Dead Rising 2: Case Zero (Xbox 360)

06.09.2010 18:00 | Juho Anttila

Alkuperäinen Dead Rising oli kiitelty ja omaperäinen peli. Eikä syyttä. Siinähän oli zombeja. Zombit ovat vähän kuin natseja. Yksikään peli tai elokuva, josta niitä löytyy, ei voi olla kokonaan huono.

Kauan toivottu jatko-osa on tuloillaan pikemmin kuin huomaammekaan. Sitä odotellessa Capcom tarjoaa maistiaisen meiningistä itsenäisen pikkupelin muodossa. Onko kyse rahastustarkoituksessa julkaistusta maksullisesta demosta, vai aidosti pisteiden arvoisesta kokemuksesta?

Filosofia Case Zeron takana on kiinnostava. Kyse on varsinaisen pääpelin esittelystä, tunnin parin mittaisesta suikaleesta, jonka avulla täysihintainen teos myydään pelaavalle kansalle. Nollatapaus ei ole kuitenkaan demo, sillä siitä joutuu maksamaan eikä pelin sisältöä löydy varsinaisesta Dead Rising 2:sta. Case Zeroa voisikin luonnehtia parhaiten lisäsisältöpaketiksi, joka julkaistaankin etukäteen.

Vanhemmuuden tuska

Peli alkaa, kun entinen motocross-tähti Chuck Greene saapuu pikkukaupunkiin tyttärensä kanssa. Hommat menevät pian niin sanotusti päin prinkkalaa, kun joku varastaa auton ja kaupunki paljastuu zombien täyttämäksi. Lisäjännitystä tilanteeseen tuo vielä Katey-tyttären tila: pureman kohteeksi joutunut tyttö tarvitsee lääkeruiskeen 12 tunnin välein torjuakseen uhkaavan zombifikaation.

Tästä alkaakin sangen hektinen rupeama Chuckin rampatessa pitkin kylää etsimässä lääkettä ja keinoa paeta paikalta. Kadut pullistelevat epäkuolleita, mutta paikalta löytyy vielä muutama henkiinjäänytkin, jokainen omine tavoitteineen ja motiiveineen.

Pelaaja joutuukin tuttuun Dead Rising -tyyliin tekemään vaikeita päätöksiä. Kello tikittää ja tekemistä riittäisi enemmän kuin aikaa. Kaikkien tavoitteiden saavuttaminen ja jokaisen eloonjääneen pelastaminen vaatii lähes täydellistä suoritusta ja samalla todennäköisesti useamman pelikierroksen.

Verinen MacGyver

Minikokoinen maistiainen tulevasta tarjoaa vilauksen siitä, minkälaisia pelillisiä kehitysaskeleita Dead Rising 2 tulee esittelemään. Peruskuvio on toki ennestään tuttu. Vanhan liiton epäkuolleet eivät ole raivotautisia pikakiitäjiä. Laahustajien ympäri voi vaikka juosta lenkkiä, mutta satojen raatojen kerääntyessä samalle alueelle käy meno ahtaaksi.

Harvennushakkuu onnistuu melkein millä tahansa käteen sattuvalla työkalulla. Erilaisia aseita tai aseeksi kelpaavia esineitä löytyy jo Case Zerostakin kymmeniä. Tämä nähtiin jo edellisessä osassa, mutta uutena ominaisuutena työkaluja voi myös yhdistellä. Näin syntyvät erikoisaseet tekevät enemmän vauriota ja palkitsevat myös tapoista muhkeammalla kokemuspistepotilla.

Erilaisia yhdistelmiä löytyy kymmenkunta, isommasta pelistä oletettavasti enemmänkin. Mielikuvitusta on käytetty kiitettävästi. Naulojen ja pesäpallomailan kombinaatio on itsestäänselvyys, mutta osaatteko arvata, mitä syntyy yhdistämällä peltiämpäri kolmeen porakoneeseen?

Yhdistelyteemaa esitellään muutenkin. Juoma-automaateissa voi sekoittaa erikoisbonuksia antavia energiadrinkkejä ja kaupungilta löytyviä vaatekappaleita pääsee kokeilemaan myös itse. Mekkoon pukeutunut Chuck Green teurastamassa satoja zombeja on jo melkein yksinään pelin hinnan arvoinen näky.

Kuten zombipeleihin kuuluu, veressä ei olla säästelty. Jälki on brutaalia, oli kädessä sitten kakkosnelonen, moottorisaha tai vaikkapa auton akulla viritelty harava. Pelattavuus on sujuvaa, paitsi silloin, kun päähenkilö päättää käyttää jotain asekohtaista erikoishyökkäystä. Liian usein laukeavat, vaikkakin mukavan veriset hyökkäysanimaatiot katkovat toimintaa ikävästi. Tuntuma kaipaisi virtaviivaistamista.

Yhden illan hupi

Dead Rising: Case Zero maksaa vaivaiset 400 pistettä, eli pyöreästi noin vitosen. Hinta ei ole hirmuinen, mutta eipä sitä ole pelin kestokaan. Aikaa kuluu yhteen kierrokseen tuskin paria tuntia. Toisaalta kuten yllä mainitsinkin, on epätodennäköistä, että kaikkea ehtisi tekemään ensimmäisellä yrityksellä. Erilaisia loppujakin riittää kourallinen onnistumisprosentista riippuen.

Dead Rising 2:sta odottaville Case Zero on käytännössä pakko-ostos. Sen lisäksi, että julkaisu alustaa mukavasti tulevan pelin tarinaa, säilyvät myös kaikki prologin aikana ansaitut kokemuspisteet itse pääpeliin. Rajoitin on toki asetettu jo viidennen kokemustason kohdalle, joten hahmoaan ei voi sparrata täysin pysäyttämättömäksi tappokoneeksi.

Muille pelin rooliksi nousee selvemmin maksullisena demona toimiminen. Ottaako parin tunnin mittaisen viipaleen halpana ja hauskana maistiaisena, vai kokeeko julkaisun varsinaisten DLC-pakettien kaltaisena tapana nostaa pelin hintaa myymällä se palasina? Itse taivun ensiksi mainitun lähestymistavan puoleen.

Case Zero onkin mitä mainioin välipala, jossa pikkusummalla saa kosolti lystikästä pelattavaa. Peukku putosikin ennen kaikkea siksi, että harvoinpa vaivaisella viitosella saa näin laajaa ja laadukasta peliä, jolla riittää myös uudelleenpeluuarvoa.

 

Tekijä: Blue Castle, Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://deadrising-2.com
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Dead Rising (360)

Eläviä kuolleita lyhytelokuvina – Zombrex Dead Rising Sun

Playboyn puputytöt ilahduttavat zombimetsästäjää

Lue myös

Blade Kitten -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Lara Croft and the Guardian of Light (Xbox 360)

Mafia II (PC, PS3, Xbox 360)

Sam & Max Episode 305: The City That Dares Not Sleep (Mac, PC, PS3)

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)