UUSIMMAT

Dead Rising 2: Case West (Xbox 360)

09.03.2011 13:19 Juho Anttila

Tekijä: Blue Castle, Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360 (Xbox Live Arcade, 800 MS-pistettä)
Pelaajia: 1, 2 yhteistyötilassa verkon kautta
Pelin kotisivu: http://deadrising-2.com
Arvostelija: Juho Anttila

Dead Rising 2 tuli voimalla. Ensin julkaistiin kerrassaan erinomainen ja edullinen Case Zero ruokahalua kohottamaan. Varsinainen aivoateria osoittautui myös hyväksi, mutta riittääkö zombikarkeloissa potkua vielä kolmanteen kierrokseen?

Case West jatkaa pääpelin tarinaa. Chuck Greenen vapauttavat todisteet ovat yhä hukassa. Kun hetki on synkin, avuksi rientää ensimmäisestä pelistä tuttu Frank West. Ratkeaako arvoitus yhteistyössä?

Matka vie zombi-invaasion takana luimuilevan Phenotrans-yrityksen salaiseen tukikohtaan. Frank Westin salainen lähde on luvannut paljastaa tärkeitä tietoja yrityksen juonista. Kukaan tuskin yllättyy, kun laitoksessa kasvatettu zombilauma pääsee vapaaksi. Frank ja Chuck tietysti jäävät  kiikkiin lukkojen taakse.

Tuttuja aivoja

Pelin kaava on tuttu kaikille aiempia osia pelanneille. Case West on selvästi suunnattu pelisarjan veteraaneille, ei tosin vaikeustasonsa, vaan pelimekaniikkansa ja tarinansa kautta. Ensikertalaisten kannattaa hakea vauhtia Case Zerosta.

Juoni etenee ajastettujen tehtävien kautta. Sankariparin on oltava oikeaan aikaan turvahuoneessa päästäkseen kommunikoimaan Westin lähteen kanssa. Sitten mennäänkin ympäri laitosta milloin minkäkin asian perässä, kunnes nakki tulee hoidettua. Tehtävien välillä aluetta voi tutkia vapaammin.

Tuttuun tapaan laitoksesta löytyy myös joukko eloonjääneitä, joiden pelastamisesta palkitaan tuhdilla kokemuspistenipulla. Loukkuun jääneet tutkijat ovat kuitenkin siviilejä neuvokkaampia. Turvaan saattamisen sijaan riittää, että pelaaja suorittaa vaikkapa sopivan aseen noutamisen kaltaisen pienen tehtävän, jonka jälkeen eloonjäänyt osaa paeta paikalta omatoimisesti.

Edellisiä pelejä pelannut pettyy jo heti alkuunsa. Omaa Chuck Greeneään ei pääse tuomaan mukaan peliin. Sen sijaan kaikki aloittavat suoraan tasolta 40, kahdellatoista valmiiksi valitulla kombokortilla varustettuna. Dead Rising 2 -veteraaneille tutun asevalikoiman karsiminen kirpaisee, vaikka lohdutukseksi tarjolla onkin seitsemän aivan uutta asetta. Kokemuskatto on naulattu tason 50 kohdalle.

Kaksin aina kaunihimpi

Case Westin varsinainen myyntipointti on ensimmäisen Dead Risingin sankari Frank West. Kaveri seuraa Chuckia tiiviisti läpi seikkailun auttaen zombinharvennuksessa parhaansa mukaan. Apurin tulivoimaa voi tehostaa halutessaan antamalla tälle kunnollista kättä pidempää.

Toisin kuin pääpelin tekoälykaverit, Frank on yksinpelissä kuolematon. Ratkaisu vie yhteistyöltä jonkin verran paukkuja. Käsiin kuolevien tekoälyhahmojen saattaminen on pelissä kuin pelissä usein turhauttavaa, mutta aivan yhtä turhalta tuntuu kaveri, jonka olemassaolon voi käytännössä unohtaa koko pelin ajaksi. Ehkäpä jonkinlainen kompromissi olisi ollut paikallaan, jotta tarina tuntuisi kahden kaupalta myös yksin pelatessa.

Westin rooli puhkeaa kukkaan kuitenkin verkon kautta pelattavassa yhteistyötilassa. Kahdestaan pelattuna tarinasta saakin enemmän irti, onhan paritoiminta emopelin yhteistyötilaa paremmin perusteltua. Peliseuraa löytää verkostakin, ja jos peliään ei määrittele yksityiseksi, pelihalukkaita tuntuu riittävän. Parhaimmillaan kokemus on kuitenkin tuttujen kanssa.

Toinen kumarrus ykkösosan suuntaan on mahdollisuus ottaa valokuvia. Pääasiassa ominaisuus on pelkkä kuriositeetti, mutta kentälle on sentään ripoteltu kymmenen Phenotrans-julistetta, joiden ikuistamisesta palkitaan saavutuksella. Myös valvontakameroiden sabotoimista tuetaan niin kokemuspisteillä kuin saavutuksellakin.

Laimeampaa

Ennen varsinaista Dead Rising 2:sta julkaistu Dead Rising: Case Zero ansaitsi Domen himoitun suosituspeukalon tarjoamalla armottoman laadukasta ja veristä viihdettä pikkurahalla. Case West ei yllä samaan suoritukseen, vaikka kyseessä on periaatteessa aivan sama peli pienin muutoksin.

Suurin syy löytyy tapahtumaympäristöstä. Kun pelaaja on nähnyt sekä zombi-invaasion kohteeksi joutuneen pikkukaupungin että valtavan Las Vegasia muistuttavan ostoskeskuksen, tuntuu kolkko laboratorioympäristö väistämättä tylsältä. Vaikka irtotavaraa ja aseita onkin levitetty ympäristöön entistä anteliaammin, ei se riitä nostamaan Case Westiä edeltäjiensä tasolle.

Myös kyllästyminen vaivaa. Dead Rising 2 oli sen verran muhkea ja uudelleenpelattava kokonaisuus, että zombivatsa on ehtinyt jo täyttymään. Maittavan pääaterian jälkeen väljähtynyt jälkiruoka maistuu jopa pettymykseltä. Hintalappukin on kaksi kertaa Case Zeron vastaavan kokoinen, 800 pistettä.

Kritiikistä huolimatta Case West lienee pakko-oston pelisarjan faneille. Vaikka kattaus ei olekaan aivan edeltäjiensä veroinen, makaa teos kuitenkin vakaalla pohjalla. Kahden Dead Rising -pelin juonikuvioita yhteen punova ja jatko-osaa petaava tarina kiinnostanee myös kaikkia Dead Rising -pelien ystäviä. Zombisaagassa riittää vielä nähtävää, vaikka välinäytös hieman yskähteleekin.

 

Lisää aiheesta

Dead Rising (360)

Zombeja. Kymmeniä, satoja, tuhansia zombeja. Dead Rising ei sovi niille, jotka eivät kestä mädäntynyttä roikkuvaa lihaa, aivoja hamuavia eläviä kuolleita tai vastenmielistä slitsahtelevaa äänimaailmaa. Mutta jos reilu elävien kuolleiden lahtaus maittaa, niin tämä on peli juuri sinulle.

Dead Rising 2: Case Zero (Xbox 360)

Filosofia Case Zeron takana on kiinnostava. Kyse on varsinaisen pääpelin esittelystä, tunnin parin mittaisesta suikaleesta, jonka avulla täysihintainen teos myydään pelaavalle kansalle. Nollatapaus ei ole kuitenkaan demo, sillä siitä joutuu maksamaan eikä pelin sisältöä löydy varsinaisesta Dead Rising 2:sta. Case Zeroa voisikin luonnehtia parhaiten lisäsisältöpaketiksi, joka julkaistaankin etukäteen.

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Alkuperäisen pelin tapahtumista on kulunut kolme vuotta ja zombit ovat arkipäivää. Ne, joita ei ole tuhottu maaseudulta vaeltelemasta, on vangittu viihdekeskuksiin, joissa urheat atleetit pistävät niitä päreiksi koko kansan rakastamassa Terror is Reality –TV-ohjelmassa.

Lue myös

Alpha Protocol (PC, PS3, Xbox 360)

Bulletstorm (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Homefront-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)