UUSIMMAT

Crusader Kings II: The Old Gods DLC (Mac, PC)

30.09.2013 14:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Paradox
Julkaisija: Paradox
Testattu: Windows 8, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, GeForce GTX 570
Saatavilla: Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 2,5 Ghz Pentium IV tai vastaava prosessori, NVIDIA GeForce 8800 tai vastaava DX9c – yhteensopiva näytönohjain, 2 Gt kiintolevytilaa, 2 Gt muistia.
Pelaajia: 1, 2-32 (lähiverkossa ja internetissä)
Pelin kotisivu: Crusader Kings II: The Old Gods
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Crusader Kings II on ollut meikäläiselle eräs vuoden iloisimmista yllätyksistä. Raskaalta strategiapeliltä vaikuttava teos olikin oikeasti roolipeli, jossa yhden ukkelin sijaan ohjataan kokonaista keskiaikaista valtakuntaa.

Olds Gods –lisälevy tuo kuvioihin mukaan suomalaisperspektiivistä kovasti kaivatut pohjoisen barbaarit, jotka aiheuttavat pahennusta sivistyneemmän väen keskuudessa.

En liene ainoa, jolle Crusader Kings II oli melkoinen yllätys. Kuvittelin että tarjolla olisi ollut raskasta ja vaikeasti lähestyttävää strategiaa. Sellaista, johon verrattuna Excelin kanssa puuhailu olisi kiinnostavaa. Niinpä kokeileminen vaati sitä, että kollega hehkutti päivittäin omia pelikokemuksiaan useamman kuukauden ajan. Yllätyinkin kovasti huomatessani, että vaikka mukana on strategiaakin, oikeasti Crusader Kings II on roolipeli, joka kertoo tarinan hallitsijasuvusta.

Pelaaja valitsee oman hahmonsa historiallisen Euroopan nimihenkilöiden joukosta ja koittaa sitten luovia tiensä läpi haasteiden ja vastoinkäymisten. Maat ja valtakunnat tulevat ja menevät, mutta kunhan oma suku säilyy, peli jatkuu. Ilahduttavasti tarjolla ei ole vain suurmaiden hallitsijoita, vaan halutessaan voi pelata vaikka pienen saaren ykkösmiehenä. Täten tarjolla on ties minkälaisia erilaisia haasteita ja tilanteita, sillä onhan siinä nyt pahuksesti eroa, onko Englannin kuningas vai puolelle tusinalle suuremmalle herralle vastaava vasalli.

Peruspelaaminen onkin sitä, että pelaaja yrittää pitää sukunsa hengissä keinottelemalla, tekemällä satunnaistapahtumissa valintoja ja yrittämällä asettaa ja täyttää pieniä tavoitteita. Ketä kiinnostaa koko Euroopan valloittaminen, kun tarjolla on vaikka tilaisuus hankkiutua eroon surkeasta ja turhan viinapersosta perijästä ja keinotella tilalle vähän pätevämpää vävypoikaa? Se toki vaatii salaliittoa, johon kannattaa valita huolella liittolaisia, sillä jos pojan lievästi sekopäinen äiti saa kuulla juonesta… Näistä pienistä palasista ja suvulle suurista hetkistä koostuu kokemus, joka on viehättänyt minua jo kymmenten tuntien ajan, vaikka en ole ikinä saanut aikaan mitään Irlannin kuningaskuntaa suurempaa.

Eikä se kuningaskunta muuten kauaa kestänyt, sillä vain viikkoja valtaistuimelle istahtamisensa jälkeen pelihahmoni kuoli sattumalta metsästysonnettomuudessa ja valtakunta hajosi sisällissotaan jälkeläisten ja ylöspäin pyrkivien entisten vasallien tapellessa keskenään. Mutta ei se ollut pelin loppu, vaan valta siirtyi eteenpäin sille tyhjäpäiselle pojalle, jota en ikinä ehtinyt lähettämään muiden riesaksi tai tuonelaan ja niin edessä olivat uudet haasteet.

Ja siinä on siis Crusader Kings II. Mutta entä The Old Gods? Onko se paikkansa arvoinen lisälevy?

Meill’ äärellä pohjolan on kotilies

Kuten nimestäkin voi päätellä, The Old Gods keskittyy niiden vanhojen jumalten äärelle, jotka olivat istuneet holveissaan jo kauan siinä vaiheessa kun Jahvet ja Allahit olivat vasta uusia tulokkaita. Crusader Kings II:n varhaisin aloitushetki siirtyy vuoteen 867, jolloin Eurooppa oli kovin erinäköinen paikka kuin alkuperäisessä pelissä. Muinaiset jumalat tuovat tietenkin mukanaan Norjan viikingit ja muut pohjolan iloiset barbaarit, ilahduttavasti myös suomalaiset.

Heti alkuun on todettava, että The Old Gods on aika härskiä tavaraa vaikeustasoltaan. Barbaarivaltiot ovat köyhiä, hallitusmuodoiltaan rajoittuneita ja sivistyksen tarpeessa. Mannereuroopan kermaperseiden kumarrrellessa ja hymistellessä toisilleen sivistyneesti barbaarit tekevät suunnilleen mitä haluavat. Se voi olla toki suuri etu, sillä jos naapurin tontti kiinnostaa, ei tarvitse paljon casus belliä etsiä: ”haluan mitä sinulla on” riittää. Toisaalta jos itsellä sattuukin olemaan se vihreämpi ruoho, sitä puolustamassa kannattaa olla myös suuri nuija tai muuten pelto on kohta naapurin omaisuutta.

Barbaarit tuovat mukanaan myös muita uudistuksia. Norjalaiset viikingit voivat esimerkiksi tukea talouttaan ryöstöretkillä. Pelaaja voi halutessaan julistaa muodostavansa ryöstöseurueen, johon liittyy sitten matkalta mahdollisesti muitakin seikkailua himoitsevia ja rikkaudesta unelmoivia nuorukaisia. Rantaryöstely on potentiaalisesti kannattavaa, mutta myös todella vaarallista puuhaa. Voi sitä fiilistä kun vihdoin sukua ylöspäin nostava lahjakas jaarli puree pölyä ruotsalaisen keihäästä valtakunnan vararikkoa estäessään!

Mukana on toki paljon muitakin ajan hengelle uskollisia yksityiskohtia. Uusia hahmoja, uusia tapahtumatyyppejä, uusia mahdollisuuksia, uusia vaaroja… Niin kristityt kuin muslimitkin – jotka siis olivat ne aiemmat Crusader Kings II:n suurimmat tekijät – katsovat pitkin nokkaansa haisevia ja karvaisia barbaareita ja vetelevät näitä pataan surutta kunhan tilaisuus tulee.

Sisältönsä puolesta The Old Gods on siis rautaa. Jos ristiretkien aika oli jo vähän nähty, hyppy historian syövereihin tuo peliin ihan uutta fiilistä ja uusia haasteita, pelasipa sitten barbaareilla tai Euroopan suuremmilla tekijöillä. Hieman ikävästi ja Crusader Kings II:n vakiotyyliin The Old Gods –DLC ei kuitenkaan ole mikään täydellinen paketti sisällöstä puhuttaessa. Onhan se vähän pettymys, että lisälevyn ostettuaan ja asennettuaan Steam ehdottaa, että mitäs jos ostaisit peliisi myös The Old Godsin musiikkipaketin ja uudet hahmoportretit. Eivätkö nämä nyt, piru vieköön, kuulu siihen perusostokseen?

Eiväthän muutaman euron DLC-paketit toki taloutta tai venettä kaada, sillä ainakin meikäläisen perspektiivistä The Old Gods on miltei pakko-ostos Crusader Kings II:een hurahtaneille. Uusia haasteita, uusia mahdollisuuksia ja aivan uutta intoa. Sitten voisinkin mennä jatkamaan eeppistä Suur-Suomi-projektiani.

 

Lisää aiheesta

Dungeonland (PC) 

Cities in Motion 2 (Mac, PC) 

Crusader Kings II – Sword of Islam DLC (Mac, PC) 

War of the Roses ja Chivalry: Medieval Warfare (PC)

Crusader Kings II (PC)  

Lue myös

Armada 2526 + Supernova DLC (PC)

Persona 4 Golden (PSV)

The Chaos Engine (PC)

Worms 3 (iOS)

 

Muropaketin uusimmat