Depth (PC)

01.07.2015 15:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Digital Confectioners
Julkaisija: Digital Confectioners
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, 2,4 GHz prosessori, 3 Gt muistia, Radeon 4870/GeforCE GTX 260
Pelaajia: 1, 2-6 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 22,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.depthgame.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Hai. Syvällä uiva hai. Isoine hampaineen. No, onhan ihmissyöjähai aika törkeän yliampuva käsite, sillä todellisuudessa hai on varsin leppoisa kaveri, ainakin kylläisenä. Mutta näkökulma hirveästä, raatelevasta pedosta on vetoava  – ja juuri siihen iskee Depth.

Depth on virkistävä ja erilainen näkökulma netissä pelattaviin tiimimoninpeleihin. Siinä näet ottavat yhteen ihmistiimi ja hirvittävät hait.

 

Myönnetään, että Depthiin törmätessäni olin välittömästi täysin ja totaalisen myyty. Woah! Hai! Tämä rokkaa! Heti peliin! En edes pysähtynyt selvittämään millainen se oikeastaan on pelinä, koska hai. Kun pellin alta paljastui omalaatuinen tulkinta nettitiimiräiskinnästä, olin myös positiivisen yllättynyt. Tämähän on hauskaa ja toimivaa.

Pelin premissi on tämä: sukeltajien aarteenmetsästäjätiimi vaeltaa pinnanalaisissa sokkeloissa ja lastaa mukaansa muinaisia aarteita. Kaivuurobotti möyrii ja kuopii aartehia, lastaten niitä kyytiinsä. Mutta voi, jotenkin sattumalta jokaisessa vedenalaisessa kätkössä asuu myös hirmuisia haita. Hait eivät tykkää tunkeilijoista tai aarrerobotista. Näin alkaa ahneen sukeltajaryhmän ja kotiaan puolustavan hain taistelu.

Ai saatana.

Epäsymmetristä hammassodankäyntiä

Iso sukeltajaryhmä vastaan muutama hai. Kuulostaako epikseltä? No, ei oikeastaan. Täydellisen epäsymmetriseen toimintaan on saatu hurjan hyvä tasapaino. Täydellisen erilaiset pelityylit luovat pelin, joka viihdyttää ja pitää otteessaan.

Sukeltajilla on tietenkin monenlaisia varusteita. On veden alla toimivia aseita ja verkkoja. Miinoilla voi suojata selustaansa tai tehdä ansoja. Sensoreilla voi tunnustella veden liikettä ja kuulostella, josko hai hiippailee lähistöllä. Suurin turva on kuitenkin ryhmän antamassa suojassa. Yksin ei kannata paljoa haahuilla, ellei ole todella varma itsestään. Yleensä tämä tosin päättyy… No, ainakin yhden osapuolen kannalta hyvin, onhan sukeltaja oikein maukas lounas.

Hailla uiskentelu on kuitenkin se jännittävän ja lumoavin juttu. Ei vain siksi, että laaja haivalikoima on tehty viimeisen päälle. Hait näyttävät todella hyviltä, jopa eläviltä. Niiden liikehdintä on kaunista ja sulavaa, jopa lumoavaa. Haifaneille jo pelkkä uiskentelevan otuksen katsominen on puhdasta mannaa.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Ja haikalaisten peluuttaminen sitten. Miten upeaa, taktista ja harkintaa vaativaa se onkaan! Hailla ei ole työkaluja, mutta aisteja senkin edestä. Hai havaitsee tunkeilijat pidemmänkin matkan päästä ja liikkuu todella, siis todella nopeasti paikasta toiseen. Niinpä sukeltajia on helppo piinata. Käydään lähellä, annetaan heille varoitus, liikahdetaan äkkiä toisaalle ja käydään kimppuun eri suunnasta. Odotellaan toisen hain kanssa hetki, nostatetaan sukeltajien pelkotiloja ja hyökätään ryhmän kimppuun kahdesta suunnasta yhtaikaa. Päivällinen on katettu! Mutta onko se ihmislihaa vai haipihviä? Jos vähän sattuu, niin käydään popsimassa pari tonnikalaa ja taas on hampaikas olo.

Hauskinta hailla sukeltelussa on se ihana voiman tunne ja raakuus. Se upea fiilis, kun onnistut yllättämään raunioiden lomassa tai tunnelissa sukeltajan takaapäin, syöksähdät tämän kimppuun voimakkaalla pyrstön heilahduksella ja ravistelet hiirtä, kun revit sukeltajaa palasiksi. Jossain päin maailmaa joku on juuri sydänkohtauksen partaalla.

Ai saatana.

Namskulis!

Depthissä on kaikki kohdallaan. Se luo hienoja vedenalaisia maailmoja ja toimii hienosti. Pienen budjetin peliksi se on suorastaan mallikas näyte siitä miten homma pitää hoitaa – tehdään hyvä design, toteutetaan se kunnolla ja ennen kaikkea rakennetaan valtavan hyvä pelattavuus. Pelaamisen myötä sekä sukeltajille että haille avautuu uusia kykyjä ja varusteita, mikä tuo uiskenteluun myös vähän pidemmän tähtäimen tavoitteita ja monimuotoisuutta.

Tätä höystetään niin viiltävällä tunnelmalla, että oksat pois. Voisi melkein sanoa, että kauhu ja pelontäristykset ovat iso osa kokonaisuutta, etenkin sukeltajilla pelatessa. Se tunne, kun tiedät että hait ovat jossain lähistöllä. Se pelko, kun haivaroitin piipittää ja sydämen syke kasvaa. Se hirvittävä paniikki, kun hai tuleekin viereisen tiiliseinän läpi kimppuusi ja näet hampaat. Nuo sadat, hirvittävät hampaat.

Paras tiimiräiskintä, mitä olen ikiaikoihin pelannut. Sellainen on Depth. Yksinpelikin löytyy bottien kanssa, mutta mene vain nettiin. Peliseuraa löytyy hyvin ja porukka on ihmeen ystävällistä.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

On sitä ennenkin sukelleltu

Depthistä tuli ihan mieleen ikivanha sukelteluklassikko Scuba Dive. En kyllä yhtään muista millainen se oli pelinä, mutta kuvat näyttävät tutuilta – ja jotenkin kutisuttaa, että jännää oli. Ehkä tässä pitää lyödä peli tulille!

Julkaisu: 1983

Kehittäjä/julkaisija: Durell Software

Alustat: Commodore 64, Oric, ZX Spectrum

Lisätietoja: Scuba Dive

 

Ai saatana.

 

Lisää aiheesta

Car Mechanic Simulator 2015 (Mac, PC) 

Contradiction (iOS) 

Deep Dungeons of Doom (Mac, PC) 

Dino D-Day (PC)

Guns, Gore & Cannoli (Mac, PC) 

Sparkle Unleashed (Android, iOS, PC, PS4, Xbox One)