottaa käyttöön kaikki keinonsa, yliluonnolliset voimat mukaan lukien.

Niin, yliluonnolliset voimat hyvinkin. Cognitionin kantava idea on Erica Reedin vähitellen heräävä kyky nähdä menneisyyteen. Kätevän kuuloisista taidoista riittikin kosolti apua ratkoessa kahta ensimmäistä mysteeriä, mutta tarinan kolmannen osan kohdalla tilanne kääntyy uhkaavaksi. Erica Reed ei nimittäin ole yksin yliluonnollisten kykyjensä kanssa ja psyykikkojen välillä on yllättävä yhteys.

Maisemat uusiksi

Kaksi ensimmäistä osaa laittoivat sankariagentin suhaamaan ympäri kaupunkia paikasta toiseen. Kolmas osa muuttaa kaavaa radikaalisti. Tuttuja paikkoja ei nähdä lainkaan, sen sijaan tapahtumat sijoittuvat kokonaisuudessaan yhden rakennuksen sisään. Paikan sijaan tällä kertaa liikutaan kuitenkin myös ajassa.

Edelleen kehittyvät kyvyt antavat Erica Reedille nyt mahdollisuuden uppoutua näkyihin pidemmäksi aikaa ja myös vaikuttamaan niihin. Samalla astutaan ensimmäistä kertaa tarinan aikana myös toisen hahmon saappaisiin. Vuosien ylitse ulottuva kytkös tulevaisuuteen ja menneisyyteen näkevien psyykikkojen välillä antaa uuden näkökulman sekä tarinaan että sen esittelemiin ongelmiin.

Voisi kuvitella, että rajattu tila syö mielenkiintoa myös tarinalta, mutta Cognition osoittaa nämä epäilykset turhiksi. Phoenix Online Studios lataa nimittäin pöytään sellaisen määrän paljastuksia ja yllätyksiä, ettei paremmasta ole väliä. Käytännössä kaikki, mitä kahden ensimmäisen pelin aikana koettiin, puretaan auki ja myllätään uuteen uskoon.

Kun jälleen muutaman tunnin kestävä episodi on koettu loppuun saakka, on kaikki kääntynyt päälaelleen. Samalla dominot on aseteltu pöydälle kiehtovaan muodostelmaan odottamaan finaalia, joka tänne saakka selvittyä on pakko nähdä jo pelkän tarinan vuoksi.

Toinen vie tehoja toiselta

Valitettavasti tällä kertaa tarina vie tilaa itse peliltä. Tekijät ovat selvästi keskittyneet juonenkäänteiden esittelemiseen ja tarinan viemiseen eteenpäin. Samalla seikkailupelien ydin, puzzlet, tuntuvat jäävän ajoittain jopa sivuosaan.

Joukkoon mahtuu toki yksi haastavampi ja samalla kiinnostavampi pulma, mutta muuten liikutaan kovin pinnallisella tasolla. Esimerkiksi sarjan kakkososassa lanseerattu kyky nähdä toisen ihmisen ajatuksiin jää lähes täysin hyödyntämättä. Vaikka kykyä käytetäänkin, ei siihen ole tällä kertaa liitetty minkäänlaisia oikeita pulmia. Kohtauksissa pääsee eteenpäin, kunhan valitsee tarjolla olevista vain oikean kuvan. Hukattu mahdollisuus ottaen huomioon sen, kuinka kiehtova pulma samasta aiheesta saatiin irti edellisessä osassa.

Vaikka aikamatkustuksesta ei olekaan kyse, tarjoaa taito kurkistaa ja osallistua menneisyyden tapahtumiin toisen hahmon kautta mahdollisuuden virittää vaikka minkälaisia pulmia. Tätäkin tilaisuutta hyödynnetään lopulta rikollisen vähän. Koko kyky taantuu pelkäksi juonenkuljetuksen välineeksi.

Pakko se on nähdä loppuun saakka

Jos trilogian keskimmäinen osa on vaikea, voidaan samaa kaavaa soveltaa myös neliosaisen tarinan toisiksi viimeiseen episodiin. Yllättäen The Oracle taklaa tarinankerrontaan liittyvät haasteet pistämällä pakan rohkeasti sekaisin, mutta pelillisesti otetaan harha-askelia. Se tekee kolmososasta, jos ei varsinaista pettymystä, niin kuitenkin sarjan tähän mennessä heikoimman osan.

Huonosta pelistä ei ole vieläkään kyse, vaikka tekniseltä toteutukseltaan Cognition onkin ajoittain jopa kömpelö. Tähän seikkailupeligenren kohdalla on tosin totuttu. Budjetit ovat mitä ovat ja tekijät panostavat ymmärrettävästi kauniin pinnan sijaan juoneen ja pelillisiin ansioihin. Tällä kertaa jälkimmäisiä on vain painotettu hieman liian vähän.

Erica Reedin tarinasta tähän saakka nauttineille kyse on tietenkin pakkohankinnasta ja voin melkein luvata, että lopputekstien pyöriessä tarinan viimeistä osaa odottaa, jos mahdollista, entistäkin malttamattomammin. Tarinavetoisesta pelistä puhuttaessa ensikertalaisten kannattaa tietenkin aloittaa sarjan edellisistä osista, joten jos tänne saakka jaksaa, kolmososan pienet pelilliset puutteet antaa todennäköisesti helposti anteeksi.

Toivottavasti Phoenix Online Studios malttaa kuitenkin rakentaa sarjan finaalin huolella loppuun saakka myös pulmien osalta. Tarinapuolella kolmososa tyhjentää pajatson jo melko täysin monessakin mielessä, joten odotukset jatkolle ovat sangen korkealla. Mitä tekijät vielä hihastaan ravistelevatkaan, toivottavasti se tarjoillaan tarpeeksi tukevalla puzzlepaketilla höystettynä. The Oracle kun jättää sillä rintamalla vielä nälkäiseksi.

 

Lisää aiheesta

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1 ja Episode 2 (Mac, PC)

Phoenix Online Studiosin ensimmäinen kaupallinen peli on jännittävä sarjamurhaajatrilleri, joka yhdistelee agenttijännäriin kevyitä yliluonnollisia elementtejä. Mikä parasta, peli on toteutettu perinteisten osoita ja klikkaa -seikkailujen hengessä.

Lue myös

Dragon’s Dogma: Dark Arisen (PS3, Xbox 360)

Fire Emblem Awakening (3DS)

Fuse (PS3, Xbox 360)

Panzer Corps: Grand Campaign ’44 & ’45 West DLC (PC)

Persona 4 Arena (PS3, Xbox 360)

The Last of Us (PS3)

Warhammer Quest (iOS)