Crash Time 4: The Syndicate (PC, Xbox 360)

28.01.2011 16:05 Juho Anttila

Tekijä: Synetic
Julkaisija: dtp Entertainment
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Xbox 360
Pelaajia: 1, (2-8 verkossa)
Pelin kotisivu: http://www.crashtime-game.com
Arvostelija: Juho Anttila

Saksalaiset poliisisarjat, nuo televisioiltojen kestosuosikit. Germaaninen lainvalvonta jaksaa kiehtoa, oli asialla sitten etsiväkaksikko, poliisikoira tai vaikkapa maantiepoliisi. Crash Time -sarja käsittelee viimeksi mainittua.

Ensimmäinen Crash Time nimettiin mediassa muun muassa yhdeksi Xbox 360:n kehnoimmista ajopeleistä. Suosiota on silti riittänyt, sillä sarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Joko nyt onnistuu?

Ehkäpä pienenä yllätyksenä peli perustuu TV-sarjaan. Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei on hurjan suosittu, jo ainakin 20 tuotantokautta pyörinyt sarja.  Ben Jäger ja Semir Gerkan ovat Kölnin kaupungin teiden rauhaa puolustavia maantiepoliiseja. Koska kyse on tiepoliiseista, ovat autot ja ajaminen pääosassa myös peliversiossa.

Pelisarjan neljäs osa, The Syndicate, asettaa kaksikon vastakkain ilkeän ja äärettömän voimakkaan rikollisjärjestön kanssa. Matkaan mahtuu monta käännettä, ennen kuin kaikki yli 50 rikollista on saatu telkien taakse. Suurin osa näistä käänteistä on vähintäänkin typeriä.

Ari-Pekka Nikkola gesuchen

Pelimalli seuraa avoimen maailman mallia. Partioon lähtiessä alle otetaan yksi tarjolla olevista lukuisista autoista. Sen jälkeen kruisaillaan ympäri kahteen suhteellisen kompaktiin alueeseen tiivistettyä Kölniä suorittamassa mitä erilaisimpia tehtäviä.

Ajomalli on lähempänä GTA-johdannaisia kuin oikeita autopelejä. Eri ajokeissa löytyy eroja jonkin verran. Tankkirekka tuntuu erilaiselta kuin henkilöauto ja urheiluautossa riittää tehoa. Samantyylisten ajokkien ajotuntumat sen sijaan muistuttavat toisiaan aivan liikaa.

Köln on mallinnettu paikoin kohtuullisen hyvin, mutta suurinta osaa maisemista vaivaa karuuden ja kliinisyyden tauti. Kaupunki on tyhjä jalankulkijoista, pelin oman selityksen mukaan siksi, ettei pelaaja osaisi heitä kuitenkaan varoa. Jaha. Autio mikä autio, vaikka miten seliteltäisiin.

Pelimoottori ei myöskään pysy aina tapahtumien tasalla. Perusajelu toimii, mutta esimerkiksi monsteriautoilla käyty maastokilpailu hidastui välillä lähes ajokelvottomaksi. Lisäksi pelin tekoäly jää vähintäänkin kyseenalaiseksi. Onhan se hauskaa, kun pidätys menee pilalle poliisiauton rysäyttäessä tuhatta ja sataa kertaalleen jo pysäytetyn roiston kylkeen.

Die türkishe, jeden tag so snell.Ja!!

Pelaaminen jakaantuu juonitehtäviin, sivutehtäviin ja yleiseen härveltämiseen. Kilpaakin pääsee ajamaan joko kaduilla tai tarkoitukseen nimenomaisesti tarkoitetuilla radoilla. Vaikeasti käytettävä ja epäselvä kartta näyttää missä löytyy tekemistä. Poliisiradio pitää pelaajan ajan tasalla viimeisimmistä tapahtumista.

Varsinaisella juonella riittää kestoa vain parin tunnin verran. Rikolliset ovat yhdistyneet pahaksi syndikaatiksi, mukaan tarttuu kokonaiskuvion paremmin tunteva turvallisuuspalvelun agentti ja draamaakin viritellään. Tai viriteltäisiin, ellei suorastaan käsittämättömän surkea ääninäyttely ja todella lattea dialogi painaisi tunnelmaa alusta saakka pakkasen puolelle.

Tehtäväsuunnittelukaan ei juuri nosta teoksen osakkeita. Yleensä ajetaan jotain reittiä aikarajan puitteissa tai yritetään ajaa kiinni pitkin teitä kaahaavaa roistoa. Viimeksi mainittu tapahtuu tuuppaamalla vastustaja tieltä sellaiseen asemaan, josta pakoon ei pääse enää ajelemaan.

Pelin nimen mukaisesti takaa-ajojen aikana sattuu ja tapahtuu. Mittari laskee syntyvän vahingon määrää sivullisten ja irtaimiston ottaessa osumaa. Joissain tehtävissä aiheutetulle vauriolle on määritelty yläraja, mutta yleensä tuhoa voi tehdä mielin määrin kenenkään siitä valittamatta. Varsinaisia lainvalvojia.

Kolarit pyrkivät näyttävyyteen, mutta häviävät selvästi paremmilleen. Burnout Paradise -veteraaneille pelissä ei ole kerta kaikkiaan mitään nähtävää. Lommoja kertyy ja välillä autosta irtoaa rengas, mutta se korjaantuu muutaman sekunnin kuluttua itsestään.

Juonitehtäviin on mahtunut myös ainakin yksi täydellinen idioottimaisuus. Kidnapattua poliisia etsitään hyppimällä satamassa valtavien konttipinojen päällä. Tehtävää on mahdotonta suorittaa, jos ei ole avannut käyttöönsä nopeampaa ja tehokkaampaa urheiluautoa. Tästä ei tietenkään kerrota etukäteen, vaan pelaaja jätetään oman onnensa nojaan ihmettelemään, miten hypyt olisi tarkoitus suorittaa.

Völler, Klinssman zwei, Riedle…

Varsinainen peli koostuu harvalukuisten juonitehtävien lisäksi epäiltyjen kiinniottamisesta. Rikollisia löytyy hieman yli viisikymmentä. Kun poliisi tai ympäri kaupunkia asennettavat kamerat havaitsevat epäillyn, on tämä ensin ajettava kiinni. Poliisiasemalla vietetyn kuulusteluhetken jälkeen rikollinen saatetaan vankilaan suojellen kuljetusta samalla vapautusta yrittäviltä tovereilta.

Kuvio on hauska kerran ja lievästi viihdyttävä muutaman. Kun se pitää toistaa kymmeniä kertoja, on lopputulos haukotuttava. Tylsät sivutehtävät ja mitäänsanomattomat kilpailut toimivat yhtä lailla unilääkkeenä. On mukaan toki ympätty myös eräänlaista salaisuuksien etsimistä valvontakameroiden asentamisen muodossa. Kameranpaikkoja on toista sataa, mutta ilmeisen vähä-älyisten suunnittelijoiden mielestä on hieno idea, että kameroita mahtuu autoon mukaan kerralla vain viisi. Ees taas sahaaminen poliisiaseman ja kaupungin välillä on tylsää ja turhauttavaa.

Jos ja kun yksinpeli kyllästyttää, on tarjolla myös moninpeli. Pelimuodot vaihtelevat tavallisesta kisasta kuolonotteluihin, joissa tarkoituksena on runnoa kaikki vastustajat rusinoiksi. Hauskuuden käytännön testaaminen jäi valitettavasti haaveeksi, sillä peliseuraa ei yksinkertaisesti löytynyt. Tilanne tuskin paranee ajan myötä.

Crash Time -sarjan pelejä lykätään markkinoille noin kerran vuodessa. Ehkäpä seuraavaa osaa varten kannattaisi varata hieman enemmän kehitysaikaa. Crash Time 4 on teknisesti siedettävä, mutta sisällöltään tyhjä ja tylsä autopeli. Jos saksalainen poliisityö kiinnostaa, kannattaa aikansa käyttää mieluummin vaikkapa Ketun, Kahden keikan ja Poliisikoira Rexin seurassa.

 

Lisää aiheesta

Farming Simulator 2011 (PC)

Forza Motorsport 3 Community Choice Classics Pack DLC (Xbox 360)2

Gran Turismo 5 (PS3)

Need For Speed: Hot Pursuit (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

WRC FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360)