Uusimmat

Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyball (Xbox)

29.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

ead or Alive -taistelupelisarja on varmasti monille tuttu. Nyt tästä pelisarjasta tutut naistaistelijat ovat saaneet oman pelin, jossa ei keskitytä mätkimiseen, vaan rantapalloon. Kun kuulin tästä pelistä ensimmäistä kertaa, luulin että kyseessä on jonkinlainen vitsi, mutta viimeistään nyt on pakko uskoa, että Tecmo on tehnyt tämän pelin tosissaan. Onhan rantapallopelejä ennenkin nähty, mutta Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyballin ote tähän urheilumuotoon on vähintäänkin outo. Rantapallo tuntuu nimittäin olevan varsin pienessä osassa, kun ruudulla tepastelevat nuorilta näyttävät DOA-tytöt isoine silmineen ja vielä isompine rintoineen. Onkin perusteltua kysyä mitä Tecmon työntekijöiden päässä on liikkunut, kun tätä peliä on lähdetty kehittämään? No oli miten oli, nyt tämä peli on kuitenkin joutunut toimituksemme armottomaan testipenkkiin.

Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyball sisältää kaksi pelimoodia. Näistä toinen on perinteinen yksittäinen ottelu, jossa pelataan rantapalloa ja heitetään muut toiminnot romukoppaan. Tähän pelimoodiin voi osallistua maksimissaan neljä pelaajaa samanaikaisesti. Yksinpelaajia kiinnostanee kuitenkin enemmän Zack Island, jolla järjestettävään lentopalloturnaukseen on kutsuttu kaikki DOA3:sta tutut tytöt sekä uutena tuttavuutena Lisa, joka ilmeisesti on jonkinlainen rantalentisguru. Rantapalloilun oheen on pultattu monenmoisia lisäaktiviteetteja, joista voisi mainita mm. tavaroiden keräilyn sekä saaren eri kolkkien tutkimisen ja muihin pelihahmoihin tutustumisen.

Rantalentopallon säännöt ovat varsin yksinkertaiset, joten niiltä osin peliin pääsee nopeasti sisään. Molemmissa joukkueissa on kaksi pelaajaa, joiden on toimitettava peliväline vastustajien puoliskolle kolmella kosketuksella niin, etteivät nämä saa palautetuksi sitä takaisin. Ottelut alkavat aina syötöllä, sitä seuraa vastustajajoukkueen palautusyritys. Onnistuneen palautuksen jälkeen onkin sitten yritettävä palauttaa pallo vastustajien harmiksi. Säännöt vastaavat hyvin pitkälle normaalin lentopallon sääntöjä, joten vähänkin lajia seuranneet/pelanneet ovat heti kuin kotonaan.

Monimutkaista ei ole itse pelaaminenkaan. Kahdella napilla toteutettu pelisysteemi ei vaadi sen kummempaa perehtymistä, mutta tällaisenaan pelaaminen on aivan liian yksinkertaista. Kun yksi nappi on varattu lyönnille ja toinen syötölle, ei pelistä saa mitenkään kovin monipuolista, vaan peli etenee käytännössä kahden syötön ja niitä seuraavan palautuksen rytmissä. Jos vastustajat sattuvat olemaan oikealla kohdalla, saavat he mitä todennäköisimmin palautetuksi pallon. Tätä samaa sarjaa jatketaan sitten niin kauan, kunnes toinen ei enää pysty palauttamaan palloa. Ainoa rytmin rikkova asia on blokkaaminen, jota tulee kuitenkin hyödynnetyksi aniharvoin, sillä pallon blokkausyritys päättyy turhankin usein epäonnistumiseen, jolloin vastustajalle napsahtaa mitä todennäköisimmin piste.

Lyöntien voimakkuus määräytyy käden ja pallon etäisyydestä. Jos lyöntinappia painetaan liian aikaisin, lähtee lyönti köykäisenä tuuppauksena, mutta oikea-aikainen napin painallus johtaa oikein kunnon smashiin ja hyvällä säkällä pieniin lisäansioihin. Oikean lyöntipaikan hahmottaminen on kuitenkin hankalaa, lähinnä huonon kamerakulman vuoksi. Paikoin pallo myös hukkuu hetkeksi ruudun ulkopuolelle. Rantalentopallon pelaaminen on valitettavan yksinkertaista ja tasapaksua puurtamista, joka ei jaksa kiinnostaa edes moninpelinä.

Zackin saarelle sijoittuva yksinpelikampanja pitää sisällään 14 päivän mittaisen turnauksen, jonka aikana pelaaja mäiskii rantapalloa kädet valkoisena. Koska yksinäinen tyttö ei voi osallistua rantapalloiluun, hänen pitää hankkia pelikumppani. Alussa rantalentiskonkari Lisa lyöttäytyy pelaajan seuraan, mutta paikoin on välttämätöntä hankkia uusi kumppani. Tämä ei kuitenkaan käy käden käänteessä, vaan toivottua pelikumppania on lahjottava erilaisilla tavaroilla. Tämä nuoleskelu tuntuu varsin väkinäiseltä, sillä ilman pelikumppania pelin rantapallo-osuus jää pois ja tällöin pelin ainoaksi anniksi jää nättien tyttöjen tuijotteleminen ja uima-altaalta löytyvän minipelin pelaaminen.

Voitetuista otteluista palkitaan rahasummalla, jota voi käyttää saaren kahteen kauppaan ja eräänlaisena käytetyn tavaran vaihtopisteenä toimivaan Zack’n’tradesiin. Näistä kaupoista löytyy jos jonkinlaista tavaraa aina bikineistä aurinkolaseihin ja kynsilakkaan. Tavaroita voi hyödyntää itse tai niitä voi antaa lahjoiksi hahmoille, joiden kanssa haluaa pelata. Merkittävimmässä osassa ovat tietysti tyttöjen vaatetukset, joita voi vaihdella täysin vapaasti, kunhan ne on ensin ostettu omaan garderobiin. Bikinien oston jälkeen niillä voi vaatettaa rantalentiksen pelaajia myös yksittäisissä otteluissa. Saarelta löytyy myös hotelli, jossa pääsee rentoutumaan uhkapelien parissa. Pelaajan keräämää rahakasaa voi halutessaan yrittää kasvattaa mm. blackjackin, pokerin ja ruletin avulla.

Tekoälyn ohjastamat pelihahmot toimivat suurimman osan ajasta täysin järkevästi, mutta silloin tällöin tekoälylle tulee outoja idiotismikohtauksia, kun aivan hahmon viereen tuleva pallo mätkähtää maahan ilman minkäänlaista pallon palautusyritystä. Graafisesti peli on hyvän näköinen, vaikkakin lentistyttöset muistuttavat vähän liikaa Barbie-nukkea. Käytännössä hahmomalleista puuttuvat siis yksityiskohdat. Hahmojen animaatio on tönkön puoleista ja liikkeet tuntuvat hidastetuilta. Äänimaailmasta jää mieleen kaksi juttua. Ensinnäkin lentopalloilijat puhuvat japania ja puheiden perusteella voisi olettaa, että ääninäyttelijät ovat olleet ala-asteiässä. Toinen juttu on pelin musiikki, joka keräsi kaikilta pelin testaamiseen osallistuneilta pelkkiä haukkuja. Tämä hömppäpoppi sopii kyllä pelin yleisilmeeseen, mutta ei sitä kukaan selväjärkinen pysty kauaa kuuntelemaan. Onneksi pelissä on mahdollisuus käyttää Xboxin kovalevylle tallennettuja biisejä.

Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyballin myynti tuntuu riippuvan pitkälti siitä, miten pahimmassa teini-iässä olevat pojat löytävät tämän tuotteen. Pelillisesti tämä on hieman keskivertopeliä kehnompi, mutta ei liene yllätys, että vähissä vaatteissa keikkuvat tytöt herättävät mielenkiintoa ja nostavat pelin myyntilukuja. Onhan niitä tyttöjä ihan kiva katsella, mutta kun isken tiskiin 65 euroa, toivon saavani myös hyvän pelin, enkä pelkkää pehmopornoa.

— Mikko Matilainen