Uusimmat

Colin McRae: Dirt 2 (PC, PS3, Xbox 360)

10.09.2009 19:45 Miikka Lehtonen

Eipä ole ralliautoilukaan enää entisensä. Kun minä olin nuori ™, kisaa ajoivat vähäsanaiset ja kivikasvoiset ammattimiehet ja kisoilla oli arvostusta. Nykyään rateissa heiluu ties mitä polkupyöräilijöitä, ruutu on täynnä limsamainoksia ja kaiuttimissa pauhaa surkea teinimusiikki.

Rallipelitkään eivät ole enää entisenlaisia ja Colin-vainaalle voisi mennä sormi suuhun, mikäli hänet pistettäisiin huristelemaan Dirt 2:n väkivaltaisille ja tiukoille katuradoille. Vauhtia, vaarallisia tilanteita ja tonnikaupalla lentävää romua.

Vaikka pelin nimessä koreilee yhä legendaarisen ja nyttemmin kuolleen rallikuskin nimi, paljon muuta yhteistä ei tosiaan löydy niihin sarjoihin, joissa Colinkin ansaitsi maineensa. Perinteinen ralli on historiaa ja nyt ajetaan Tokion ja Lontoon kaduilla, hiekkaa ja asfalttia yhdistelevillä radoilla. X-Games-henkinen toteutus näkyy ja tuntuu kaikkialla pelin kuskeista kisavalikoimaan ja käyttöliittymään saakka. Jos moinen sattuu iskemään, tämä saattaa olla hyvä juttu. Itse olisin pärjännyt vähemmälläkin riekkumisella.

Vaikka pelitiloja löytyy joka lähtöön, se tärkein on edelleen tuttu alkuperäisestä Dirtistä. Pelaaja suhaa pitkin maailmaa osallistumassa kisoihin, keräämässä kokemusta ja kasvattamassa pankkitiliään. Rahan ja kokemuksen karttuessa saa avattua uusia kisoja ja ostettua entistä kovempia autoja, joten pelissä on mukana se klassinen jatkuvan palkitsemisen tuntu, jota on aiemminkin voinut osoittaa syyttävällä sormella kun aamulla vähän nukuttaa.

Komealta näyttää

Autoilu itsessään on yhdistelmä uutta ja vanhaa. Välillä piipahdellaan nostalgisissa klassikkorallien tunnelmissa, mutta pääasiassa suhataan niillä turhankin usein nähdyillä katuradoilla, joissa vauhti on kovaa samoin kuin kontaktitkin. Pelin vauriomalli on yhä A-luokkaa ja on hieno katsella, kun edessä viilettävä kilpailijajoukko aiheuttaa massiivisen kolarin, jossa pelti vääntyy ja autot lentävät piruetteja ilmassa.

Tähän sopii myös pelin suurin yksittäinen uusi ominaisuus, muun muassa GRIDistä tuttu mahdollisuus kelata aikaa taaksepäin. Kun tiukka kurvi tai viime hetkeen jätetty jarrutus väistämättä muuttaa auton rusinaksi, nappia painamalla voi kelata taaksepäin hetkeen ennen jysähdystä ja välttää aiemmat virheensä.

Audiovisuaalisesti Dirt 2 onkin muikeaa kamaa. Moottorit mylvivät komeasti, radat näyttävät hyviltä ja vauhtia piisaa. Tämähän on tosin aina ollut sarjan vahvuus ja esimerkiksi GRID hurmasi juuri sillä katuautoilun väkivaltaisen intensiteetin tunnelmallaan, joka sai pelaajan välittömästi uskomaan olevansa auton ratissa.

Tällä kertaa sitä kontaktia ja väkivaltaa saattaa olla pelissä hieman turhankin kanssa, sillä pelin ajotuntumaa on muokkailtu hieman fyysisemmäksi. Alkuperäisen Dirtin painottomat ja sekunnissa pysähtyvät pahvilaatikot ovat historiaa ja tilalla on GRIDistä lainattu ajomalli, vielä hieman muokattuna. Autot alkavat vihdoin tuntua fyysisiltä esineiltä, joskaan fysiikka ei vieläkään vaikuta niihin aivan siten kuin sen oikeasti pitäisi. Autot tuntuvat luistelevan kuin ne olisivat jäällä ja pito on jotain, mitä tapahtuu muille ihmisille.

Tästä rusettiluistelu-tuntumasta johtuen pelin paras taktiikka onkin ottaa kurvit sladittamalla vieressä olevan auton kylkeen ja kaasuttamalla sitten pois tapahtumapaikalta kun poloinen vielä ihmettelee, mikä se oikea suunta olikaan. Jos siis perinteinen ralliautoilu ja puhtailla suorituksilla voittaminen kiinnostavat, Dirt 2 ei ole peli sinua varten.

Paikkansa arvoinen?

Dirt 2:n kelpoisuutta pohdittaessa ensimmäinen ja tärkein kysymys on ajomalli ja sinun suhtautumisesi siihen. Jos pidit GriDistä, tulet varmasti pitämään myös Dirt 2:sta. Itse en ole ikinä perustanut sarjan ajomallista, vaan olen sitkeästi sitä mieltä, että arcade-pelissäkin ajamisen pitäisi tuntua oikealta, vaikka erilaisten voimien vaikutusta autoon olisikin liioiteltu pelattavuuden nimissä. Tältä pohjalta on vaikea lähteä nauttimaan pelistä.

Myös pelisarjan pitkäaikaisia veteraaneja saattaa hieman ihmetyttää, sillä moni asia on muuttunut rajoitetumpaan suuntaan. Autojen tuunaus on pintapuolisempaa kuin ennen, radat ovat todella lyhyitä ja niitä on aiempaan verrattuna sangen vähän.

Kolikon kääntöpuolella peli tarjoaa vihdoin kunnon online-tilat, joissa voi kisata muiden ihmisten kanssa joko yksin tai tiimeissä. Online-huristelusta pitäville jo pelkästään tämä riittänee positiivisen ostopäätöksen tekoon.

Muidenkin kannattaa harkita ja tutustua demoon, sillä pohjimmiltaan Dirt 2 on hyvä autoilupeli, josta irtoaa sopivalle kuskille mukavia hetkiä. Mainitsen demon erityisesti siksi, että pelin ajomalli on kansaa jakava päätös. Joku tykkää, toinen ei. Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, 65 eurolla ei irtoa kovin paljon nautintoa.

 

Tekijä: Racing Studio
Julkaisija: Codemasters
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: DS, PC, PlayStation 3, PSP, Wii, Xbox 360
Laitteistovaatimukset: Windows XP, Pentium 4, 1 Gt keskusmuistia, 12,5 Gt kiintolevytilaa, GeForce 6800 GT tai vastaava näytönohjain 256 Mt muistilla
Pelaajia: 1-8 (verkossa)
Pelin kotisivu: http://www.dirt2game.com
Miikka Lehtonen

 

Toinen mielipide (Xbox 360)

Kuten Miikka alkuperäisessä arvostelussa totesi, on Codemastersin uusin kaukana pelisarjan alkuperäisestä sisällöstä. Muuttunut suuntaus ei ole kuitenkaan pelkästään negatiivinen juttu, sillä esimerkiksi rallicross ja useat erilaiset amerikkalaistyyppiset kilpasarjat ovat kiintoisia ja tuovat kaivattua vaihtelua. Etenkin kun rallin MM-sarja on tällä hetkellä vain varjo entisestään.

Peli tarjoaa monipuolisesti sisältöä, mutta ennen kaikkea kokonaisuus on rakennettu hyvin ja jokainen ajoneuvo tuntuu persoonalliselta. Kehittäjät ovat selvästi jakaneet keskittymistään kaikkiin pelistä löytyviin kilpaluokkiin ja näin on rakennettu ihanteellisen tasapainoinen moottoriurheiluelämys, joka ei ole pelkkää perinteistä rallia.

Ohjaustuntumassa tapahtuneet muutokset ovat nostaneet realismia useamman askeleen verran. Vaikka muutokset rajoittuvat jarrujen tehon laskemiseen ja yliohjautumisen lisääntymiseen, on kokonaisuus muuttunut oleellisesti. Nyt autoilla voi taittaa mutkat usealla eri tavalla ja jyrkempiin mutkiin on mietittävä ajolinjaa entistä tarkemmin. Virhearvioiden seurauksena pyörähdykset ja ulosajot ovat yleisiä.

Dirtin paras uudistus on kuitenkin erinomaisesti toimiva verkkomoninpeli. Ensimmäisten viikkojen aikana peli on noussut linjoilla hitiksi ja peliseuraa löytyy runsaasti. Verkkokoodi on toteutettu hyvin ja pelikokemus ihmisiä vastaan on hyvässä seurassa koukuttavaa. Pelimuodoista mainitsemisen arvoinen on joukkuepelimuoto, joka tuo mieleen monet kilpa-autoilun klassikkotapahtumat.

Kaikkiaan Codemasterin uutuuskaahailu ei ole enää rallipeli sanan perinteisessä merkityksessä, vaan monipuolinen offroad-ajopeli rallijuurin. Se on arcadepainotteisuudestaan huolimatta yksi tämän hetken parhaista ajopeleistä ja kokeilunarvoinen aihepiirin ystäville etenkin onnistuneen moninpelin ansiosta.

Mikko Rekola

 

Lisää aiheesta

Colin McRae DiRT (PC, 360)

Skottilaisen rallilegendan ja Codemastersin yhteinen taival jatkuu ainakin vielä yhden pelin verran. Sarjan kuudetta osaa on odotettu jo useamman vuoden ajan. Miten uuden konsolisukupolven tehot on onnistuttu hyödyntämään? Entä millainen on ennakkoon hehkutettu vauriomalli?

Colinin olikin hyvä aika palata maisemiin uusien pelivehkeiden rantauduttua. Vaikka mies ei ole enää ehkä se optimaalisin keulakuva päätoimisen ralliuran päätyttyä, olivat molemmat osapuolet silti halukkaita jatkamaan elämysrintamalla.

Colin McRae Rally 04 (pc, PS2, Xbox)

Colin McRae on yksi rallimaailman ikoneista, vaikka hänen tähtensä on vähitellen hiipumassa. Codemasters iski kultasuoneen 1990-luvun lopulla, kun se hankki itselleen oikeuden tehdä rallipelejä skottikuljettajan nimellä. Colin McRae Rally oli menestys ja kakkososaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista rallipeleistä, jopa parhaana. Colin McRae Rally 3 petti odotukset huonohkon ajomallinsa ja Colin-innokkuutensa vuoksi, mutta Colin 04 on tullut paikkaamaan tilannetta.

Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)

Codemastersin suosittu TOCA-sarja saa jatkoa useamman vuoden hiljaiselon jälkeen. Otolliseen julkaisuaikaan ilmestyvä katukaahailu ei kuitenkaan jatka edellisten osien viitoittamaa tietä, vaan saapuu viivalle uusin eväin. Ratojen ja autojen määrää on karsittu, mutta vastapainona onnistunut kisaamisen tunne nostaa uutukaisen konsoliajopelien kärkikahinoihin.

Kokonaisuuden selkärankana toimiva uratila on kokenut suurimman muutoksen, sillä juonellinen ura on korvattu pelkillä kilpailuilla ja henkilökohtaisella sihteerillä. Perusteet ovat kuitenkin ennallaan, sillä pelaajan tehtävänä on metsästää voittoja Aasiasta, Euroopasta ja Amerikasta.

Lue myös

Age of Conan – paluu Kimmeriaan (PC)

New Star Grand Prix (PC)

Prototype (PC, PS3, Xbox 360)

Resistance: Retribution (PSP)

SBK 09 Superbike World Championship (PC, PS3, 360)

The Beatles: Rock Band (PS3, Wii, Xbox 360)

Trials HD (Xbox 360)