Uusimmat

Cortex Command (PC)

14.12.2012 17:30 Lasse Haverinen

Tekijä: Data Realms
Julkaisija: Data Realms
Testattu: PC (Windows 7 64bit, AMD X4 955, 8 Gt RAM, GTX560Ti)
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset – vähimmäis: Windows XP/Vista/Windows 7, 1 GHz, 1 Gt muistia, 150 Mt levytilaa
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella)
Muuta: ladattava peli, hinta 20 dollaria
Pelin kotisivu: http://www.datarealms.com/games.htm
Arvostelija: Lasse Haverinen

Retrotyylinen pikseligrafiikka, check. Fysiikkaengine, check. Indiekehittäjä, check. Näitähän mahtuu tusinaan kolmetoista ja vielä pari päälle. Viis tutuista aineksista, noista on moni hyvä peli tehty. Cortex Commandia on työstetty jo yksitoista vuotta, erilaisia beta-versioita on ollut tarjolla vuosia mutta myyntiin peli lässähti vasta syyskuussa versionumerolla 1.0. Joko tuli valmista? No, ei aivan, mutta jotain kuitenkin.

Cortex Commandin taustatarinassa tulevaisuuden ihmiskunta on hylännyt heikot ihmiskehot taakseen ja jättänyt jäljelle vain olennaisen, aivot. Näin tähtimatkailu onnistuu huomattavasti vaivattomammin ja etäohjauksen kautta yksi henkilö voi ohjata useaa erilaista robottikehoa. Kätevästi tällöin ei ole niin väliksi, jos välillä robokehoa sattuu pipi.

Erityisen kätevää vieraita planeettoja tutkiessa ja vielä kätevämpää, kun ilmassa lentää lyjyä tai plasmaenergiaa. Uutta roborautaa saa rahalla ja rahaa planeettojen maaperässä olevasta kultamalmista. Samoja kultamalmioita tavoittelee useampi ryhmittymä, joten rähinähän siinä tulee.

Pelaaja ohjastaa robokehoja sivulta kuvatussa 2d-maailmassa, jossa kaikki roboja ja maaperää myöten on vapaasti tuhoutuvaa. Kulta lymyää maan alla, joten ensitöiksi yksi robottikeho varustetaan louhintasädettimellä ja laitetaan kaivamaan kultaa. Rahavarojen karttuessa kiertoradalta voi tilata kuljetusaluksilla lisää kehoja ja varustusta. Erilaisia kehoja löytyy moneen makuun eri hintaluokista. Halvat perusrengit sopivat kaivoshommiin, mutta heikon rakenteensa vuoksi eivät juurikaan taistelukentälle, vaikka massarynnäköissä niillä onkin puolensa. Jokainen keho voidaan varustaa erilaisin tuliasein, räjähtein ja työkaluin. Kaupan hyllyiltä löytyy pistooleja, rynnäkkökiväärejä, liekinheittimiä, sinkoja, malmiskannereita, automaattitykkejä, mellakkakilpiä, rypälepommeja ja kaikkea mitä kuvitella saattaa, vieläpä useana eri versiona.

Taistelu on Cortex Commandin pihvi. Maailma on vapaasti tuhoutuva ja kaikki pelimaailman objektit on kytketty erinomaiseen fysiikkamoottoriin. Tämän seurauksena peli vyöryttää silmille jatkuvalla syötöllä aivan poskettomia ketjukolareita muistuttavia tilanteita.

Yksinkertainen varustetoimitus raketilla saattaa varomattoman ohjauksen, tai yllättävän osuman, seurauksena päättyä pientä ydinpommia muistuttavaan täystuhoon. Hauskana piirteenä robokehot ottavat vahinkoa monipuolisesti ja usein näkeekin huvittavia tilanteita, joissa kädetön tai jalaton robokeho jatkaa yhä sinnikkäästi hyökkäystä. Tuhoutunut kalusto myös jää osaksi pelimaisemaa ja eipä aikaakaan, kun taistelukenttää peittää röykkiöittäin sotaromua.

Assuming direct control

Pelaaja voi ohjata kerrallaan vain yhtä robokehoa. Muut robokehot voi asettaa erilaisiin perustiloihin, joissa niitä ohjaa yksinkertainen ja suoraviivainen tekoäly. Tilat kuten ”vartioi”, ”louhi” tai ”hyökkää” ovat käyttökelpoisia, mutta eivät kuitenkaan verrattavissa suoraan ohjaukseen.

Yksinpelissä vastassa olevat tietokoneen ohjaamat pelaaja-aivot eivät valittettavasti tarjoa kummoista vastusta. Typerä tekoäly pärjää lähinnä massahyökkäysten voimin, jos sille antaa tilaisuuden. Suurin ongelma tekoälylle on töpeksiminen malmin louhinnassa ja rahojen loppuessa tappio tulee nopeasti. Rehellisesti samoista lähtöasemista aloitettaessa tietokoneen ohjaama osapuoli ottaa auttamattomasti turpiinsa myös vaikeammilla vaikeustasoilla.

Moninpeli onnistuu ikävä kyllä vain samalla koneella jaetulla ruudulla. Tällöin tarvitaan myös padiohjaimia, sillä hiiren ja näppiksen voimin ei pelaa kuin yksi.

Yksittäisten taisteluiden ympärille Cortex Commandissa on rakennettu kampanjamoodi, jossa useampi osapuoli kamppailee yhden planeetan herruudesta. Planeetalla on useampia malmikohteita, eli kenttiä, joiden hallussapidosta kampanjassa taistellaan. Kohteen omistaja saa jatkuvaa tuottoa, jonka voi sijoittaa uusien kohteiden valtaukseen tai hallussa olevien kohteiden linnoittamiseen. Kampanjamoodi on yhä hieman keskeneräinen, sillä esimerkiksi voittosääntöjä ei ole vielä toteutettu. Kampanja jatkuu ja jatkuu vain, vaikka muut ryhmittymät olisi tuhottu viimeiseen aivoon asti.

Kampanjamoodi korostaa Cortex Commandin suurinta heikkoutta eli surkeaa tekoälyä. Taistelutekoäly on pidemmän päälle niin kehno, että se vie kampanjan pelaamisesta kaiken maun. Pelasin Cortex Commandissa paljon mielummin yksittäisiä taisteluita, joissa tietokonepelurille voi antaa heti lähtöön etuja, jotta pelistä tulee mielenkiintoista.

En epäile etteikö Cortex Command olisi esimerkiksi sopivan porukan bilepelinä usealla padiohjaimella mitä parhainta hupia. Kaikki ainekset ovat kasassa. Nyt huono tekoäly vie maun pitkäjänteisemmästä yksinpelistä. Satunnaisia matseja on silti kiva pelata silloin tällöin. Toivottavasti tulevat päivitykset korjaavat tilannetta.

 

Lue myös

Call of Duty: Black Ops 2 -moninpeliarvostelu (PC, PS3, Xbox 360)

Football Manager 2013 (Mac, PC)

Mass Effect 3: Omega DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Natural Selection 2 (PC)

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch -ennakko (PS3)

Panzer Corps Grand Campaign 42-43 West DLC (PC)

The Walking Dead Episode 5: No Time Left (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Time of Fury (PC)