Uusimmat

Crimson Alliance (Xbox 360)

03.10.2011 16:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Certain Affinity
Julkaisija: Microsoft Studios
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.crimsonalliance.com/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Freemium on verkkoroolipelibisneksessä tällä hetkellä jonkinasteinen taikasana, joka on pikkuhiljaa löytämässä tiensä myös erinäisiä lehdistötiedotteita saavien pelijournalistien sähköpostien spämmifilttereihin. Nyt tätä ihanaa, rakastettavaa ja kaikin puolin muutenkin kivaa markkinamallia ollaan tuomassa myös XBLA:han.

Kaikki tämän kesän Summer of Arcade -pelit ostaneille ilmaiseksi jaettava Gauntlet-kopio Crimson Alliance on teoriassa ilmainen myös muille. Freemiumin ollessa kyseessä mukaan tulee kuitenkin väistämättä kaksi kysymystä: kuinka ilmainen on ilmainen, ja kuinka paljon ilmaisesta kannattaa maksaa.

Käytännössä Crimson Alliance on toimintaroopelinä markkinoitava, suhteellisen yksinkertainen Gauntlet-kopio, jossa maksimissaan neljä seikkailijaa palloilee ympäri luolastoja, tappaen hirmuisen määrän vihollisia ja keräten aarteita.

Roolipeliä mukana on tasan sen verran, että valittavia hahmoluokkia on kolme, ja näistä jokaisella on neljä eri päivittyvää ominaisuutta. Varsinainen hahmonkehitys ei kuitenkaan tapahdu kokemuspisteitä keräämällä, vaan kentiltä löytyvillä ja kauppiailta ostettavilla esineillä. Koska ominaisuuksia on neljä ja hahmokohtaisia varustepaikkoja kolme, mistään uskomattoman syvällisestä hahmonkehityksestä ei voi puhua.

Kun Crimson Alliancea ajattelee toimintaroolipelin sijaan astetta monipuolisempana Gauntlet-kopiona, siihen voi suhtautua huomattavasti positiivisemmin. Kolme hahmoluokkaa, eli kilvellä varustautunut soturi, vikkelä ja tikareita viskova salamurhaaja sekä heiveröinen velhotaikuri ovat kaikki mukavan erilaisia, ja erityisesti taikuri ja soturi täydentävät toisiaan mainiosti. Näiden kahden jonkinasteiseksi välimalliksi suunniteltu salamurhaajatyttö sen sijaan tuntuu olevan mukana ensisijaisesti yksinpelaajia varten.

There is no such thing as free lunch

Freemium on terminä hieman samanlainen kuin demokratia. Siinä missä demokratialla itseään markkinoivat järjestelmät ovat yleensä varsin kaukana demokraattisesta, freemiumin taikavoima perustuu lähinnä haihatteluun, sanailuun ja ihmisten koukuttamiseen.

Täysillä ominaisuuksilla varustettu Crimson Alliance on tosiaan ilmainen vain ja ainoastaan kaikki Summer of Arcade -pelit ostaneille, mistä tulee itsessään jo melkoinen lasku. Muille teoriassa ilmaiseksi ladattava Crimson Alliance tarjoaa kuitenkin vain rankasti supistetun kokeiluversion, ja varsinainen peli on avattava ostamalla erilliset hahmopaketit, tai yllättäen 1200 pisteen arvoiseksi hinnoitellun täydellisen paketin.

Mutta kuinka kokonaisuus sitten toimii? Crimson Alliance on ehdottomasti suunniteltu moninpeliksi. Maksimissaan neljän pelaajan moninpeli onnistuu sekä samalla koneella että Liven kautta, ja erilaisten kannettavien tykkitornien sun muiden apuvälineiden, räjähtävien tynnyrien ja muun mukavan ansiosta luolastojen koluaminen on ihan mukavaa puuhaa. Varsinaista taistelua piristävät myös satunnaiset puzzlet, jotka yleensä vaativat usean pelaajan yhteistyötä.

Vannoutuneille yksinpelaajille Crimson Alliancea ei kuitenkaan voi suositella. Tarina on peruskliseisen tympeä, taisteleminen yksittäiselle soturille turhankin kaoottista ja varsinaisesta hahmonkehityksestäkään ei voi puhua. Lisäksi yllä mainitut puzzletkin menevät yksinpelaajilta paria onnetonta poikkeusta lukuun ottamatta sivu suun.

Hyvää yksinpelattavaa toimintaroolipeliä haluavien kannattaa kiinnittää mieluummin huomionsa Bastioniin tai DeathSpank -sarjaan. Moninpelipuolesta kiinnostuneille, yksinkertaista örkintappoa janoaville se on tuore, suhteellisen nätti ja sujuvasti toimiva paketti, jolla on varsin mukavasti pelaajia. Itse taidan kyllä pysytellä Castle Crashersissa.

Lue myös

Fallout: New Vegas Lonesome Road DLC (PC, PS3, Xbox 360) 

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Pohjanmaan valtias (Lautapeli)

Gears of War 3 (Xbox 360)

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad (PC)