Uusimmat

Crackdown (360)

23.03.2007 16:59 Miikka Lehtonen

Pelimaailma on jo vuosia puhunut Grand Theft Auton tappajista, mutta jostain syystä sellaisia ei vielä ole näkynyt. Mutta miten käy kun kopioijien sijaan esiin nousee alkuperäisen Grand Theft Auton kehittäjä, joka kehuu uuden pelinsä olevan se, mitä hän aina GTA:lta halusi?

Crackdown on kiistatta alkuvuoden puhutuin Xbox 360 -pelitapaus. Avoin pelimaailma, lähes supersankarin voimat omaava pelihahmo, persoonallinen graafinen tyyli… niin, ja pelin ostamalla pääsee mukaan Halo 3:n betatestiin.

On harmi, että niin suuri osa pelin saamasta kohusta pistetään Halo 3 -betatestin piikkiin, sillä Crackdown ansaitsee maineensa puhtaasti pelillisillä ansioillaan. Se on piristävä poikkeus Xbox 360:n urheilu- ja FPS-painoitteisessa pelivalikoimassa ja lisäksi mainio, uusi näkökulma väsyneeseen Grand Theft Auto -tyyppiseen pelattavuuteen.

Korkealentoisia ajatuksia

Pacific Cityssä ei mene lujaa. Kolme rikollisperhettä on jakanut kaupungin osiin. Paikalliset poliisivoimat pystyvät vaivoin estämään kaupunkia vajoamasta täydelliseen anarkiaan, sen takaisinvaltaamisesta puhumattakaan. Tilanne ei silti ole toivoton, sillä lain pitkä koura on päättänyt pelata likaista peliä.

Tavallisten kuolevaisten sijaan kehiin heitetään Agentti, yli-inhimilliset voimat omaava mutantti, joka pystyy yksinään pistämään pakettiin pari komppaniaa miehiä ja raskasta kalustoa… kunhan ensin oppii tarvittavat taidot. Pelin alussa agentti on nimittäin yli-inhimillisen sijaan vain vähän tavallista jantteria kovempi taistelija.

Tekemällä kuitenkin oppii pelin ”skills for kills” -teeman mukaisesti. Kyvyt on jaettu kuuteen luokkaan, joista jokainen kehittyy käyttämällä sitä tappamiseen. Hurauta esimerkiksi autolla rikollisjengin yli ja olet astetta lähempänä kahden tähden ajokykyä. Kykyjä on myös yhdistelty. Jos esimerkiksi ammut pilvenpiirtäjien katoilla pinon rikollisia, tulet paitsi taitavammaksi ampujaksi, myös notkeammaksi.

Pilvenpiirtäjien katot eivät olleet vain satunnainen esimerkki, sillä pelin suurin uudistus Grand Theft Auto -tyyppiseen pelattavuuteen on pelimaailman laajentaminen ylöspäin. Agentti oppii nopeasti hyppimään Hulk-tyyliin kerrostalojen korkuisia hyppyjä, joten katujen sijaan kaupungin katot, rakennusten välillä kulkevat putket ja jopa voimalinjat muuttuvat saalistusmaastoksi.

Muutos ei kuulosta kovinkaan vallankumoukselliselta, mutta sitä se todellakin on. Pienen totuttelu- ja harjoittelujakson jälkeen pelaaja oppii ajattelemaan oikeasti kolmessa ulottuvuudessa ja peli muuttuu huikeaksi baletiksi, jossa 200-kiloinen lihaskimppu loikkii talon katolta toiselle kylväen hyppynsä aikana kuolemaa kaikkialle.

Täyttä kaaosta

Crackdown käyttää superagenttejaan muuhunkin kuin talojen katoilla loikkimiseen. Meno muuttuu nimittäin täysin älyttömäksi – positiivisessa mielessä – kun pelaaja parantelee hieman agenttinsa kykyjä.

Alun pistoolit vaihtuvat raskaisiin konekivääreihin ja kranaatinheittimiin, joilla paukauttaa kerralla pari tusinaa kaveria taivaalliseen muonavahvuuteen. Tämä ei tekijöille riittänyt, sillä supervoimilla pystyy vaikka heittämään sementtiautoja rikollisten niskaan tai potkaisemaan näiden karkuun yrittävän auton alas sillalta.

Vaikka supervoimilla pelehtiminen on ratkiriemukasta puuhaa yksinäänkin, peli pääsee todella oikeuksiinsa vasta kaksinpelissä, jota varten se on myös suunniteltu. Jos Xbox on kiinni verkossa, kaverit voivat koska tahansa hyppiä mukaan peliin tai lähteä siitä pois. Mikäli ei halua pelata esiteinien kanssa, voi myös avata pelinsä vain kaverilistallaan oleville, tai sulkea sen kokonaan. Tällöin tosin menettää viimeisten parin vuoden huikeimmat pelikokemukset.

Miltä kuulostaa vaikka tilanne, jossa toinen pelaaja pakkautuu raskaasti aseistettuun autoon, jotta toinen pelaaja voi nakata tämän rikollislinnakkeen muurien yli kylvämään tuhoa? Antakaa mielikuvitustenne lentää!

Crackdown on myös suunniteltu täysin avoimeksi ja kannustamaan tutkimusmatkailua. Vaikka peli suosittelee napsimaan rikollisperheiden pomoja varovasti, tappaen ensin näiden luutnantteja ja näin heikentäen näiden henkivartijoita, kova jätkä voi marssia suoraan pääkihon puheille ja napsauttaa tältä hengen pois.

Uudelleenpeluuarvoa on valtavasti, sillä salaisuuksia, kerättävää ja löydettävää on käsittämätön määrä. Kykyjä parantavien palluroiden lisäksi katoilta, kujilta ja kätketyistä loukoista löytyy jalan tai autolla käytäviä kisoja, jotka menevät myös loppua kohti aivan naurettaviksi. Jälleen hyvällä tavalla.

Mikäli se ei vielä selvinnyt, Crackdown on ratkiriemukasta viihdettä, joka tarjoaa sopivan häiriintyneille pelaajille vuoden huikeimman pelikokemuksen. Mahtavaa käsikirjoitusta ja juonta kaipaavat tulevat pettymään, mutta ei peli edes yritä tarjota moista. Tänne on tultu pitämään hauskaa ja koheltamaan ja siinä Crackdown onnistuu mahtavasti.

 

Tekijä: Realtime Worlds
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelin kotisivu: http://www.crackdownoncrime.com/

 

Toinen mielipide

Toiminta ei taukoa hetkeksikään. Hauskinta on pomppia katolta toiselle. Kekseliäisyys nousee kunniaan, kun ikkunan raameistakin voi ottaa kiinni. Kaupungin korkeimman rakennuksen katolle pääsemisestä saa jopa saavutuksen. Crackdown nousi listallani boksin kolmanneksi parhaaksi peliksi Oblivionin ja Gears of Warin jälkeen. Yli-inhimilliset hypyt, närpän nopeus ja kissan refleksit takaavat nauruhermoon taatusti iskevän pelikokemuksen. Komeuden kruunaa teknisesti erittäin sujuva ja vakuuttava kaupunki. Ei ole yhtään hyvää syytä, miksi Crackdown kannattaisi jättää väliin.

Simon Elo

 

Lue lisää Crackdownista

Voita Crackdown ja Xbox 360 -kamera

Crackdown-ruuvipenkissä Phil Wilson

Crackdown-kehitystiimi XCN-haastattelussa