Uusimmat

DC Universe Online (PS3)

27.01.2011 16:09 Miikka Lehtonen

Tekijä: Sony Online Entertainment
Julkaisija: Sony Online Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3
Laitevaatimukset: Windows XP / Vista / 7, 2,4 GHz tuplaydinprosessori, 2 Gt keskusmuistia, 512 Mt näytönohjain, 30 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: satoja per serveri
Pelin kotisivu: http://www.dcuniverseonline.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Jos maailmaan jotain mahtuu niin massiivimoninpelejä. Pelkästään Koreasta pusketaan vuosittain ulos sen verran pelejä, että heikompaa hirvittää. Mutta valtavasta julkaisutahdista ja suurista summista huolimatta konsoleilla massiivimoninpelejä ei ole juuri nähty.

Nyt nähdään, sillä Sony Online Entertainmentin suuren hypen saattelema DC Universe Online ilmestyy sekä PC:lle että PlayStation 3:lle. Kun tähän vielä yhdistetään supersankarit, potentiaalia olisi – mutta on sitä potentiaalia ennenkin hukattu.

Vaikka arvostelijan pitäisi tietenkin lähestyä jokaista peliä 100% objektiivisesta lähtökohdasta ja antaa jokaisen pelin elää tai kuolla omilla arvoillaan, myönnän, että minulla oli tiettyjä ennakko-oletuksia DC Universe Onlinen suhteen.

Ennakkoluuloni johtuivat siitä, että pelistä oli ennakkoon puhuttu paljon, mutta sitä oli näytetty vähän. Tämä kielii yleensä siitä, että suurista suunnitelmista huolimatta kehitystyö ei ole mennyt ihan nappiin. Ja kun arvostelukappalekin saatiin vasta pelin ilmestyttyä, hämähäkkivaistoni tykytti jo täysillä. Vai olikohan sittenkin päänsärky? No, sitä sain ainakin peliä pelatessani, sillä ennakkoluuloni osuivat oikeaan.

B-luokan supersankarit

DC Universe Onlinen ennakkoasetelma on mielenkiintoinen. Avaruusolennot saapuvat DC:n versiolle maapallosta ja sieppaavat tuosta vain suuren osan maan asukkaista. No, tämähän ei toki sinänsä ole ihmekään, niin tapahtuu supersankarisarjakuvissa joka toinen päivä.

Mutta nyt erinäisten käänteiden kautta avaruusolennot muuttavat vangitsemansa ihmiset supersankareiksi. Näin selitetään mukavasti se, miksi yleensä Batmanien ja Supermanien täyttämä DC:n maailma onkin yllättäen piukassa B4tm4neita ja Suppermaneja. Molemmat nimet on bongattu pelistä.

Hahmonluonnissa tehdään ne perinteiset supersankari-jutut: valitaan hahmolle hienot asusteet ja sitten erikoiskyvyt kauhean kokoisesta listasta. Alussa ei tosin valita kuin se, millaisia voimia hahmolla on – vaikkapa kyky komentaa kasveja, heittää loitsuja tai lyödä tosi kovaa – sekä millaisella aseella tämä taistelee. DC:n virallisesta pelistä kun on kyse, pelaaja saa valita myös jonkun kuuluisan supersankarin esikuvakseen ja opettajakseen, jolloin voimat ja muut hienoudet määräytyvät tämän esimerkin mukaan.

Ihan kivaa settiä, mutta Champions Onlineä ja City of Heroesia pelanneet pettyvät varmasti systeemin rajoituksiin. Erilaisia varusteita on todella vähän, eikä kykyihinsä pysty juuri vaikuttamaan. Esimerkiksi Championsissahan saa säätää tarkalleen, mistä lasersäde lentää ja minkä värinen se on. DC Universessa valitaan vain, että jossain välissä haluaisi käyttää lasersäteitä.

Kun hahmo on luotu ja nimi keksitty, on aika hypätä itse peliin. Ja sitten se shokki vasta onkin edessä.

Väsynyttä? Ei suotta!

DC Universesta on tehty kaksi versiota: PC-versio ja PlayStation 3 –versio. Molemmat ovat sisällöltään identtisiä, joskin niitä pelataan omilla servereillään. Ennen kuin pureudumme tekniikkaan, puhutaan hieman pelistä.

Lyhyt versio on, että ei hyvältä näytä. DC Universe on mitä geneerisin massiivimoninpeli. Pelaajat juoksevat pitkin Metropoliksen ja Gothamin katuja pätkien kuonoon vastustajan kätyreitä. Riippuen siitä, onko sankari vai pahis, kepityksen kohteena ovat poliisit tai paikallisen rikollisperheen gangsterit. Välillä kummankin porukan tiet kohtaavat, kun pitäisi esimerkiksi pysäyttää kivitalon kokoisen Banen mellastus. Käytännössä tämä tietenkin tapahtuu tekemällä tehtäviä: pahoinpitele 25 poliisia. Kerää näiltä 15 virkamerkkiä. Räjäytä 10 poliisiautoa. Ja näin siis yhdessä tehtävässä.

Tämän vielä tavallaan kestäisi, mutta melko erikoisena oivalluksena rivi-vihollisista saa vain kokemuspisteen tai pari, kun tason nousuun tarvitaan satoja tai tuhansia kokemuspisteitä. Niinpä olo onkin sangen turha kun raivaa tietään läpi kahdeksan mafioson lihamuurin kohti tehtävän palautusta ja sellaisia kokemuspisteitä, jotka siirtäisivät kokemusmittaria sen verran kohti seuraavaa tasoa, että seurauksen huomaisi paljain silmin.

Erikoisuutena tehtäviä on myös todella vähän. Kun kokemustaso kilahtaa korkeammalle, tehtävälogiin ilmestyy automaattisesti pari uutta tehtävää. Näiden ohella voi kohdealueen lähellä haahuilemalla löytää satunnaiskeikkoja. Tekemistä ei ole hurjasti, mutta toisaalta kokemustaso kilahtaa yleensä mittariin nämä keikat tekemällä. So far so good, mutta!

Kun tehtäviä on pelissä tasan sen verran että kaikki tekemällä juuri saavuttaa kohteensa, ei ole varaa jättää väliin yhtään tehtäviä. Ei edes sitä kalmaista hirvittävän ylikovien vihollisten grindaustehtävää, jossa joutuu lisäksi PVP-taistelemaan vastustajia vastaan viiden sekunnin välein.

Siitä pitää kuitenkin nostaa kehitystiimille hattua, että pelin tarinat muodostavat mukavia ja loogisia kokonaisuuksia. Ensin pelaaja lähetetään pysäyttämään Banen kätyreitä, jotka raahaavat satamassa laivoista maahan konttikaupalla supersteroideja. Sitten tehdään pari muuta asiaan liittyvää pikkukeikkaa, käydään yhdessä instanssissa etsimässä Banen sijaintia ja lopuksi ajetaan läpi toinen instanssi, jossa kolkataan yhdessä jonkun oikean supersankarin kanssa Bane.

Tämä ei kuitenkaan pelasta paljoa, sillä vaikka massiivimoninpelit yleensä menevätkin nopeasti saman kaavan toistamiseksi, DC Universe tekee tässä asiassa maailmanennätyksen: tunnin pelaamisen jälkeen olet nähnyt kaikki pelin tehtävätyypit. Sitten niitä toistetaan puuduttavat 20 – 30 tuntia, jonka jälkeen saavutat kokemuskaton.

Ja mitäs sitten tehdään?

Tee työtä, jolla on tarkoitus

Jos DC Universen levelöintimatkalta puuttuu sisältöä, niin puuttuu myös siitä kuuluisasta endgamesta. Näyttää pahasti siltä, että 30. tason saavuttaneiden sankarien ja pahisten pääasiallinen tehtävä on hengailla paikallisten baarien ovilla huutamassa toisilleen.

Kyllähän sitä tekemistä paperilla on. Instansseja, raideja, PVP:tä ja muuta sen sellaista. Teoriassa siis kaikki, mitä esimerkiksi World of Warcraftissakin. Mutta ongelma piilee siinä, että mikään tuosta sisällöstä ei ole kovin hauskaa tai hienoa.

Instanssit ovat pääasiassa vaikeampia versioita luolastoista, jotka on rassattu läpi jo aiemmin. PVP taas on nykyisellään pelikelvotonta. Hahmot on tasapainotettu niin surkeasti, pelistä löytyy sen verran ikäviä exploiteja ja tekniikka tökkii sen verran, että minulle riitti PVP jo kauan ennen 30. tasoa. Miksi tuhlaisin aikaani pelimuotoon, jossa pelaajat warppailevat pitkin kenttiä ja taistelu on hirveää spämmäystä?

Asiaa ei auta sekään, että taistelupaikkoina toimivat Arkham Asylumin kaltaiset paikat ja halutessaan peliin voi hypätä joko oman hahmonsa tai vaikka Jokerin saappaissa. Kun perusta on mätä, komeinkaan talo ei pysy pystyssä.

Raidit… no, niitä on muutama ja ilmeisesti ne jopa toimivat ihan mukavasti. En päässyt testaamaan kovasta yrityksestä huolimatta, joten en uskalla niistä mitään sanoakaan.

Tämä ei kuitenkaan ole niinkään vain pelin endgamen, kuin koko DC Universe Onlinen ongelma. Kaikki tökkii, eikä mikään ole niin hauskaa kuin se voisi olla. Kuin sen pitäisi olla! Tämähän on peli, jossa pääsemme taistelemaan Batmanin, Jokerin, Harley Quinnin, Scarecrown ja monien muiden kanssa! Miten ihmeessä tästä aiheesta on saatu näin geneerinen ja tökkivä peli?

Jos pelaat, älä pelaa konsolilla

Tunnustan, että ylläoleva on subjektiivista tekstiä. Tietenkin se on. Joku voi ihan hyvin pitää DC Universen tarjonnasta. Mitä vähemmän massiivimoninpelejä on pelannut, sitä todennäköisemmin ei näe kaikkia pelin ongelmia tai edes osaa pitää niitä ongelmina, koska kaikki on niin uutta. Joten periaatteessa pystyn kuvittelemaan henkilön, joka tykkää DC Universesta. Onnea hänelle, mutta samalla varoitus: älä pelaa peliä PlayStation 3:lla.

Vaikka DC Universe Online on muka suunniteltu konsolit mielessä, ei sitä mistään huomaa. Käyttöliittymä on kömpelö väännös PC:n vastaavasta ja tekniikka tökkii vastaan joka välissä. Ruudunpäivitys liikkuu viiden ja 15 FPS:n välissä, eikä peli ehdi lataamaan tarpeeksi nopeasti maailman hahmomalleja, joten vähän väliä joutuu näkymättömien kummitusten väijyttämäksi. Sitten purraan taas pölyä.

Mutta kaikkein masentavinta on, että vaikka DC Universe on pelinä suunniteltu selkeästi konsolit mielessä, peli ei toimi. Paperilla peli on niin sanottu toiminta-MMO. Ideana on, että kun saat uuden hyökkäyksen, sitä ei aktivoida aina nappia painamalla. Ei, yleensä se aktivoidaan painelemalla padilta komboja. Kaksi nopeaa lyöntiä ja yksi voimakas, niin hahmo hyppää pistoolit laulaen vihollisensa kimppuun.

Ongelma piilee siinä, että hyökkäysnappeja on kaksi, komboja useampi. Näinpä ne kaikki ovat variaatioita kaavasta ”paina nappia kaksi kertaa, pidä toista hetki pohjassa”. Onnea kombojen opetteluun! Lisäksi verkkoviive on sen verran ikävä ja ruudunpäivitys pätkii sen verran, ettei ole edes teoriassa mahdollista yrittää ajoittaa tai käyttää komboja ruudun tapahtumien tahtiin, kuten toimintapeleissä yleensä. Sen sijaan näpytellään vain niitä paria hyväksi havaittua komboa, kunnes toinen taistelijoista makaa maassa.

Voisin myös avautua tuskaisesta päivitysprosessista ja serverien yleisestä hitaudesta, mutta eiköhän se pointti jo selvinnyt: älkää pelatko DC Universe Onlineä konsolilla. Edes vitsinä.

En välttämättä kyllä muutenkaan suosittelisi peliä kenellekään. Se on parhaimmillaankin auttamattoman geneerinen ja innoton tekele, jonka muutamat hyvät ideat eivät paikkaa alkujaankaan kaikkia sen puutteita ja ongelmia. Jos haluat massiivimoninpelin, World of Warcraft ja Lord of the Rings online ovat kilometrin parempia. Jos haluat supersankareita, Champions Onlineä voi pelata nykyään ilmaiseksi. Älä tuhlaa rahojasi tähän.

Toim. huom: Vältä-peukku pätee pelin testattuun PlayStation 3 -versioon. PC-versio on tiettävästi parempi.

 

Lisää aiheesta

Champions Online (PC)

Runes of Magic (PC)

Star Trek Online (PC)

World of Warcraft: Cataclysm (Mac, PC)

Lue myös

Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet (PS3, Wii, Xbox 360)

Raskulls (Xbox 360)

Super Scribblenauts (DS)

Total War: Shogun 2 -ennakko (PC)