Uusimmat

Wiikon wanha: Decathlon

28.10.2009 14:00 Jukka O. Kauppinen

Liekö yhdelläkään retropelillä niin pelottavaa ja sadomasokistista mainetta kuin tällä vuonna 1984 julkaistulla urheilupelillä. Decathlon ei jäänyt historiaan huimana urheilusimulaationa. Ei häikäisevistä grafiikoistaan. Ei realismistaankaan.

Ehei – se on yhä ehkä kaikkien aikojen sadistisin videopeli, joka on aiheuttanut enemmän lihasrevähtymiä, huutoa, tuskaa ja hajonneita joystickejä kuin yksikään toinen peli kautta maailmanhistorian.

Päivitys 29.10: joskus vanhankin muisti pettää ja kaksi eri Decathlon-peliä oli mennyt sekaisin. Juttu kosketti yksinkertaisesti peliä nimeltään Decathlon, kun taas kuvitus oli pelistä Daley Thompson’s Decathlon. Lisää täällä.

1983 julkaistu Decathlon on yksi kaikkien aikojen yksinkertaisimmista, vetovoimaisimmista ja kauhistuttavimmista urheilupeleistä. Se on samalla suoranaista sadomasokismin historiaa, joka vetää perverssiydessään vertaa jopa Salo-elokuvalle.

Pelin mekaniikat ovat sinänsä yksinkertaiset. Kymmenottelupelissä on, kas kummaa, kymmenen urheilulajia. On pituus- ja korkeushyppyä, 110 metrin aidat, kuulantyöntöä, kiekkoa, 100 ja 400 metrin pinkaisut, keihäänheitto ja kuninkuuslajina 1500 metrin juoksu. Siinä missä juoksut ratkeavat yksinkertaisesti reippaalla pinkomisella, korkeushypyssä jokaista korkeutta saa yrittää kolme kertaa. Jos pääset yli, rimaa nostetaan, jos et niin sori, putosit ja paras hyppysi jää voimaan. Keihäänheitoissa ja muissa heitto/hyppylajeissa yritetään myös kolmesti, parhaan tuloksen ratkaistessa järjestyksen.

Peruslajeja, perussäännöt. Eikä Decathloninkaan pelaaminen voisi tämän helpompaa olla, sillä kaikissa lajeissa vain rämpytetään tikkua mahdollisimman voimallisesti, osassa vielä yritetään painaa nappia mahdollisimman hyvin ajoitettuna. Ei heittojen kulmia, ei kierteitä ei mitään kikkailua. Vain hirvittävää, julmaa tikun rämpytystä ja napin painallus.

Tämä äärimmäisen yksinkertainen pelattavuus onkin pelin nerokkuuden ytimessä. Pelkkää rämpytystä. Joystickin hakkaamista laidalta toiselle niin nopeasti kuin vain ikinä kykenet. Tämä on jopa yli-inhimillisiin suorituksiin, kun pelaajat nojaavat pöydänkulmaan, huutavat ja takovat joystickejään, etenkin kilpajuoksuissa. Hahmot kiitävät ruudulla vieri vieressä, pelaajat viputtavat tuskissaan yrittäen vetää toiseen kaulaa.

Silkkaa pelaamisen juhlaa. Silkaa tuskan riemujuhlaa. Ja niin vaivatonta. Tätä on yhä edelleen niin helppo ja hauska pelata, oli tajunta miten sumea tahansa. Hauskinta meininki on tietysti silloin, kun ympärillä on yleisöä sykkimässä huutaen, kannustaen ja nauraen pelaajien tuskalle. Ja analyysejäkin ”Grennu sykkii paremmat vauhdit mutta sinä ajoitat heitot paremmin.”

Siksi Decathlon onkin yhä tänään yksi kaikkien aikojen parhaista urheilupeleistä. Siihen pääsee sisään sekunneissa ja uuden sukupolven pelaajat ovat parin kokeilun jälkeen tasavertaisia vanhojen konkareiden kanssa. Ja mitä tärkeintä, se on yhä edelleen ihanan masokistinen kokemus, joka muistuttaa miten tuskallisen hauskaa pelaaminen voi parhaimmillaan olla.

 

Decathlon on tosipelaajan laji:

Kommentteja eDome-tiimiläisiltä:

Juho Anttila: Decathlon = kotimikron valjastaminen liikuntavälineeksi jo vuosikymmeniä ennen Wiitä.

Mika Hyvönen: tosimies EI mene radalle tai salille.

Miikka Lehtonen: kun katsoin Kauppisen pelaavan Decathlonia, näin kuoleman kasvot.

 

Lisätietoja:

Decathlon @ Wikipedia

Decathlon @ Mobygames

 

Decathlon
Suunnittelija: Activision
Julkaisija: Activision
Alustat: Atari 2600, Atari 5200, Atari-kotimikrot, ColecoVision, Commodore 64, MSX

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Alternative Party 2009 -galleria: Jeri valloitti nörttikansan

Assassin’s Creed II -ensikosketus 1: assassiinien ja temppeliritarien tarina jatkuu upeissa kulisseissa

Forza Motorsport 3 – haastattelussa Turn 10:n autopeliguru Dan Greenawalt

Nintendon ja Amo Oy:n perhetapahtuma Heurekassa

Ratchet & Clank Future: A Crack in Time sisältää enemmän tarinaa