Uusimmat

Crash Time 5: Undercover (PC, PS3, Xbox 360)

10.03.2013 14:00 Juho Anttila

Tekijä: Synetic
Julkaisija: dtp Entertainment
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (jaetulla ruudulla), 2-8 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.crashtime-game.com
Arvostelija: Juho Anttila

Saksalaisia poliiseja! Kieroja roistoja! Huippuvaarallista peitetoimintaa armottomien rikollisjärjestöjen parissa! Kaikki tämä kuorrutettuna saksalaisella dekkarimeiningillä. Siitä on tehty Crash Time 5: Undercover.

Kotimaassaan Saksassa peli tunnetaan nimellä Alarm Für Cobra 11 samannimisen TV-sarjan mukaan. Kytkös suosittuun sarjaan selittänee pelisarjan pitkäikäisyyden, sillä edellinen osa Crash Time 4: The Syndicate ei vakuuttanut.

Toivoin edellisen Crash Timen arvostelussa, että tekijät malttaisivat käyttää hieman enemmän aikaa seuraavan osan viimeistelyyn. Näin on tehtykin ja pelissä onkin aistittavissa uusia tuulia. Riittääkö se mihinkään onkin sitten toinen kysymys.

Avoimuudesta putkeen

 Edellisessä pelissä Ben Jäger ja Semir Gerkan seikkailivat avoimessa maailmassa. Lähestymistapaa on tiivistetty uutukaiseen selvästi. Avoin pelimaailma on yhä olemassa, nimittäin taustalla, mutta tarinaa viedään eteenpäin tiukasti käsikirjoitettujen ja pitkälti rajattujen tehtävien avulla.

 Kuten nimestäkin voi päätellä, kyse on peitetehtävissä toimimisesta. Sekä Jäger että Gerkan soluttautuvat eri rikollisjärjestöjen riveihin. Tämän jälkeen tavoitteena on nousta hierarkiassa samalla, kun yritetään heittää kapuloita rikollisten rattaisiin.

 Tarina jakautuu kahdeksaan episodiin, joista jokaisen aikana suoritetaan seitsemän tehtävää. Karkeasti ottaen puolet tehtävistä koostuu kilvanajosta radalla, juonellisesti kömpelöllä tekosyyllä, kun taas toisen puolikkaan aikana puuhataan milloin mitäkin liikenteen seassa.

 Tarjonta koostuu sekalaisesta valikoimasta pakenemista, kiinniottamista ja romuttamista. Erilaisia tehtävätyyppejä on kourallinen, joista osa ihan mielenkiintoisia. Muutama täydellinen aivopierukin on mukaan mahtunut, ikävä kyllä.

 Periaatteessa tehtävien aikana saa ajaa valitsemaansa reittiä. Yleensä aikaraja asettaa kuitenkin omat ehtonsa ja parhaiten pärjää seuraamalla pelin ehdottamaa reittiä. Vapaalle ajelulle ja maisemien katselemiselle ei juuri jää aikaa, tosin eipä niissä maisemissa juuri mitään katseltavaa olekaan.

 Scifiä ja kömpelyyttä

 Jos  Alarm Für Cobra 11 ei ole sitten viime katsoman avannut kokonaan uusia uria, ottaa Crash Time 5 pientä pesäeroa lähtökohdiltaan realistiseen poliisisarjaan. Autot on nimittäin varustettu hassuilla lisäaseilla Blur- ja Mario Kart -pelien tapaan.

 Piikkimatto ja öljy on vielä selitettävissä, mutta EMP-pulssi, suojakilpi ja edessä kulkevaan autoon ammuttavalla vaijerilla kikkailu menevät jo scifin puolelle. Jos nyt ei ihan ryppyotsaiseksi heittäydy, niin lisääväthän nämäkin temput moneen kertaan nähtyyn kaavaan oman lisäsävynsä.

 Vekotinten käytössä olisi silti parantamisen varaa. Aseen vaihtaminen puskurinäppäimillä samalla, kun yrittää painaa kaasua ja ohjata tuntuu hankalalta. Esimerkiksi ristiohjain toimisi tässä tarkoituksessa huomattavasti paremmin.

 Kömpelyys ei valitettavasti rajoitu aseiden kanssa kikkailuun. Koko pelin ajomalli kärsii vakavasta Titanic luisteluradalla -ilmiöstä. Asiaa ei auta myöskään se, että pelaaja istutetaan kerta toisensa jälkeen varsinaisten valtamerilaivojen rattiin. Fysiikkamoottori on mallia arcade, ilman vaadittua keveyttä ja sujuvuutta, minkä johdosta ajokokemuksesta puuttuu nautinnollisuus.

 Ja kun valittamisen makuun pääsi

 Kehno ajomalli on autopelille fataali puute, mutta virheet eivät lopu siihen. Radalla ajettavat kisat kärsivät pahimmanlaatuisesta kuminauhatekoälystä. Menestyksen avain on luova oikominen, mutta kanssakilpailijoista ei pääse eroon, ei sitten millään. Toisaalta eivätpä nuo osaa ajaa karkuunkaan. Ohitettuaan pelaajan koko kopla ajelee edessä siistissä nipussa.

 Paras tapa voittaa on katsoa sopiva ohituspaikka, toisin sanottuna oikomiskelpoinen mutkasarja läheltä maaliviivaa ja täräyttää koko porukasta ohitse viimeisellä kierroksella. Sitä ennen ei ajamiseen kannata edes yrittää laittaa kaikkia paukkuja. Laiskaa.

 Juonivetoisen pelin ääninäyttely on myös suorastaan nolostuttavan huonoa, eikä dialogilla muutenkaan voiteta palkintoja. Ehkä homma toimisi paremmin saksaksi, tiedä häntä. Oma ärsytyksenaiheensa on myös kisojen aikana samaa noin kolmea lausetta aivan liian usein toistava mukahauska taustaääni. Menee kuulkaa todistetusti hermot niin pelaajalta kuin sivustaseuraajiltakin.

 Sinällään pelattavaa riittää mukavasti. Tehtäviä on useammaksikin illaksi ja kisoja voi myös ajaa vapaasti. Ratoja ja autoja, jälkimmäiset tosin kaikki kuvitteellisia, löytyy mukava nippu ja moninpeliäkin pääsee ajamaan niin jaetulla ruudulla kuin verkossa.

 Tämä ei kuitenkaan ihan kauheasti lohduta, kun ajomalli haisee, tekoäly toimii kuminauhalla ja koko peli on susiruma ja äänimaailmaltaan laimea. Jos TV-sarjasta tuttuja päähenkilöitä ei lasketa mukaan, ei Crash Time 5 myöskään tarjoa mitään sellaista, mitä moni muu arcadekaahailu ei tekisi huomattavasti paremmin.

 Jos oikein tarkkaan katsotaan, Crash Time 5 petraa silti hieman edeltäjäänsä nähden. Avoimen maailman haahuilun uhraaminen juonivetoisuuden alttarille tekee kokemuksesta rahtusen tiukemman. Se tosiasia ei valitettavasti silti muutu minnekään, että kyse on pienellä budjetilla väsätystä geneerisestä ja kömpelöstä autopelistä, johon ei rahojaan kannata tuhlata. Markkinoilla kun on aika monta parempaa vaihtoehtoa tällaista kaipaaville.

 

Lisää aiheesta

Crash Time 4: The Syndicate (PC, Xbox 360)

Lue myös

Aliens: Colonial Marines (PC, PS3, Xbox 360)

Close Combat: Panthers in the Fog (PC)

Crysis 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Euro Truck Simulator 2 (PC)

Scribblenauts Unlimited (PC, WiiU)

The Cave (PC, PS3, Xbox 360)

Trials Evolution Gold Edition -ennakko (PC)