UUSIMMAT

Crusader Kings II – Sword of Islam DLC (Mac, PC)

07.04.2013 18:00 | Henri Heikkinen

Tekijä: Paradox Interactive
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: Mac, PC
Saatavilla: Mac, PC
Pelaajia: 1, 2-32 (internetissä)
Muuta: Lisäosa, vaatii alkuperäispelin.
Pelin kotisivu: www.crusaderkings.com
Arvostelija: Henri Heikkinen

 

Crusader Kings II on yksi eeppisimpiä pelejä koskaan. Pelaaja johdattaa dynastiaansa läpi vuosisatojen keräten suvulleen mainetta valtaa ja mammonaa. Julkaisuversiossa pelaajan valittavissa oli ”ainoastaan” mikä tahansa kristitty aatelissuku, mutta Sword of Islam -lisäosan myötä maailmaa pääsee valloittamaan myös muslimihallitsijan tohveleissa. Mikäli Crusader Kings ei ole ennalta tuttu, lue varsinainen arvostelu täältä: Crusader Kings II (PC).

Sword of Islam on ensisilmäyksellä varsin mitätön lisäosa ja tuntuu ajatustasolla jopa vähän huijaukselta. Miksi muslimijohtajat eivät olleet alun perin pelattavissa? Kun lisäosaan syventyy tarkemmin, huomaa Paradoxin nähneen paljon vaivaa tehdäkseen historiallisesti ja pelillisesti ehjän kokonaisuuden.

Muutakin kuin uusia hahmoja

Uuden grafiikan ja musiikkien lisäksi Sword of Islam tuo pelaajan iloksi ja kiusaksi suuren määrän satunnaisia tapahtumia. Viimeinen Crusader Kings II -pelini loppui kuin seinään kun kuninkaani kuoli yllättäen syfilikseen ja vuosisatojen aikana vaivalla rakennettu valtakunta hajosi tuhannen pirstaksi. Nyt erilaisia tapoja menettää hermonsa on huomattavasti enemmän, eikä asiaa ainakaan helpota, että pelaajalla on useita vaimoja, joiden kaikki lapset ovat potentiaalisia vallankaappaajia.

Modien avulla muslimien saappaisiin on päässyt aiemminkin, mutta käytännön pelattavuudessa ei ole ollut juurikaan eroa alkuperäiseen. Nyt erilaisten tapojen, uskonnon ja sääntöjen vuoksi muslimihallitsijalla pelaaminen tuntuu lähes eri peliltä, eivätkä samat strategiat enää toimi suoraan.

Rappiolla ei ole kiva olla

Ehkä suurin yksittäinen pelimekaniikan muutos on suvun rappio, joka on pikkuhiljaa nouseva arvo. Mitä rappiollisempi sukusi on, sen heikommalta näytät muiden muslimien silmissä, mikä näkyy alkuun esimerkiksi pienentyneinä verotuloina ja armeijan moraalikatona, mutta myöhemmin rappeutunut dynastia yritetään kammeta pois vallankahvasta. Rappio kasvaa kun suvun miehet hengailevat hovissa tekemättä mitään, jolloin heille pitää antaa maaomistuksia tai muutoin hoitaa heidät pois tieltä.

Myös sotiminen on muslimeille luontevampaa. Enää sodanjulistukseen ei tarvita sen erityisempää syytä. Naapurimaiden kimppuun saa hyökätä ihan halutessaan ja vääräuskoisten kurmottaminen on jopa suotavaa. Muslimijohtajan peli on huomattavasti sotaisampaa kuin kristityllä, kun kuvioon yhdistetään myös moniavioisuuden tuottamat lukuisat jälkeläiset ja heidän turhautumisensa, kun kaikille ei riitä valtaa, mammonaa tai arvonimiä.

Sword of Islam on mainio lisäosa. Aluksi kosmeettiselta tuntuvat muutokset vaikuttavat pelimekaniikkaan sen verran paljon, että myös kaltaiseni pelin puhkipelannut jaksoi pienen tauon jälkeen innostua uudelleen. Kuolema vääräuskoisille, toteaa Sulttaani Conture ja kuolee 35-vuotiaana yllättävään yskään.

 

Lisää aiheesta

Crusader Kings II (PC) 

War of the Roses ja Chivalry: Medieval Warfare (PC)

Victoria – An Empire Under the Sun (pc) 

Lue myös

Close Combat: Panthers in the Fog (PC)

Driftmoon (PC)

Duke Nukem 3D: Megaton Edition (Mac, PC)

Omerta: City of Gangsters (PC, Xbox 360)

SimCity (Mac, PC)

The Walking Dead: Survival Instinct (PC, PS3, Xbox 360)