Commando Arcade (C64)

24.06.2014 19:30 | Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Elite Systems / Nostalgia
Julkaisija: Nostalgia
Testattu: Commodore 64 / EasyFlash-moduli
Saatavilla: Commodore 64
Laitevaatimukset: Commodore 64
Pelaajia: 1
Muuta: Ihan oikea Commodore 64 -peli. Ilmainen. Toimii toki myös emulaattoreilla.
Pelin kotisivu: Commando Arcade
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Commando. Rob Hubbard. Jos eivät Jonnet muista, niin eivät kyllä kaikki vanhemmatkaan. Mutta kun puhutaan kasibittisen aikakauden peleistä, niin johan keulii ja sedät pusertavat spontaaneja retro-onnen kyyneliä. Sillä Commando oli pelien Peli.

Ja nyt siitä on julkaistu uusi versio.

Ei huolta. Tämä on silti se sama C-64-peli. Päivitettynä, viritettynä ja remasteroituna versiona. Ei mikään karsea HD-uudelleenjulkaisu.

Commando

Jos ihan toden totta puhutaan, niin se vuonna 1985 C-64:lle julkaistu Commando ei ollut pelinä järin ihmeellinen. Ei edes ainutlaatuinen. Toden sanoakseni, vain vähän myöhemmin julkaistu Who Dares Wins II oli pelinä reilusti parempi ja kiinnostavampi. Tosin myös niin samasta kloonipuusta veistetty, että Commandon julkaissut Elite Systems pisti Alligata Softwaren Who Dares Wins -pelin myyntikieltoon oikeuden päätöksellä. Näin Elite sai oman pelinsä ensin kauppoihin ja räjäytti joulumyyntipotin. Alligata taasen vaihtoi pelinsä hahmon baskerin väriä, nimesi pelin Who Dares Wins II:ksi ja ehti vielä nipsaisemaan itselleen siivun räiskintämarkkinoista.

Vuonna kaheksanviis.

Ei Elite myyntikieltoa silkkaa ilkeyttään hakenut, sillä sekä Who Dares Wins (I/II) että Commando perustuivat Capcomin kolikkopeliin. Elite Systemsin jehut olivat näet ensimmäiset eurooppalaiset pelintekijät, jotka uskaltautuivat Japaniin pelimessuille haistelemaan lisensointikelpoisia hittipelejä. Commandon kohdalla kaverit haistoivat hitin, mutta Alligatan lisensoimaton klooni uhkasi pahemman kerran bisneksiä. Ja kun tyypit eivät suostuneet lykkäämään Who Daresin julkaisua kauniisti pyytämällä, niin sittenpä paikallinen poliisi kävi pistämässä lukot firman oviin. Ja niin Commando ehti ensin kauppoihin ja räjäytti pankin. Megahittihän siitä tuli, ennen kaikkea Rob Hubbardin uskomattoman hyvän soundtrackin ansiosta.

Sillä tuohon aikaan Hubbard oli elämänsä kunnossa. Mies palkattiin tekemään C-64-versio kolikkopelin tunnarista. Ukko kuunteli sen kerran, meni kellariin ja sovitus oli valmis 12 tunnin urakan jälkeen. Kun Elite Systemsin tyypit tulivat aamulla toimistolle, soitti jokainen firman C-64 Hubbardin Commandoa loopilla. Se oli varmasti käsittämättömän hienoa.

Niin, se peli. Millainen se oli? No, tällainen:

Commando 1985

Varsin simppeliä ylöspäinjuoksuräiskintää siis, mutta voi luoja se musiikki. Musiikki loi peliin uusia ulottuvuuksia ja innoitti pelaamaan kerta toisensa jälkeen.

Commando Arcade

Kotimikroversio Commandosta oli kuitenkin luonnollisesti alkuperäistä rajoitetumpi. Kolikkopelissä oli kahdeksan kenttää, C-64:llä vain kolme. Mutta nyt iloiset hakkeriveitikat ovat käyttäneet aikaansa hyvin ja alkuperäinen, vain kahdessa kuukaudessa kasattu klassikkopeli on tehty osittain uusiksi. Peliä on viilattu, tuunattu ja laajennettu. Nyt se on täydellinen. Tai siis täydellisempi ja kolikkopelimäisempi kuin koskaan.

Commando Arcadeen on tehty hurjasti viilausta. Tekijät ovat sovittaneet vanhaan pelirunkoon viisi uutta kenttää, lisänneet mikroversioon kaikenlaisia puuttuneita grafiikoita ja yksiköitä ja onpa kentilläkin kaikenlaista uutta ja jännää toiminnallisuutta. Bugeja on korjattu urakalla ja pelattavuutta viilattu. Tuntuukin, että pelaaminen on nyt jotenkin fiksumpaa ja järkevämpää, vaikka ihan entiseen tapaanhan viholliset nököttävät, kulkevat ja juoksevat. Mutta jos en ihan houri, niin ehkä kenttien logiikkaa ja vastustajien algoritmejäkin on puukotettu parempaan päin.

Löytyypä pelistä myös tuki Easyflash-moduulille, jolle pelaajat voivat tallentaa highscoret pysyvästi.

Commando 2014

Yllättävin ja hätkähdyttävän merkillinen muutos löytyy äänimaailmasta. Alkuperäisen musiikkimoodin lisäksi musan päälle voi lyödä nyt sekä ääniefektit, että uudet musiikit ja/tai efektit. Kyllä. Rob Hubbardin biisin lisäksi tarjolla on alkuperäistä kolikkopelin soundtrackia mukailevampi sovitus. Biisin vaihtamalla huomaa, miten älyttömän ison eron musa voi peliin tehdä. Ainakin meikä koki, että uusi, hitaampi ja funkmaisempi Commando-biisi söi ison osan pelistä. Minne katosi vauhti, nopeus ja aggressiivisuus? Game Overin jälkeen alkumenusta vanhat musat takaisin päälle ja johan oli taas ilo lähettää Commando hommiin. Räisk, räisk, kranu, boom, oho Game Over. Uudestaan!

Karseita fotoja monitorilta kuvattuna.

Pisteet Nostalgialle

Tällaiseen retrosetään, joka on viettänyt aikoinaan juuri tämän samaisen pelin parissa ihania hetkiä nuoruudessaan, samoin kuin Who Dares Winsien ääressä, Commando Arcade puree hyvin. Tässä on sitä jotain. Samalla on vähän jännä miettiä, että miten nuorempi pelaajapolvi reagoisi samaan? Vaikka SID/NES-tyyppinen chip-musa onkin tänään taas muodikasta, niin kokevatko nuoremmat Hubbardin klassikkobiisin yhtä kovana vetona kuin minä? Entä miten näin kiistämättömän yksinkertainen, suoraviivainen pelaaminen maistuu alle kolmekymppisille? Harva entisaikojen huippupeli on oikeasti kestänyt ajan hammasta Decathlonin tapaan, enkä ole tehnyt Commandolla kohderyhmätutkimuksia. Onko lukijoilla havaintoja?

Screenshotteja.

Commando Arcade on Nostalgia-retroryhmän luomus ja upeaa jälkeä kaverit ovatkin tehneet. Yksi kaikkien aikojen parhaimmista toimintapeleistä on nyt pelattavampi ja laajempi kuin koskaan, ja teoksen restaurointi on tehty sekä tyylillä että taidolla. Ylipäätänsäkin ajatus tällaisen 29 vuotta vanhan pelin remasteroinnista / päivittämisestä on niin hullu, että en voi kuin arvostaa. Ja kun duuni on tehty näin taitavasti, niin voin vaikka plankata tyyppien kengät kiitokseksi.

Nostalgia on tehnyt korjailtuja versioita yli 200:sta muustakin C-64:n klassikkopelistä, mutta Commando on ilmeisesti ensimmäinen näin viimeisen päälle remasteroitu ja laajennettu julkaisu. Kantsii tsekata täältä: Nostalgia / Games.

Commando Arcade on ehta Commodore 64 –peli.  Sitä voi pelata joko neballa itsellään (esim. 1541 Ultimate– tai Turbo Chameleon –lisälaitteilla) tai sopivalla emulaattorilla. Pelin itsessään voi ladata ilmaiseksi täältä ja täältä.

Arcadessa on sisäänrakennettu traineri.

Alkuruutu krediitteineen. Täältä voi myös vaihtaa musat ja ääniefektit.

Huom: Arvostelussa ei ole pisteitä. Se ei ole vahinko. En kyennyt päättämään millä kriteerein 1985 julkaistulle pelille olisi voinut antaa arvosanaa.

Huom 2: Erityiskiitokset Lemming / Finnish Goldille pelin tärppäämisestä ja EasyFlashaamisesta.

 

Lisää aiheesta

Arnold Schwarzeneggerin klassikkoelokuva Commando palaa valkokankaalle

Todellista urheilua Decathlon-olympialaisissa

Wiikon wanha: Decathlon

 

Muropaketin uusimmat