Uusimmat

Contradiction (iOS)

27.05.2015 18:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Tim Follin / Pneuma Films
Julkaisija: Pneuma Films
Testattu: iPad mini
Saatavilla: iOS
Tulossa: PC
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 4,99 euroa (iOS)
Pelin kotisivu: Contradiction (iOS)
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Video oli niin kova juttu kerra. Ajatella. Että tietokone- tai konsolipelissä voisi olla ihan oikeaa videota, siis sellaista elävää kuvaa, ihmisistä! Ja komeaa se olikin, noin kaksi kertaa, sitten se juttu tukehtui itseensä. Sillä FMV, Full Motion Video, oli videopeleille kamalaa myrkkyä.

Ja nyt meillä onkin tässä ihan oikea, uusi, moderni FMV-peli.  Ja vieläpä aika hyvä sellainen. Brittiläisen indietiimin luoma etsiväseikkailu näet on puupennibudjetistaan huolimatta kiinnostava, tyylikkäästi toteutettu ja haastava älypeli.

FMV on kuitenkin mennyt monta askelta eteenpäin 90-luvun umpipaskoista videopeleistä. Hih. VIDEO-peleistä. Ne syntyivät hetken huumassa teknologisen kikkailun ja rahastuksen voimalla, mutta erittäin-indie-tiimin luoma uuden aikakauden FMV-seikkailu Contradiction näyttää millaista jälkeä genrellä voidaan tehdä, kun oikein yritetään.

Hupaisaa tässä seikkailussa on sekin, että peli syntyi ihan älyttömän pienellä budjeteilla. Tekijät saivat Kickstarterista 4000 puntaa luomuksensa viimeistelyyn, mutta sen lisäksi teokseen on pistetty hirveästi työtunteja käsikirjoitukseen, pelimoottoriin, kuvauksiin, äänityksiin, leikkaukseen ja ties mihin. Lopputulos on hieno. Toki se välillä repsahtelee vähän reunoistaan mutta silti, hieno se on!

Siitä menee iso kiitos moneen suuntaan. Näyttelijät ovat hyviä ja päähenkilö on ihan oikea ammattilainen. Lienee saanut urakastaan pari pähkinää. Kuvaustyö ja leikkaus on hyvää, joskin äänet ovat välistä vähän ämpärissä nauhoitetun oloisia. Tärkeimmiten tarina ja sen kautta puzzlet ovat kiinnostavia ja pelin perusidea, todistajien jututtaminen, näiden kertomusten syynäys ja ristiriitaisuuksien etsiminen lausumista on hyvää, kiinnostavaa ja erilaista älypelaamista.

Mieleen tulee aika vahvasti jokin Ace Detective -sarja, mutta vakavammalla asenteella ja tietenkin ihmiskasvoilla.

Kerrassaan oivallista on sekin, että siinä missä 90-luvun FMV-seikkailuissa videota puskettiin koko ajan ja joka paikkaan ja täysin ranteet auki -meiningillä, niin Contradictionissa kaikkea ei ole pakko katsoa ruudulla pyörivinä animaatioina joka ikinen kerta kun kävelee saman kadun yli tai tekee asioita uudestaan. Peli muistaa mitä on jo katsottu eikä tuputa kaikkea uudelleen väkisin. Seassa on siis myös aitoa, toimivaa pelidesignia!

FMV-seikkailujen aallon eläneenä voin myös vain verrata kaiholla sitä, miten yhteen latauspeliin saadaan nykyään paremmat ja tarkemmat videot kuin ennen muinoin CD-peliin. Mutta onneksi se mennyt aika ei ikinä palaa.

Contradictionia työstetään parhaillaan myös PC/Linux/Mac-versioiksi. Pelin on suoriutunut Steamin Greenlight-äänestyksestä ja tekijät askartelevat laajempaa versiotaan hiljalleen ns. oikeiden töittensä lomassa. Tätä kannattaa tarkkailla!

 

 

Maistiainen Contradictionista seikkailun alkuvaiheilta.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Pelin tekijäporukan primus motor, Tim Follin, on muuten yksi Commodore 64 -aikakauden parhaimmista pelisäveltäjistä. Hauskasti siis ympäri mennään ja niin edelleen!

 

Lisää aiheesta

Blackwell Epiphany (PC) 

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition (PC) 

Murdered: Soul Suspect (PS3, PS4, PC, Xbox 360, Xbox One) 

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One) 

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure (Mac, PC) 

The Detail Episode 1 – Where the Dead Lie (Linux, Mac, PC) 

The Vanishing of Ethan Carter (PC)