Uusimmat

Deep Dungeons of Doom (Mac, PC)

21.05.2015 18:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Bossa Studios
Julkaisija: Bossa Studios
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, Radeon R9 280x / Mac Macbook Air vm 2011
Saatavilla: Android, iOS, Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 1,8 GHz-prosessori, 2 Gt muistia, Intel HD 4000
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 4,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://deepdungeonsofdoom.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Mobiili – ja tablettipelien rynnäkkö PC:lle sen kuin jatkuu. Kehitysympäristöt tekevät jatkuvasti pelien ristiporttaukset helpommiksi, joten PC-pelaajat pääsevät nauttimaan – tai ”nauttimaan” – mobiilimaailman peleistä alati kiihtyvällä tahdilla.

Eräs tuoreemmista yrittäjistä on Deep Dungeons of Doom, joka on kulkenut pitkän ja kivikkoisen matkan päästäkseen PC:lle. Hyvä, että kulki, sillä ”mobiilipeli”-leimaa ei nyt kannata pelästyä.

Deep Dungeons of Doomin juuret ovat välittömästi ilmeiset, sillä kyseessä on hyvin simppeli toimintaroolipeli, jonka grafiikka on hurmaavan rosoista retropikseliä ja jonka kontrollit eivät voisi olla enää paljon helpommat. Eikä ihme, sillä kysehän on todellakin pelistä, joka suunniteltiin alunperin puhelimille. Täten käyttöliittymän tuleekin olla sujuva ja pelin rakenteeltaan sellainen, että sen pariin voi istahtaa hetkeksi vaikka bussiin tai pytylle.

Hieman yllättäen käy kuitenkin ilmi, että simppeli, toimiva ja nopeisiin pätkiin suunniteltu peli toimii kympillä myös PC:llä, kunhan peli itsessään on laadukas. Ja sitä Deep Dungeons of Doom myös on.

Mobiililta monitorille

Heti alkuun pieni disclaimer: tämä on kolmas kerta, kun pelaan Deep Dungeons of Doomia. Latasin sen aikanaan Android-puhelimelleni kun peli oli vielä free to play –rakenteellinen. Tuolloin pidin ydinpelattavuudesta, mutta hajosin F2P-koukkuihin ja tarpeeseen yrittää tökkiä pelaajaa käyttämään rahaa. Myöhemmin kehitystiimi vastasi palautteeseen ja julkaisi pelistään kertamaksullisen version, jonka myös ostin. Ja se toimi jo paljon paremmin. Nyt julkaistu tietokoneversio on sama peli kaikilla tuunauksilla, päivityksillä ja pienillä lisävirityksillä varustettuna.

Deep Dungeons of Doom on kepeän tarinavetoinen peli sankareista, jotka tunkeutuvat maailmaa täplittäviin pahuuden tyyssijoihin. Kartalle paukahtelee tarinan edetessä uusia luolastoja, jotka sisältävät uusia haasteita ja lisää tarinaa. Kaikkiin luolastoihin ei suinkaan ole suoraan asiaa, vaan usein pitäisi ensin löytää toisaalta jokin esine tai hahmo, joka avaisi ovet eteenpäin. Aina kyse ei ole vain siitä, että pitäisi koluta muut luolastot pohjalle saakka, vaan joskus täytyisi keksiä salaisia temppuja ja kikkoja tiettyjen luolastojen tietyissä kerroksissa.

Tarjolla on useampi pelihahmo, joista jokaisella on omat erikoispiirteensä. Kokemustasojen kertyessä hahmot saavat uusia kykyjä: ristiritari oppii parantamaan itseään kerrosten välissä ja siunaamaan itseään, maagi taas palauttaa loitsuihin tarvittavia loitsupisteitä kerroksesta toiseen vaihtaessaan ja niin edelleen.

Siinä sivussa sitten löydetään ja ostellaan loottia, jotka parantelevat hahmojen ominaisuuksia ja tarjoavat kiinnostavia vaihtokauppoja. Kirottu kruunu voi esimerkiksi tehdä sankarista voimakkaan, mutta jossain vaiheessa sen alkuperäinen isäntä voi tulla kolkuttelemaan ovelle ja kyselemään kruunuaan takaisin…

Vasen, oikea, yksi kaksi

Pelaaminen ei tosiaan voisi olla simppelimpää, sillä se vaatii kaksi näppäintä: nuolen vasemmalle ja nuolen oikealle. Alkuperäisessä mobiilipelissä tämä tietenkin vastasi ruudun eri puoliskojen koskettamista. Ideana on, että oikealla nuolella hyökätään, vasemmalla puolustaudutaan.

Idea on pahuksen simppeli, mutta sen ympärille on rakennettu laadukas ja kiinnostava peli. Peli ei suinkaan ole mitään nuolten näpyttelyä, vaan oikea-aikaista painelua. Alun nyyppähirviöiden jälkeen vastaan tulee elukoita, joiden hyökkäysanimaatiot on suunniteltu kierosti huijaamaan pelaaja painamaan vain hetken kestävää blokkiaan ja sitten odottelemaan sen jäähtymistä puolustuskyvyttömänä, kun se oikea isku tulee perästä.

Hyökkäyskään ei ole mitään aivotonta puuhaa. Jos sen ajoittaa oikein – joko juuri iskumittarin latauduttua tai kun hirviö itse on tekemässä oma hyökkäysanimaatiotaan – saa aikaan tehokkaampia iskuja. Hirviöillä on myös heikkoja hetkiä, joita hyödyntämällä voi tehdä reippaasti vahinkoa, mutta riskikin on kova: jos ajoitus on pielessä, ottaa itse osumaa – ja sitä sankarit eivät paljon kestä.

Näin sitten liikutaan kerros kerrokselta alaspäin. Luolastoissa on omat teemansa: jättimäisen puun sisällä esimerkiksi kohtaa eläimiä, druideja ja niitä riivaavia henkiä. Jääpalatsissa taas jääkarhuja ja muita arktisia hirvityksiä.

Mukaan on sekoiteltu pieniä valintoja: erilaisia alttareita, joilla voi rukoilla, ei-niin-vihamielisiä vastaantulijoita, jotka tarjoavat diilejä tai oikopolkuja. Valinnoilla on seurauksensa, joskus positiiviset, toisinaan negatiiviset.

Pienoisena yllätyksenä mukana on myös Dark Souls –elementtejä. Kun hahmo rippaa luolaston syvyyksiin, edessä on vaihtoehto: voi lähteä yrittämään uutta matkaa kohti syvyyksiä siinä toivossa, että saavuttaa ruumiinsa ja saa takaisin luolastoon pudottamansa tavarat, tai pestä kätensä koko touhusta, maksaa sakkorahat ja lähteä jonnekin muualle.

Kokonaisuutena peli rakentuu yksinkertaisista osasista, mutta viehättää ja kiehtoo. Retrohenkinen audiovisuaalinen ilmekin toimii mainiosti. Todella ronskeista pikseleistä on loihdittu yllättävän ilmaisukykyisiä olentoja ja musiikki svengaa kuin hirvi.

Deep Dungeons of Doom ei ole mikään syvällisen pelattavuuden mestariteos, eikä sitä varmasti nähdä millään vuoden pelit –listoillakaan, mutta pienoisena väliaikapelinä se on mainio. Pelattavuus on juuri sopivan simppeliä, jotta pelin parissa voi vähän nollailla aivojaan, mutta silti sen verran haastavaa, että täysin koomassa ei voi pelata. Itse en kovin pitkiä sessioita jaksanut vetää, mutta kerran toisensa jälkeen peli vain veti takaisin pariinsa uudelle vartin sessiolle. Kuin laadukas mobiilipeli konsanaan, siis.

 

 

Lisää aiheesta

Kahjopelikehittäjä työstää avoimen maailman seikkailua

Mulkaisu: Surgeon Simulator Anniversary Edition

Olen leipä. Surgeon Simulatorin tekijät haluavat paahtaa minut.

Surgeon Simulator -kehittäjältä tulossa vakavampaa fysiikkapohjaista pelattavaa

Surgeon Simulator Touch (iOS)