Uusimmat

Dead Nation Apocalypse Edition (PS4)

03.07.2014 14:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Climax Studios / Housemarque
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4 (eri versiot PlayStation 3, PlayStation Vita)
Muuta: Ladattava peli, hinta 14,95 euroa
Pelin kotisivu: Dead Nation Apocalypse Edition
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Dead Nation oli – ja on  – yksi PlayStation 3:n suosikkipeleistäni. Aivan loistavaa zombieselviytymisräiskintää, ei siitä pääse mihinkään. Mutta pelikonesukupolvien vaihtumisen myötä mainio suomipeli on jäämässä historiaan, sillä eihän uusilla koneilla pelata enää entisiä pelejä. Paitsi kun ne remasteroidaan uusille alustoille!

Housemarquelle – tai oikeastaan tällä kertaa PS4-version tehneelle brittiläiselle Climaxille – täytyykin antaa iso käsi Dead Nationin uudesta versiosta. PlayStation 4:lle sorvattu Apocalypse Edition on oiva ja hauska peli, jonka ansiosta zombiemäiskeestä voidaan nauttia myös uudella konsolisukupolvella. Eihän se mikään nextnextgen-efektieepos ole, mutta hiton hyvä peli silti.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Kahdella sauvalla

Lainaan Dead Nationin PS3-arvostelua:

Zombit ovat nousseet haudoistaan ja valloittaneet maailman. Vain muutamat selviytyivät kiitos immuniteettinsa, mutta heitäkin uhkaa nopea välipalaksi päätyminen. Yksinäinen sankari – tai sankaripari, jos peliä pelaa co-opina – lähtee matkalle zombien täyttämän maailman halki. 10 tehtävän välissä juoni kulkee pienten välianimaatioiden avulla, mutta se on pelkkää ikkunankoristetta.

Pääpointti on nimittäin tälläkin kertaa toiminnalla. Dead Nation on niin sanottu twin stick –räiskintäpeli, eli pelihahmoa ohjataan vasemmalla tikulla oikean tähdätessä aseella eri suuntiin. Olkanapit on varattu nopeille sprinteille, lähitaistelulle, erikoisaseille ja tietenkin tulitukselle.

Peli itsessään on niin simppeli kuin olla voi: sankarit etenevät loputtoman yön aikana kaupungin pimeiden katujen halki kohti seuraavaa välietappiaan. Matkan varrelle mahtuu tuhansia ja taas tuhansia zombeja, jotka on palautettava herrojen Smith & Wesson avustuksella takaisin helvettiin.

Mukaan mahtuu paljon mainioita oivalluksia, kuten mahdollisuus loottia autojen takaluukuista rahaa ja muita hyödykkeitä, tai muuttaa parilla laukauksella auto kuin auto aikapommiksi. Joissain autoissa on varashälyttimiä, joita voi aktivoida zombien houkuttelemiseksi moisen megapaukun kylkeen ja niin edelleen.

Peliin yritetty tuoda myös lisäsyvyyttä kevyellä hahmonkehityksellä. Tehtäviin on ripoteltu arkkuja, joista voi nappailla mukaansa panssarin osia, jotka tuovat erilaisia bonuksia pelaajan ketteryyteen, voimaan ja kestävyyteen. Myös aseita löytyy erilaisia. Checkpointeina toimivista asekioskeista voi ostella uusia pyssyjä, parannella entisiään sekä ladata erikoisaseisiin lisää ammuksia.

Ja niin edelleen. Kaikki sanottu pätee yhä. Lue arvostelu täältä: Dead Nation (PS3)

PlayStation 4:llä peli on peruspelattavuudeltaan sama, ehkä vähän nätimpi ja efektintäyteisempi ja ripauksen värikkäämpi, kun tehokkaamman pelikoneen mahdollisuuksia on hyödynnetty.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Mitään superuutta ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä PS4:llä peli on entisensä kenttiä ja lisäreitä myöten. Pääpiirteittäin voisikin sanoa, että ydinpeli on PS3-versio lisärien ja päivitysten kera. Siis se sama tuttu vanha, hiton hyvä peli. Ällöjä ääniä, riemastuttavaa toimintaa, peruutustulitusta zombielaumojen edessä ja hahmon varusteiden ja aseiden tuunaamista itselleen mieluisimpaan pelityyliin sopivaksi.

Tykkään siis edelleen tosi kovasti, mutta ei vanhan pelin uudelleenlämmittelyllä pötkitä välttämättä hirveän pitkälle, oli se miten hyvä lämmittely tahansa. Niinpä Apocalypse-painoksessa on jotain uuttakin – nimittäin nettimäistä ja sosiaalista.

Isoin uusi juttu on Broadcast+ -pelitila, jossa pelaajat voivat striimata omaa peliään nettikansalle. Eihän striimaus sinänsä mitään merkkaa, onhan se mahdollista missä tahansa PS4-pelissä, mutta Plussastriimauksessa katsojat voivat olla kenkkuja ja äänestää keskenään, että mitäs keljua pelaajalle seuraavaksi tehdään. Lähetäänkö hänen niskaansa inha mörkkilaumoja? Joo! Ja jos pelaaja ei oikein tunnu osaavan, niin katsoja voi myös lähettää oman haamunsa striimaajan peliin näyttämään, että kuinkas tämä nyt pitääkään läpipelata. PSN-kavereitaan voi myös haastaa ottamaan kisaa yksinpelitehtävien high scoreista.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Plussastriimaus kuulostaa kivalta ja potentiaalisesti pelin kestoakin pidentävältä touhulta, etenkin jos sen myötä pelikertoihin tulee vaihtelua ja yllätyksiä. Se kuitenkin vaatii maksullisen PS4:n PSN+ -tilin, joten kokeilematta jäi.

Vaikka DN onkin superkivaa yksinpelattuna, niin Miikan mukaan meno on supersuperkivaa co-op-moninpelinä. Se onnistuu sekä samalla koneella että verkossa, mutta koska myös nettimoninpeliin vaaditaan maksullinen PSN+-tili, niin kokeilematta jäi sekin. Sori.

Vaan eipä se… Dead Nation Apocalypse on hurjan hyvä, hauska ja mukaansatempaava räiskintäpeli näinkin. Pelasin sen läpi PS3:lla muutamankin kerran – ja niinhän kävi nytkin, että kun padiin kerran tartuin, niin Apocalypsekin oli läpipelattu parissa illalla. Herkkua on siis tarjolla!

 

Lisää aiheesta

Dead Nation (PS3)

Dead Nation -ensikosketus – suomalaiset zombit ovat ihanan ällöjä

Ensikosketuksessa Dead Nation – jo toisen kerran

Mulkaisu: Resogun

Vieraissa: Housemarque