Uusimmat

Dead or Alive Dimensions (3DS)

29.07.2011 15:00 Petteri Kaakinen

Tekijä: Team Ninja
Julkaisija: Tecmo Koei
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1-2 (local wifi, online)
Pelin kotisivu: http://teamninja-studio.com/doadimensions/us/
Arvostelija: Petteri Kaakinen

Tomonobu Itagakin lähtö Tecmolta jätti muutaman pelisarjan tulevaisuuden epävarmaksi. Ninja Gaiden 3 paljastettiin kuitenkin E3:ssa, ja hieman sitä ennen julkaistiin myös Dead or Alive -pelisarjan uutukainen 3DS:lle.

Dimensions ei ole varsinainen Dear or Alive 5, vaan eräänlainen yhteenveto Dead or Aliven Saturnilta ja PS1:ltä alkaneesta 15-vuotisesta historiasta. Se jatkaa joka tapauksessa 3DS:n vahvan taistelupelikatalogin kasvattamista, vaikkei uudistakaan sarjaa merkittävästi.

Suoraan arcadeen

Dead or Alive on aina ollut jossain teknisempien taistelupelien ja hieman helpommin lähestyttävien taistelupelien välimaastossa. Hahmoilta löytyy paljon erilaisia liikkeitä. Lisäksi taistelusysteemi tarjoaa heittoineen ja vastahyökkäyksineen kivasti syvyyttä. Ajoitusten suhteen ei kuitenkaan olla ehkä aivan niin armottoman ankaria kuin Street Fightereissa ja Virtua Fightereissa, joten vähemmän ammattimaisetkin taistelupelien pelaajat voivat onnistua hieman haastavammissakin liikkeissä.

3DS ei ole ideaali alusta pelata taistelupelejä, mutta Tecmo on todennäköisesti tehnyt niin hyvää työtä saada tällaisen pelin toimimaan käsikonsolilla kuin taistelupeligenren pelille on mahdollista. Liekö taistelusysteemiä rukattu anteeksiantavampaan suuntaan kannettavaa alustaa silmällä pitäen vai toimiiko kaikki vain erittäin hyvin, mutta liikkeet onnistuvat suurimmaksi osaksi kivuttomasti ilman, että kontrollit tuntuisivat puskevan taistelemisen tielle.

Kuten 3DS:n Street Fighter, myös Dimensions tarjoaa mahdollisuuden suorittaa liikkeitä kosketusruudulta käsin. Ja aivan kuten Street Fighterissa, tämä pelitapa on kuolettavan tylsä. Kosketusnäytön käyttäminen taistelupeleissä tuntuu huijaamiselta. Kosketusnäyttöähän ei tietenkään ole pakko käyttää, jolloin alempi ruutu toimiikin kätevästi lähinnä liikelistana.

Tarinapelitilana toimiva Chronicles Mode lienee pelin pääpelimuoto. Valitettavasti käsikirjoituksen taso, ääninäyttely ja välipätkien kamala toteutus tuovat mieleen ne huonoimmat Ö-luokan leffat. Juonenkuljetus on sekavaa ja vaikka juoni ei ole erityisen monimutkainen, tarinan pomppiessa sinne tänne ilman minkäänlaisia selityksiä on välillä vaikea hahmottaa mikä on joidenkin kohtauksien idea ja keitä tietyt hahmot ovat. Kyseinen pelimuoto toimii parhaiten lähinnä aloitusoppaana niille, joille Dead or Alive ei ole ennestään tuttu tai jos jotkin taistelusysteemin yksityiskohdat ovat jo vaipuneet unholaan. Silloinkin välipätkät kannattaa suosiolla hypätä yli ja käydä läpi taistelut keskittyen siihen mitä taistelumekaanikoiden saloja missäkin taistelussa opetetaan.

Kokeneempien Dead or Alive -veteraanien kannattaa siirtyä suorilta muiden pelimuotojen pariin. Yksin pelaaville näitä ovat Arcade, Tag Challenge, Survival ja yksittäiset taistelut tietokonetta vastaan. Harjoitellakin voi. Arcade ja Survival toimivat kuten muissakin peleissä. Arcade on hyvä hahmojen avaamiseen, Survival taitojensa testaamiseen.

Tag Challenge on ehkä joukon omaperäisin vaihtoehto, muttei täysin hyvällä tavalla. Toisin kuin nimi antaisi toivoa, se ei muistuta ominaisuuksiltaan sitä miten esimerkiksi Tekken Tag Tournamentissa voi vaihtaa hahmoa lennosta. Toisen hahmon ohjastaminen jätetään jostain typerästä syystä tekoälyn haltuun, vaikka aikaisemmissa Dead or Alive -peleissä on päässyt taistelemaan myös toisella hahmolla. Tekoälyhahmon kanssa taisteleminen tuntuu usein turhauttavalta, etenkin siinä vaiheessa kun pääsee loppupuolen hieman vaikeampien haasteiden pariin.

Tahmeaa verkkoa

Moninpeliä kaipaavalle on tarjolla myös nettipeli. Se on ominaisuuksiltaan simppeli, mutta toimiva kokonaisuus. Ottelun pituuden lisäksi pelaaja ei voi tehdä muuta kuin päättää haluaako pelata kaverilistalla olevaa peluria vai satunnaista vastustajaa vastaan. Lagi on yleisempi vieras kuin sen haluaisi olevan, mikä on erittäin turhauttavaa taistelupeleissä, mutta vastaan tulee myös hyvin toimivia taisteluita. Nettipeli ei korvaa samassa huoneessa olevaa vastustajaa, mutta se voi olla parhaimmillaan ihan siedettävää lääkettä taistelupeliyksinäisyyteen.

Dead or Alive Dimensions on pääosin hyvännäköinen peli grafiikoiltaan, mutta silti hieman epätasainen. Hahmomallit näyttävät hyviltä ja liikkeet on animoitu erittäin sulavasti, mutta tietyt taisteluympäristöt jättävät toivomisen varaa.  Peli pyörii 2D-tilassa taistelupeleille tyypillisesti 60 fps:n vauhdilla, mutta 3D-tilassa ruudunpäivitys tipahtaa 30:en. Se, häiritseekö 3D-tilan puolitettu ruudunpäivitys vai ei, riippuu varmasti hyvin pitkälti pelaajasta. Taistelut pyörivät sen kummemmin hidastelematta myös 3D:n ollessa päällä, mutta taistelupelinsä vakavammin ottavat voivat kaipailla ajoituksiinsa 60 kuvan ruudunpäivityksen tuomaa lisätarkkuutta.

Dead or Alive -pelisarjan 15-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistu Dimensions on pätevä 3DS-julkaisu. Siitä näkyy hieman tyypillisten julkaisupelien oireita, kuten hieman pelkistetyt nettipeliominaisuudet ja graafiset vajavaisuudet, mutta sisältöä riittää ja itse ydin eli taistelusysteemi on erittäin hyvällä pohjalla. Toisin kuin Street Fighter IV:n 3DS-versio, Dimensions tuntuu enemmän uudelta omillaan seisovalta peliltä, joten se sopii hyvin niillekin, joille aikaisemmat sarjan pelit ovat jo tuttuja.

 

Lisää aiheesta

Dead or Alive Ultimate (Xbox)

Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyball (Xbox)

Dead or Alive 4 (360)

Lue myös

Bastion (Xbox 360)

From Dust (PC, PS3, Xbox 360)

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Marvel vs Capcom 3 (PS3, Xbox 360)

Mortal Kombat (PS3, Xbox 360)

Resident Evil: The Mercenaries 3D (3DS)

White Knight Chronicles: Origins (PSP)